Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Alec Baldwin sikertörténete

2018. május 20. - Péntek Tünde

Ma ünnepli ötvenegyedik születésnapját Alec Baldwin amerikai színész. Eredendően jogásznak készült, mégis napjaink legnagyobb hollywood-i sztárjává vált.

Alexander Rae Baldwin III. 1958. április 3-án született New York-ban, Long Island előkelő városrészében. Édesapja gimnáziumi történelem tanár, édesanyja háztartásbeli. Alec a Baldwin család első gyermekeként látta meg a napvilágot, összesen öt testvére született a későbbiekben: két lány (Beth és Jane) és három fiú (Daniel, William és Stephen). Beth és Jane polgári foglalkozást választottak, de Daniel, William és Stephen színész lett, akárcsak bátyjuk.

ab2.jpg

Alec Baldwin iskoláit Washingtonban és New York-ban végezte. Az egyetemen politológiára szakosodott, de tanulmányait végül dráma tagozaton fejezte be. Már ötévesen szerepelt egy sorozatban és egészen huszonkilenc éves koráig csak tévéműsorokban tűnt fel. Aztán jöttek kisebb mozis mellékszerepek, mint a Dolgozó lányban Melanie Griffith volt szerelme és egyből népszerűvé vált. Jobbnál jobb szerepeket kapott (például Sean Connery partnere volt a Vadászat a Vörös Októberre című filmben.)

ab1.jpg

1991-ben a Fogd a nőt, és fuss forgatásán összeismerkedett Kim Basingerrel. Két múlva újra együtt játszottak a Szökésben című filmben és ezután a leánykérés majd az esküvő sem maradt el. Újabb két évvel később megszületett kislányuk, Ireland Eliesse (akit a családban csak Addie-nek hívnak.)

Innentől a média egyre nagyobb figyelmet szentelt Alec Baldwinnak és Hollywoodban is sikerült megtalálnia a helyét. Ugyanis meghonosított egy olyan szépfiú karaktert, aki akár szerelmi történet hőseként, akár gyilkosként mutatkozik be: annyi bizonyos, hogy a vonzó külső veszélyes alakot takar. Mindenestre ennek annyi hátulütője lett, hogy egyetlen olyan filmben sem sikerült szerepelnie, ami úgy juthatna eszünkbe, mint "Alec Baldwin legjobb alakítása." Legismertebb filmjei közé tartozik Az esküdt, (melyben Demi Moore partnere volt), Bűvölet (Nicole Kidmannal), A vadon foglyai (Anthony Hopkinsszal), A kód neve: Merkúr (Bruce Willisszel).

ab4.jpg

Kim Basingerrel lányukon kívül tizenegy kutyát, hét macskát és egy farkast is neveltek, de ez sem volt elég házasságuk megmentéséhez. Kilenc évnyi együttélés után 2002-ben zajlott botrányos válásuk, amelytől a média is hangos volt: vádaskodás, gyűlölködés, tettlegesség, gyerektartási viták feliratokkal jelentek meg a bulvárlapok címlapjai akkortájt.

Szerencsére napjainkra normalizálódott a helyzet. 2008-ban jelent meg  önéletrajzi könyve A Promise to Ourselves címmel. Manapság Alec Baldwin inkább csak mellék- és szinkronszerepeket vállal, így megnövekedett filmjeinek száma. (Például láthatjuk a Pearl Harbor - Az égi háborúban, Aviátorban, A téglában, Elizabethtownban, A spanom csajában vagy a Derült égből Polly-ban). 2004-ben A szerencseforgatóért "Legjobb férfi mellékszereplő" kategóriában Oscar-díjra jelölték. Emellett karrierje során begyűjtött eddig négy Golden Globe-díjat és hat jelölést, két Emmy-díjat és három jelölést, továbbá az Empire magazin beválasztotta "minden idők száz legszexisebb sztárja" közé.

ab5.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2009. 04. 02. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5013984956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása