Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A finn szigetvilág felfedezése

2018. május 10. - Péntek Tünde

Hajózni a Balti-tengeren egy életforma. A szigetvilág káprázatos látványa állandóan változó hátteréül szolgál az akár több napig tartó utazásnak, amely a gyönyörködés mellett egyéb fontos szükségleteket is kielégít a Baltikumban élő emberek számára.

A finn és svéd szigetvilág, összefoglalónéven az Archipelago páratlan természeti csodája a Földnek. A térségben nagyjából hetvenezer sziget található, melyek mérete igen változatos: sziklányitól akár egy tízezer lakosú város megalapításához is elegendő. Az Archipelago finnországi területén törvény szabályozza a tengerparti nyaralók építését, ezzel igyekeznek megőrizni a természet érintetlen állapotát. Így az Archipelago-tengeren hajózó turista a tájat kémlelve könnyedén meg tudja állapítani, hogy éppen melyik országban tartózkodik, mivel a svéd szakasz villákkal és jacht-kikötőkkel tarkított környezettel fogadja őket. A sokarcú szigetvilág varázslatos szépségével megunhatatlanná teszi a látképet.

00.jpg

Az Archipelago megtekintésének legegyszerűbb és egyben legolcsóbb módja a hajózás. A Baltikumban élő emberek számára hasonlóan nagy vonzerővel bír az Archipelagon átívelő hajóút, mint a világ másik feléből érkező turistának – csak más célból. Az utasok jelentős hányadát teszik ki azok a finnek, svédek, oroszok vagy észtek, akik mindössze vásárolni és relaxálni szeretnének. A Balti-térségben érdekes hagyománya alakult ki a vámmentes árucikkek beszerzésének: a hosszabb hajóutakra üres bőröndökkel érkeznek az utasok, majd leszálláskor megpakolt csomagokkal és kocogó üvegek hangjának kíséretével távoznak. Számukra a hajók nyújtotta szolgáltatások számítanak elsődlegesnek, amelyekhez különleges kiegészítést ad a gyönyörű tájkép.

1_2.jpg

A balti tengerjárók az utasok igényeit számtalan módon próbálják kielégíteni. A szaunázási szokásokat tekintve természetes, hogy a finnországi érdekeltségű hajókon legalább egy szintnyi szauna szekció található, vagy a magasabb árfekvésű kabinokban akár saját használatú is. A családi kikapcsolódás elengedhetetlen része a közös strandolás, amely többféle élménymedence vagy jacuzzi formájában fogadja az érdeklődőket. Az éttermek, kávézók és kaszinók mellett a legkülönbözőbb programokkal tudják elütni az időt a megfáradt vásárlók: délutáni gyermekprogramokra, konferencia előadásokra vagy színdarabokra ülhetnek be, este bűvészek, koncertek, karaoke-versenyek és diszkó várja őket.

001.jpg

A finneknél bevett szokás, hogy egy ilyen hajóúttal összekötik a kellemest a hasznossal: a bevásárlással a nyaralásukat vagy egy családi kirándulást is egybefűznek. Az Archipelagon közlekedő hajók kivétel nélkül megállnak az Åland-szigeteknél, ami Finnország legnépszerűbb nyaralóövezete. Viszont lehetőség adódik leszállás nélkül visszajutni a kiindulási pontra, ezáltal egy szimpla bevásárló-körúton részt venni a lenyűgöző szépségű szigetvilággal a háttérben.

01.JPG

A cikk eredeti megjelenése: 2012.09.12. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr9713903700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása