Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Rudolf Hess és a történelem rejtélyei

2018. június 12. - Péntek Tünde

A háborús bűnösök spandaui börtönében, 93 éves korában, 1987. augusztus 17-én öngyilkos lett Rudolf Hess, Hitler egykori titkára. Halála után is folytatódtak a spekulációk, hogy a náci rezsimben mi volt a szerepe – 2017-ben talán fény derül az igazságra.

Rudolf Hess édesapja, Fritz Hess nagykereskedő volt, a németországi Wunsiedelből származott. Fia az egyiptomi Alexandriában született 1894. április 26-án. Itt végezte el az alapiskolát, majd 1908-ban Bad Godesbergben egy evangélikus iskolába iratkozott be, az érettségi után egy kereskedelmi iskolát végzett el.

6_11.jpg

Az I. világháborúban egy önkéntes bajor ezredben harcolt - többek között Verdun ostrománál. Háromszor sebesült meg a fronton, Romániában tüdőlövést kapott. Hitlerrel 1920-ban ismerkedett meg, és hamarosan személyi titkára lett. Részt vett a müncheni sörpuccsban, ezért elítélték; a landsbergi börtönben Hitlerrel együtt raboskodott. Itt segédkezett a Mein Kampf megírásában: Hitler Hessnek diktálta le a szöveget, amit ő egy írógéppel dokumentált. 1933-tól Hitler helyettese lett a pártban, tárca nélküli birodalmi miniszter és számos egyéb cím tulajdonosa lett. Aláírását viselik többek között a nürnbergi faji törvények. Ismeretes, hogy ő találta ki a Heil Hitler! köszöntést és a Führer elnevezést. Az 1930-as évek második felében fokozatosan háttérbe szorult, köszönhetően Hermann Göringnek, aki ezentúl Hitler második embere lett.

7_10.jpg

Hess nem tudta elviselni, hogy nem ő az első embere Hitlernek, ezért fel akart mutatni valamit. Egy szintén fajelméleteket gyártó egyetemi professzorral már évekkel ezelőtt hangoztatták, hogy Németország és Nagy-Britannia népe a tökéletes fajhoz tartoznak, ezért kettejük együtt a világ urai lehetnének. Hess mindig közeledni próbált az angolok felé és angolul is szívesen tanult.

1941. május 10-éntitokban Nagy-Britanniába repült, hogy a két ország közötti békekötésről tárgyaljon, s elérje azt, hogy a britek a németekkel közösen lendüljenek támadásba a kommunista Oroszország ellen. Repülőútja, annak körülményei ma is vitatéma a történészek körében. Egyesek szerint nem is Hess érkezett meg Nagy-Britanniába, hanem annak egyik hasonmása (mivel Hesst megölték). Mások szerint a brit titkosszolgálat vette rá az utazásra. Nem tisztázott az sem, hogy Hitler tudott-e a repülésről, de mindenesetre rettenetesen félt attól, hogy Hess esetleg elmondja a Barbarossa-tervet, (a Szovjetunió megtámadását) ezért valószínűleg kivégezte volna, ha az angolok kiadják Németországnak. Miután tárgyalásai sikertelennek bizonyultak, Hesst a Towerbe zárták. A háború végén Nürnbergben bíróság elé állították.

9_10.jpg

A vádlottak közül egyedül Hessnek nem volt szüksége szinkron tolmácsra, mert beszélt angolul. A hosszú tárgyalási idő alatt Hess eleinte azzal keltett feltűnést, hogy úgymond nem emlékezett semmire. Később azonban, miután elmeorvosok is megvizsgálták és úgy vélték, hogy csupán szimulál, saját maga ismerte el a bíróság előtt, hogy csupán mímelte az emlékezetkiesést. Hess az utolsó szó jogán elmondott beszédében hithű nácinak mutatkozott. "Semmit sem bánok" - jelentette ki. A nürnbergi perben az ellene felhozott négy vádpontból kettőben találták bűnösnek: "békeellenes bűncselekmények", és "összeesküvés" más német vezetőkkel bűncselekmények elkövetésére. Nem találták vétkesnek a háborús bűnök és az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények vádpontokban, azonban életfogytiglani börtönre ítélték, amit Spandau börtönében kellett letöltenie. Az angolok minden Hessel kapcsolatos iratot 2017-ig titkosítottak és szigorúan elzártak a nyilvánosság elől.

8_10.jpg

Amióta 1966-ban húszéves börtönbüntetésének letöltése után szabadlábra került Baldur von Schirach és Albert Speer, Hess maradt az egyetlen fogoly. Humanitárius okokra hivatkozva több ízben is kegyelmet kért, de ezt a Szovjetunió ellenállása miatt mindig elutasították. Fogsága hosszú éveiben lassan ugyan, de valamelyest enyhült a rabbal szembeni szigorúság. Nagy élményt jelentett például az idős embernek, amikor több mint huszonnyolc év után találkozhatott családjával, vagy az, amikor televíziót kapott és végigizgulhatta az 1970-es mexikói foci világbajnokságon az angol-német meccset. 1987. augusztus 17-én, 93 évesen halt meg. Valószínűleg öngyilkos lett, de felvetődött annak a lehetősége is, hogy brit kommandósok gyilkolták meg. Mindenesetre Hesst egy villanyszereléshez használt kábelből készített hurokkal a nyakán találták meg a cellájában. Rudolf Hess sírja a frankföldi Wunsiedelben található, ami a mai napig neonáci szervezetek zarándokhelye.

A cikk eredeti megjelenése: 2010. 08. 17. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr914032190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása