Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Jackie

2018. május 17. - Péntek Tünde

Életrajzi filmeket készíteni elég nehéz műfaj, hiszen a valóságot újra rekonstruálni lehetetlen vállalkozás. Azonban akadnak emlékezetes alkotások, amelyek kiemelkednek a sorból, vagy a színészi teljesítmények révén, vagy pedig olyan információ morzsákat adnak hozzá a történtekhez, amik nincsenek a köztudatban. Nos, a Jackie esetében mindkét kritérium teljesül.

j1_1.jpg

1963. november 22, Dallas. Nem kell amerikainak lenni ahhoz, hogy a dátum és a helyszín alapján beugorjon a 20. század talán legsokkolóbb gyilkossága. Egy világ megjegyezte Lee Harvey Oswald nevét, aki lelőtte az Egyesült Államok elnökét, John Fitzgerald Kennedyt a városban tett autós felvonulás közepette. Azóta is mítoszok övezik a gyilkosságot, számtalan teória született, könyvek és filmek sokasága meséli el a történteket, ráadásul a mai napig nagyon sokan hiszik azt, hogy nem is Oswald volt a merénylő, hanem valamilyen más összeesküvés áldozata lett JFK. A Jackie című mű azonban nem ezt a témakört feszegeti: bemutatja, hogy milyen volt first lady-ként átélni a borzalmakat.

j3_1.jpg

A Jackie több idősíkkal dolgozik, kellően posztmodern, ámde nem zavaros módon vezetve az események láncolatát. A film azzal kezdődik, hogy a gyilkosság után pár héttel Jackie Kennedy egy újságírót fogad otthonában, akinek elmeséli saját verzióját az elmúlt időszak eseményeiről. A visszaemlékezéseknek köszönhetően betekintést nyerhetünk a dallasi látogatás hátterébe, illetve az azt követő pár nap történéseibe, egészen a temetésig. Emellett elő-előbukkannak Jackie emlékei a Fehér Házban töltött legcsodálatosabb hónapokról: a first lady egy tévéműsorban mutatta be a nagyvilágnak a frissen felújított elnöki rezidenciát. Ez a megnyilvánulás nemcsak a hivalkodásról szólt, hanem az Egyesült Államok korábbi vezetőinek állított impozáns kiállítást tárta a közönség elé – ezzel először téve nyilvánossá a Fehér Ház berendezését. Jackie kézjegye máig látható az épületben.

j2_1.jpg

Mivel a Kennedy-gyilkosság akkora sokkot okozott az egész világnak, kicsit elsikkadt mellette, hogy mit is érezhetett a felesége. Jelen film ezekre a hiányosságokra kíván rávilágítani. Az események középpontjában egy olyan nő áll, aki a férje mellett ült az autóban, amikor fejbe lőtték. Ő szorította a sebet, amíg beértek a kórházba – majd ott volt, amikor halottá nyilvánították. Ezután a repülőn jelen volt Amerika következő elnökének eskütételén. Utána Washingtonba érve, ő mesélte el két gyermekének, hogy édesapjuk már nem jön többet haza. Aztán az Egyesült Államok legfiatalabb elnökéhez méltó temetést kellett megszerveznie férjének – miközben elkezdett csomagolni, hiszen ki kellett költöznie a Fehér Házból, már nem volt többet first lady.

j0.png

Alapvetően megrázó mindebbe belegondolni és viszontlátni széles vásznon, azonban mindez nem lett volna ennyire hatásos, ha nem egy olyan kaliberű színésznő játssza a főszerepet, mint Natalie Portman. A fekete hattyúban nyújtott teljesítménye alapján már beírta magát a legnagyobbak közé, viszont Jackie Kennedy megformálása szintén kiemelkedő drámai alakítás, nemcsak az év egyik legjobbja, hanem pályafutása meghatározó szerepe lett. Még ha fizikailag nem teljesen idézi meg az egykori first lady-t, gesztusaiban és viselkedésében teljesen átlényegült a szenvedő asszonnyá.

j5.jpg

Korrajzként is érdekes mű a Jackie, nagyszerűen jeleníti meg azt a feszültséggel teli időszakot, amikor megtörténhetett, hogy közismert embereket egyszerűen lelőttek az utcán. A Kennedy-gyilkossággal elindított hullám akkora sokkot jelentett akkor a világnak, mint napjainkban a terrorista cselekmények. Magát a merényletet is közelről megismerhetjük, és a rendelkezésre álló források alapján kijelenthető, hogy rendkívül élethűre sikerült a filmbéli ábrázolás. Ritkán látni ennyire sokkoló és nyomasztó alkotást (a filmzene csak tovább fokozza a rettenetet). Aki megnézi, biztos, hogy egy ideig nem megy ki a fejéből az egész. A Jackie olyan erőteljes és hatásos alkotás lett, amit mindenképpen érdemes egyszer átélni. Viszont derűs estékre nem ajánlott a megtekintése.

j7.jpg

 

Jackie

amerikai-chilei-francia életrajzi dráma, 100 perc, 2016

Rendező: Palo Larraín

Főszereplők: Natalie Portman

Forgalmazó: Mozinet

j4.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2016. 02. 15. www.nembulvar.hu

j6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7713965886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása