Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Hiltoni luxus a budai várban

2018. május 19. - Péntek Tünde

1976. utolsó napján egy nagyszabású szilveszteri parti keretében nyitotta meg kapuit a Hilton szálloda a Budai Várnegyedben.

A történelmi belvárosban található ötcsillagos modern szálloda minden generáció igényeinek megfelelően kialakított szolgáltatási palettája egész évben várja Budapest látogatóit, legyen szó akár üzleti útról, pihenésről vagy városlátogatásról. A hotel közvetlenül a Magyar Koronázási Templom (Mátyás templom) és a Halászbástya mellett helyezkedik el. Tömegközlekedési eszközökkel a városközpont illetve a legfontosabb történelmi nevezetességek - mint például a Parlament, az Operaház, a Szent István Bazilika, a Szabadság szobor (Citadella), a Vásárcsarnok és a Hősök tere - nagyon könnyen elérhetők. A Ferihegyi repülőtér 24 kilométerre van a szállodától.

h1_1.jpg

A Hilton név a Kádár-korszak szürkeségében maga volt a megtestesült amerikai álom a magyarok számára. Bár nehezen magyarázható, hogy mit keres a budai panoráma legfrekventáltabb pontján egy amerikai márka. Valójában csak annyi történt, hogy az első ötcsillagos szálloda, az InterContinental megépülése után a világ másik legjelentősebb szállodalánca sem akart lemaradni.  A legenda szerint Kádár János épp az InterContinental teraszán döntötte el tűzijátéknézés közben, hogy az első kelet-európai Hilton a Várnegyedben épüljön.  Ekkor már létezett a Hilton-szerződés, ami három éven át tartó tárgyalások után született, 1968. augusztus 19-én. A leírtak a névhasználatról és a Hilton-sztenderdek megfelelő szintű használatáról szólt, a tulajdonos pedig természetesen a magyar állam maradt.

h3_1.jpg

Talán nem volt még egy olyan építkezés a háború utáni Budapesten, amit annyit kritizáltak volna, mint ezt: egy ország aggódott, hogy tönkreteszi a Várhegy harmonikus sziluettjét, megbontja a régi városképet. A Halászbástya mögött, a hotelnek kiszemelt telken a régi pénzügyminisztériumot elszállásoló jezsuita kolostor és a középkori Domonkos-rendi Szent Miklós-templom maradványai álltak. Miután a II. világháborúban az épületegyüttes kiégett, a templomtorony és a minisztérium copfstílusú falán kívül semmi hasznosítható létesítmény sem maradt. A szálloda tervezésére a Középület-tervező Intézet 1969-ben írt ki belső pályázatot. Mielőtt bármi elkezdődött volna, a telket régészetileg fel kellett tárni, ami majdnem öt évig húzódott.

A szálloda szilveszteri bállal nyitott 1976. december 31-én (aznap, amikor az észak-déli metró első szakaszát is átadták a Nagyvárad tér-Deák tér között). Az első szállóvendég egy pesti kiskereskedő volt, aki már két évvel korábban lefoglalt magának egy szobát. A nyitáskor azonban a 323 szobának a fele sem volt kész, de nem lehetett tovább halasztani, mert a szerződés értelmében komoly kártérítés járt volna a névtulajdonosnak. Az 1200 millió forintból felépült Hiltonban a nyitás idején tíz dollárért (210 forint) lehetett eltölteni egy éjszakát egy normál apartmanban (ma 150 dollár az átlagár), a pest-budai körpanorámát kínáló corner lakosztály pedig 105 dollárba (2190 forint) került. A Hiltonban működött az ország legdrágább luxusétterme (Tower) és éjszakai zenés-táncos szórakozóhelye (Trubadúr).

hh.jpg

A Hilton harminc év alatt sokat változott, kívül-belül többször felújították, az alelnöki lakosztályt fitneszteremmé alakították, csak uszoda nincsen, mert amikor épült, ez még nem számított ötcsillagos sztenderdnek. Ma már a hasonló kategóriájú hotelek között nincs nagy különbség abban, hogy minek kell lennie egy normál szállodai szobában, vagy mikor csatornázzák be a legmodernebb technikát. A Hilton preferálja, hogy a szobában legyen multifunkciós televízió (melyen a vendég nemcsak filmeket nézhet, hanem a számláját is lekérheti), a fürdőben borotválkozó tükör és zenehallgatási lehetőség, az étkezőben pedig egy percen belül töltse ki a pincér a kávét és a narancsdzsúszt.

hhh.jpg

A 322 felújított szoba és lakosztály ideális helyszínt biztosít munkára és kikapcsolódásra egyaránt. Hilton Guest Room Plus és Hilton Executive Plus szobák lélegzetelállítóan szép, panorámás kilátást nyújtanak a Dunára és a belvárosra. A szállodában 299 felújított, tágas Hilton vendégszoba és 23 gyönyörűen berendezett lakosztály várja a vendégeket. A szobákban három ISDN telefonvonal, vezeték nélküli szélessávú Internet hozzáférés, üzenetrögzítő, PC csatlakozás, fürdőszoba, fürdőköntös, rádió, interaktív TV készülék műhold csatornákkal és fizető videó programokkal, mini bár, szobai széf, tea és kávé készítési lehetőség biztosítják az otthon kényelmét. A dunai szobákból lenyűgöző kilátás nyílik a Dunára és a pesti városrészrészre.

A cikk eredeti megjelenése: 2009. 12. 30. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7713983622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása