Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

X-Men – Az eljövendő múlt napjai

2018. június 06. - Péntek Tünde

Az eredeti X-Men-trilógia hőseihez ebben a filmben a figurák fiatalkori énjét megtestesítő szereplők csatlakoznak, hogy nagyszabású, történelmi jelentőségű csatában mentsék meg a jövőt. Az X-Men-filmek összes legendája együtt kezeskedik azért, hogy a sorozat leglátványosabb és legizgalmasabb része készült el.

A mutánsok köztünk élnek. Ez így volt a múltban is, és így lesz a jövőben is. Legfeljebb nem ebben a sorrendben. Az alternatív jövőt, a mutánsok és emberek közti háború újabb fejezetét bemutató filmben az X-Men-mozik mindkét generációja játszik: a több, egymást keresztező idősíkon bonyolódó történetben Xavier professzor tanítványainak nemcsak az emberekkel és az emberekben örök ellenséget látó mutánsokkal kell megküzdeniük – immár robotokat is bevetnek ellenük. A sok mutánsnak és a sok harcnak egyetlen célja van: meg kell akadályozni egy a jövőben készülő katasztrófát. De erre csak egyféleképpen van lehetőség: meg kell változtatni a múltat. A mutánsok közül Farkas az egyetlen, aki visszatérhet a múltba, mert csak ő képes regenerálni sebeit, így egyedül ő élheti túl a küldetést.

28_4.jpg

Az időutazás kulcsszerepet kap Az eljövendő múlt napjaiban. „Nem hagyományos értelemben vett időutazásról van itt szó – magyarázza Bryan Singer rendező. – Nem küldjük vissza a múltba a szereplőket, hanem tudatosságra sarkalljuk múltbéli énjüket. Amíg Logan, avagy a Farkas a múltban tartózkodik, addig múlt és jövő egyszerre létezik, és párhuzamosan több idősíkon zajlik a cselekmény. A múltbéli események meghatározzák a jövőt, és mindaddig formálják, amíg a Farkas vissza nem tér.”

29_3.jpg

Az X-Men első mozi-változatát, a 2000-ben készült nagy sikerű X-Men – A kívülállókat a nagyközönség és a szakma is a legjobb képregény-adaptációként emlegette a Pókember és a Penge mellett. A Farkas szerepe a hollywoodi moziban ekkor debütáló Hugh Jackmant egy csapásra világhírűvé tette. A folytatás, az X-Men 2. 2003-ban, a harmadik darab, az X-Men: Az ellenállás vége 2006-ban került bemutatásra. A három rekordnézettségű filmet ma kivételesen egységes színvonalú trilógiaként emlegetik. Azóta három további mozifilm készült: a 2009-ben az X-Men kezdetek: Farkas, 2011-ben az X-Men – Az elsők és 2013-ban a Farkas címmel. Az eljövendő múlt napjai a franchise hetedik darabja.

31_3.jpg

A mostani film rendezője Bryan Singer, aki 2000-ben, nagy sikerű X-Men – A kívülállók című opusával elindította a képregényből készült moziszériát. Ő vezényelte le a 2003-as X-Men 2. című részt is. Viszontláthatjuk a filmben az eredeti trilógia szereplőit, Hugh Jackmant, Patrick Stewartot, Ian McKellent és Halle Berryt is, valamint az ő fiatalabb énjüket alakító és Az elsőkből már ismert Jennifer Lawrence-t, James McAvoy-t, Michael Fassbendert és Nicholas Hoult-t. Az X-Men-filmek sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a rendező különleges szereplőgárdát toborzott össze: „Ők nem annyira az akciófilm vagy a sci-fi műfajának sztárjai, inkább komoly színházi múlttal rendelkező, drámai színészek, akik ma a pálya legjobbjainak számítanak.” Hugh Jackman tizennégy esztendő alatt hét alkalommal játszotta el a Farkast. „Akkor döbbentem csak rá, mennyire népszerűek is az X-Men-filmek – meséli Jackman –, amikor Nicholas (Hoult) a következőket mondta nekem: »Lehettem vagy nyolcéves, amikor először láttam az X-Men első részét.« Ezt hallva megértettem, hogy a film mára kultikussá vált, én pedig lassacskán megöregszem…” – teszi hozzá nevetve a színész.

30_3.jpg

Sokak szerint Az eljövendő múlt napjai a legmonumentálisabb minden eddigi X-Men-film közül. „Rengeteg ember fektette kreatív energiát ebbe a projektbe – mondja a rendező –, és munkájuknak köszönhetően egy olyan történet jött létre, amely mindenkinek szól: kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül bárkit megérinthet.” A 2013-as nemzetközi Comic-Con találkozón szinte a teljes szereplőgárda megjelent és felsorakozott a színpadon a közönség előtt. Hosszú percekig tartó vastapsot kaptak. „A színpadon állva az jutott eszembe, hogy negyedszázaddal ezelőtt épp ilyen ovációval fogadhatták a Han Solót, Luke Skywalkert és Leia hercegnőt alakító színészeket… Ha akkor ott lehettem volna, biztos én is magamon kívül lettem volna az örömtől. Az X-Menek korunk mitológiai hősei – mondja a rendező. – Boldog vagyok, hogy részt vehetek a diadalmenetükön.” 

 

X-Men – Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of Future Past, 2014)

amerikai fantasztikus akciófilm, 131 perc

Főszereplők: Hugh Jackman, James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Ian McKellen, Patrick Stewart, Halle Berry

Rendező: Bryan Singer

Forgalmazó: InterCom

A cikk eredeti megjelenése: 2014. 10. 24. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr3714024614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása