Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Amerikai botrány

2018. május 21. - Péntek Tünde

Minden évnek van valamilyen tematikája a filmvilágban – idén egyértelműen a retró hódít. Diszkózene, csillogó és flitteres ruhák, sok hajlakk és dauerolt haj. De hogyan is lesz ebből nem kevesebb, mint 10 darab Oscar-jelölés? Mindjárt kiderül!

Az Amerikai botrány megtörtént eseményeken alapul: a 70-es években egy bizonyos Mel Weinberg nevű szélhámost felkért az FBI, hogy alapítson egy arab sejk által birtokolt kamucéget és a nevében kínáljon pénzt politikusoknak bizonyos előnyökért cserébe – így leleplezve a korrupt hivatalnokokat. Ezt a történetet már többen szerették volna a mozivászonra vinni, végül David O. Russell tervei valósulhattak meg. Akinek ismerősen cseng a rendező neve, sejtheti, hogy a filmbeli karakterek ábrázolása lesz az igazi ütőkártyája – ez az Amerikai botrány esetében is teljesen így van.

h1_3.jpg

David O. Russell tavaly, sőt már azelőtt is megjárta a legrangosabb díjkiosztókat, idén sem lesz másképp. 2010-ben jelentkezett A harcos című filmjével, melyért nemcsak őt, de a főszereplőket, Christian Bale-t, Melissa Leo-t és Amy Adams-t is Oscarra jelöltek. Tavaly ugyanez megismétlődött a Napos oldallal is: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Jacki Weaver és Robert De Niro szintén ott voltak a nomináltak között minden jelentős gálán a rendező mellett. Az Amerikai botrány csapatát sem bízta a véletlenre David O. Russell: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper és Jennifer Lawrence idén újból megtalálhatók az Akadémia jelöltjei között. Ráadásul olyan szempontból is fedezhetünk fel összefüggést a filmek között, hogy olyan embereket láthatunk a főszerepekben, akik valaki mássá szeretnének válni, nem elégedettek önmagukkal. A rendező trilógiaként tekint erre a három művére és az emberi természet legkülönbözőbb aspektusait mutatja meg, ki hogyan alkalmazkodik saját és mások elvárásaihoz.

h6.png

Az Amerikai botrányban tulajdonképpen maga a cselekmény másodlagos, sokkal nagyobb hangsúly van a karakterek egyéni indíttatásainak ábrázolásán. Adott egy szélhámos, akinek felesége és szeretője van. A feleség a gyerekével zsarolja a férjét, a szeretőnek pedig az FBI ügynök kezdi csapni a szelet, de nála csak a szakmai előrelépést akarja jobban. A szélhámos rendezni akarja életét, a feleség szeretné megtartani a férjét, a szerető szeretne nemcsak szerető lenni, az FBI ügynök pedig előléptetést akar és kitörni sivár életéből. Tanulságos a film, hogy kinek mennyire éri meg magát megjátszania és milyen árat fizet hazugságaiért.

Másrészt az Amerikai botrány különlegessége abban rejlik, hogyan mutatja be a 70-es éveket. Egyszerűen zseniális díszletekkel, ruhákkal, sminkekkel, frizurákkal és zenével turbózták fel a filmet. Ritkán látni olyan alkotást, ami ennyire képes megragadni egy adott kor hangulatát. Annak ellenére, hogy nem zenés film, néha nagyon kifejező értéke van a benne felcsendülő daloknak. Egyik kedvenc részem a filmben, amikor Amy Adams a diszkó wc-jében ülve felordít és a zene hirtelen átcsap Tom Jones Delilah-jába. Az Amerikai botrány hangkeverése eszméletlen jól sikerült.

h5.jpg

David O. Russell egy igazi zseni, szerintem nincs még egy ilyen rendező, aki ennyire inspirálni tudná a vele együtt dolgozó színészeket. Mellette bontakozott ki Jennifer Lawrence és lett belőle Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb színésznője és vele együtt kapott igazi szakmai elismertséget Christian Bale, Bradley Cooper és Amy Adams is. Ráadásul akármiről is szóljon a filmje, élvezet nézni a bemutatott karakterek megformálásakor hogyan lubickolnak szerepeikben a színészek és alkotnak valami emlékezeteset. Ebben a filmben is hemzsegnek a pillanatok, Jennifer Lawrence takarítása vagy Amy Adamsszel közös nagy jelenete biztosan mindenkinek megmarad. David O. Russell filmjeinek műfaját nehéz belőni, mert hol drámaibb, hol könnyedebb a hangvétel, de semmi esetre sem akarja megváltani velük a világot, bár azért többet ad szimpla szórakoztatásnál. Az Amerikai botrány pedig eddigi pályafutása csúcspontja, ne hagyjuk ki véletlenül sem!

 h4_3.jpg

Amerikai botrány (American Hustle, 2013)

Amerikai – angol krimi, 137 perc

Főszereplők: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence

Rendező: David O. Russell

Forgalmazó: InterCom

A cikk eredeti megjelenése: 2014. 02. 07. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1913988758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása