Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Madame de Pompadour

2018. június 12. - Péntek Tünde

II. Frigyes, porosz uralkodó csak Őfelsége, az Alsószoknya névvel illette minden idők legismertebb királyi szeretőjét. Madame de Pompadour polgári származása ellenére olyan befolyásra tett szert XV. Lajos udvarában, amiről kortársai csak álmodni mertek.

1721. december 29-én látta meg a napvilágot Jeanne-Antoinette Poisson Párizsban. Kétes hírű, de jó módú családból származott. Édesanyja a környék legszebb asszonya hírében állt és ezt nem mulasztotta el kihasználni boldogulása érdekében. Amikor a kis Jeanne-Antoinette négy éves volt, édesapja elhagyta az országot és egy gazdag bankár vált hivatalos gyámjává, aki minden valószínűség szerint a vérszerinti apja is volt.

15_9.jpg

A kusza családi élet ellenére édesanyja ügyelt, hogy Jeanne-Antoinette mindenből a legjobbat kapja. Először zárdában nevelkedett, majd Párizs leghíresebb tanárai segítségével sajátított el mindent, amire az előkelő társaságokban szüksége lehetett. Megtanult táncolni és klavikordon játszani. Született bájának, tehetségének, műveltségének és kapcsolatainak köszönhetően gyorsan megnyíltak előtte a társasági élet legfontosabb színterei.

Húsz évesen férjhez ment gyámja unokaöccséhez, ám rossz nyelvek szerint csak a férfi nemesi címe vonzotta. Két gyermekük is született. Kastélyukban az akkori francia társadalom krémje egytől egyig tiszteletét tette: Montesquieu és Voltaire is a házaspár közeli barátjának számított. Jeanne-Antoinette színházat rendezett be otthonukban és maga is gyakran megmutatta színészi tehetségét és énektudását. Kellemes társaságának híre a király fülébe is eljutott, úgyhogy a meghívás sem váratott sokáig magára.

17_8.jpg

A XVIII. században a király szeretője igen kiváltságos titulusnak számított. Az udvar nyílt titokként kezelte személyét, tehát nem kellett a háttérben meghúzódnia. A szerencsésebbek különféle rangokra és birtokokra is szert tehettek. A legenda szerint Jeanne-Antoinette Poisson-nak már kilenc éves korában megjósolták, hogy egyszer a francia király szeretőjévé válik. Így érthető módon lázba hozta a meghívás. Az sem zavarta, hogy csak kurtizánként számítottak megjelenésére, mivel különváltan élt férjétől.

1745. februárjában XV. Lajos fiának házassága alkalmából rendezett maszkabálban találkoztak először. A király szeme rögtön megakadt rajta és gyakori vendéggé vált Versailles-ban. Polgári származása miatt csak rövid kalandot remélhetett, ám sikerült annyira meggyőznie a királyt, hogy júliusban hivatalos szeretőjévé tette és a Pompadour márkinője címet ajándékozta neki.

18_9.jpg

Madame de Pompadour a királyné, sőt az egész udvar pártfogását igyekezett megnyerni. Színházi társulatot szervezett, lovagolt, táncolt, énekelt, szavalt. Lakosztályán adott vacsoráira történő meghívás különös kegynek számított. Pár év múlva a király gálaasztalánál is saját széke volt és udvarhölggyé nevezték ki. Összesen hat évig volt XV. Lajos szeretője, ami nagyon hosszú időnek számított.

A szerelemi viszony megszűnte után a király közeli barátjává vált. Beleszólhatott az állam ügyeibe, a külügyekbe, a tudomány és a művészet bőkezű pártfogója volt. Ő tette híressé Voltaire-t és a felvilágosodás alapművének számító Enciklopédia megjelenésében is közreműködött. Az 1755-os francia-osztrák békeszerződés is az ő érdeme, ami az európai diplomácia nagy fordulatának számított. Ám a hétéves háború kedvezőtlen békefeltételeit is Madame de Pompadournak tulajdonította a közvéleményt. Emellett pénzügyei sem vetettek jó fényt hírnevére, hiszen rengeteget költött építkezésekre, ékszerekre, ruhákra és szerencsejátékra is. Megítélése a mai napig ellentmondásos.

16.jpeg

Az örökös feszültség, az állandó intrika és a kényszeres megfelelési vágy komolyan megviselte Madame de Pompadour szervezetét. Folyamatosan romlott az állapota, amit már púderrel sem tudott elfedni. A híresen szép márkinő idő előtt megöregedett és lesoványodott. 1764-ben ágynak esett és pár hét betegeskedés után április 15-én meghalt. XV. Lajos őszintén megsiratta.

A cikk eredeti megjelenése: 2010. 12. 29. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr4914034232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása