Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Akikre érdemes odafigyelni - a legtehetségesebb brit színészek

2018. június 14. - Péntek Tünde

Az utóbbi években kinőtte magát egy új generáció a brit színészvilágban, akik megbízhatóan, évről évre nagyszerű alakításokat nyújtanak kasszasikerekben és művészfilmekben egyaránt, mindig ott vannak a legrangosabb díjkiosztók nomináljtai között és nem mellesleg rendkívül népes rajongótáborral rendelkeznek - habár még egyikük sincs 40 éves. Tekintsük át, hogy kikre érdemes figyelmet fordítani, hiszen pár év múlva akár az egész filmvilág meghatározó figuráivá nőhetik ki magukat!

Eddie Redmayne. Összeállításunk legsikeresebb tagjáról annyit érdemes tudni, hogy angol származású, jómódú családban nevelkedett, az Eton College-ban tanult Vilmos herceg osztálytársaként. A színészettel már gyermekkorában kacérkodott, musicalektől Shakespeare darabokig mindenben szerepelt már színpadon, mire 20 éves lett. Pár évig modellkedett is, majd a nagy áttörést A katedrális című Ken Follett regény-adaptáció hozta meg neki, aztán jött egy igazi hollywoodi álomprodukció, az Egy hét Marilynnel, majd A nyomorultak, amelyben gyönyörű énekhangját is megmutatta. Minden kétséget kizáróan eddigi pályafutása csúcspontja a Mindenség elmélete, amelyben Stephen Hawking-ot játszotta el és minden létező díjat (köztük az Oscart is) elnyerte. Redmayne ezután sem ült a babérjain, idén szintén ott volt a gálák legesélyesebbjei között A dán lány című életrajzi filmmel - véleményem szerint csak azért nem részesült akkora díjözönben, mert egy évvel korábban már mindent megkapott. Eddie karakteres színész ismertetőjegyei közé tartozik szeplős arca és kifinomult beszédstílusa - gyakran túl modorosnak tartják, habár mondhatnánk azt is, hogy tökéletesen megtestesíti egy tipikus angol úri fiú prototípusát.

3_24.jpg

Tom Hiddleston. A félig angol, félig skót színészről bőven elég annyit elárulni, hogy szintén az Etonra járt Eddie Redmayne és Vilmos herceg osztályában. Ő is jó családból származik - ősei között baronettek is találhatók - és mind megjelenésén, mind viselkedésén és beszédstílusán megérződik ez a háttér. Hiddleston Kenneth Branagh felfedezettje, egy ízig-vérig Shakespeare színész - aki a mai napig szívesen játszik a Globe színpadán. Branagh-val közös produkciója, a Thor című képregényfilm repítette a világhírnévig, utána a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt: játszott Woody Allen Éjfélkor Párizsban filmjében, Steven Spielberg-féle Hadak útjában, Guillermo Del Toro Bíborhegyében, legutóbb pedig a The Night Manager című minisorozat főszerepében láthattuk egy kém szerepében - azóta azt rebesgetik, hogy az egyik legesélyesebb a következő James Bond film főszerepére. Hiddleston rendszeres résztvevője különböző irodalmi rendezvényeknek, amelyek az olvasást, az írást vagy Shakespeare műveit népszerűsítik. Ha valami gyönyörűt akarunk hallani, íme egy kis ízelítő abból, milyen fülbemászó és magával ragadó módon szokott felolvasni: https://www.youtube.com/watch?v=YWheBz-Jtok

4_24.jpg

James McAvoy. A skót színész egy ápolónő és egy buszsofőr gyermekeként látta meg a napvilágot. Már tinédzser korában felfigyeltek átlagon felüli tehetségére a színjátszókörben és gyerekfejjel megkapta az első filmszerepét. A nagy áttörést a 2007-es Vágy és vezeklés című világháborús dráma hozta meg neki, amellyel beírta nevét a szakma legjobbjai közé. Drámai vénáját talán azóta sem csillogtatta meg ilyen mélységben - viszont bekerült az X-Men franchise-ba, a fiatal Charles Xavier megformálójaként, amellyel csak még tovább növelte hírnevét, eddig már három alkalommal magára ölthette mutáns jelmezét. Emellett McAvoy további ismert filmjei közé tartozik Narnia Krónikái első része, Az utolsó skót király és Jane Austin magánélete. A mindössze 170 cm magas színész ismertetőjegye átható, kifejező tekintete és skót akcentusa.

5.jpeg

Michael Fassbender. Német és észak-ír szülők gyermeke, Írországban nevelkedett, így kicsit kilóg a brit színészek sorából. Azonban londoni lakhelyét és életművét tekintve abszolút nem: a 12 év rabszolgaság kegyetlen földesuraként és a Steve Jobs címszerepéért Oscar-díj jelöléseket gyűjtött már be. Ő azon színészek közé tartozik, akik tehetségük révén kerültek a legnagyobbak közé: Fassbender szülei saját éttermük vezetéséből éltek, nyoma nem volt a családban, vagy környezetében művészi beállítottságú embereknek. Első figyelemre méltó szerepe az Éhség című életrajzi dráma volt, amelyben az éhségsztrájkoló elítélt hiteles megformálásáért csontsoványra fogyott – de minden áldozatot megért neki, mert ekkor keltette fel a kritikusok és a szakma érdeklődését. Ezután jött egy emlékezetes mellékszerep Quentin Tarantino azóta kultikussá vált filmjében, a Becstelen brigantykban. A Jane Eyre legújabb feldolgozásában megkapta a férfi főszerepet, azonban nemcsak a kosztümös karakterek állnak jól neki: a Prometheus című Alien filmben egy robotot játszik, melynek folytatásában is számítanak rá a közel jövőben. Illetve James McAvoy mellett ő az X-Men széria másik nagy felfedezettje, a fiatal Magneto megformálójaként szintén már három filmben ölthette magára eddig azt a bizonyos sisakot. Mindemellett tőle sem áll távol Shakespeare: tavaly debütált a filmszínházakban a Macbeth főszereplőjeként, véleményem szerint pályafutása eddigi legjobb alakítását nyújtva.

6.png

Benedict Cumberbatch. A londoni származású, furcsa nevű úriember már születésekor is erre a pályára volt predesztinálva: ugyanis szülei is színészek. Azonban a kezdettől fogva komolyan vette hivatását, a dráma és színészet művészetét egyetemi szinten sajátította el, iskolái befejezése után pedig egy évig angol nyelvet oktatott egy tibeti kolostorban. Cumberbatch hasonló pályát járt be a cikkben szereplő többi színésszel és tulajdonképpen Eddie Redmayne kivételével mindenkivel játszott közös filmben: Tom Hiddlestonnal a Hadak útjában, James McAvoy-jal a Vágy és vezeklésben, Michael Fassbenderrel a 12 év rabszolgaságban. Azonban a nagy áttörést a Sherlock Holmes BBC adaptáció hozta meg neki, emellett emlékezetes alakítást nyújtott a 2011-es Suszter, szabó, baka, kém-ben, a 2013-as Kódjátszmáért megkapta első Oscar-jelölését - és akik szinkronizálva nézték meg a Hobbit trilógiát, még ők is tisztában vannak vele, hogy Smaug, a sárkány eredeti hangját Benedict Cumberbatch adta. Rendkívül sokoldalú színész, színházban, filmekben és sorozatokban is játszik, különleges hangját hallhatjuk narrátorként dokumentumfilmekben, videójátékokban, rádiós játékműsorokban, reklámokban. És igazi angol lévén tőle sem áll távol Shakespeare, érdemes meghallgatni a következő felvételt, ha valami igazán széppel szeretnénk feldobni a napunkat: https://www.youtube.com/watch?v=hLk4rXC8YoQ

7_14.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2016. 06. 12. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5014041666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása