Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A lassan, de biztosan befutó Bradley Cooper

2018. június 15. - Péntek Tünde

Hollywood történéseit figyelemmel kísérve az az érzése támadhat az embernek az utóbbi pár hónap kapcsán, mintha csak a csapból is Bradley Cooper folyna. Miért is? Egyáltalán mit érdemes tudni a 38 esztendős színészről? Lássuk csak!

1975. január 5-én született Philadelphiában Bradley Cooper. Édesapja ír bevándorló, édesanyja pedig olasz. Egy nővére van, Holly. Összetartó, katolikus családban nőtt fel. Kiskorában sok időt töltött a konyhában, olasz nagymamájának köszönhetően számtalan fortélyt ellesett és nagyon szívesen főz mindmáig. Egyszer megkérdezték tőle, hogy mit csinál szabadidejében és a következőt válaszolta: „Eszem. Méghozzá rengeteget.” 8 évesen úgy gondolta, hogyha felnő szakács vagy színész lesz. Végül egy sorozat (Kitchen Confidential) főszereplőjeként sikerült ötvözni mindkettőt. De ne szaladjunk ennyire előre!

21_12.jpg

Egy szigorú, bentlakásos iskolában érettségizett és iskola mellett a Philadelphia Daily News-nál dolgozott. Kimagasló eredménnyel végezte a Georgetown University angol alapképzését. Egyetemi évei alatt meghatározó élmény volt számára, hogy egy csereprogram keretében félévig Franciaországban élt, Aix-en-Provance-ban és megtanult folyékonyan beszélni franciául. Ezután New Yorkba költözött és mesterképzést végzett el egy drámaiskolában. Legelső szerepét a Szex és New Yorkban kapta meg 1999-ben. Innentől több sorozatban is feltűnt kisebb-nagyobb szerepekben, például a Különleges ügyosztályban, Esküdt ellenségekben, Aliasban és a Kés/alattban. Emellett epizódszerepeket kapott filmekben is: legelső filmszerepe a Gyagyák a gatyában című vígjáték meleg karaktere – emiatt a mesterképzéses diplomaosztójára nem tudott elmenni. Játszott az Ünneprontók ünnepében, az Anyám nyakánban. 2005-ben kapta meg a fentebb említett Kitchen Confidential sorozat főszerepét, amelyben egy séfet alakít. Annak ellenére, hogy pozitív kritikákat kapott a sorozat, mindössze egy évadot élt meg. 2006-ban a Broadway-en játszott Julia Roberts és Paul Rudd oldalán a Three Days of Rain című darabban. Ezután kapott egy főszerepet az Éjféli etetés című horrorban, majd Jim Carey oldalán játszott az Igenemberben, szerepelt a New York, I love you-ban és a Nem kellesz eléggé című sztárparádét felvonultató romantikus vígjátékban.

25_10.jpg

Minden kétséget kizáróan a világhírnevet a Másnaposok hozta meg neki 2009-ben, éppen tíz évvel a legelső tévés szerepe után. Innentől kezdve nemcsak a fizetése nőtt meg, hanem jobb ajánlatokhoz is jutott. A Védtelen gyermekben Renée Zellwegerrel játszott – akivel ezután 3 évig élt együtt – az Ő a megoldásban Sandra Bullock szerelmét alakította, a Valentin napban már ő is egy szupersztárnak számított például Julia Roberts mellett. A szupercsapat filmadaptációjában ő játszotta Szépfiú szerepét, majd a Csúcshatás című kasszasikerben egyértelműen övé lett a főszerep. A Másnaposok 2. után elvállalt egy epizódszerepet az Üss vagy fuss című komédiában egy gyermekkori barátja kedvéért. A Lopott szavakban drámai oldalát is megismerhettük. Ezután jött a nagysikerű Napos oldal, amelyért Oscar-díjra jelölték idén. A díjat Daniel Day-Lewis happolta el előle, de Bradley nem szomorkodott: mint elmondta, Daniel Day-Lewis a példaképe és a világ legjobb színésze, másrészt számára semmit nem jelent ez a díj, ha nem kapja meg, akkor annak így kell lennie.

26_10.jpg

A jövőben pedig nem tétlenkedik, május végén jön a Másnaposok 3. és egyben befejező része, Ryan Goslinggal együtt játszik a The Place Beyond the Pines című drámában, a Napos oldalbeli partnernőjével, a friss Oscar-díjas Jennifer Lawrence-szel két filmre is leszerződött (Serena, American Hustle) és Steven Spielberg is elcsábította következő filmje főszerepére. Mint a fentiekből láthatjuk, rendkívül okosan építkezett karrierje során és sikerült végleg kitörnie a csak szépfiú szerepkörből.

24_7.jpg

Végül jöjjön pár érdekesség és aktualitás. 2011-ben megválasztották a világ legszexibb férfijának, Bradley azonban elmondta, hogy sosem gondolt úgy magára, hogy jóképű lenne. „Kisfiúként gyakran lánynak néztek, mert a szőke, göndör hajamat nem engedte édesanyám rövidre vágatni. 10-11 éves koromban egy kávézóban megkérdezte tőlem a pincér: "Mit adhatok, hölgyem?" Ezután csak farmerdzsekiben és Metallica pólóban mászkáltam.” Azonban a másik nemet mindez nem befolyásolja: talán nem volt még olyan partnernője, akivel ne hozták volna hírbe. Jelenleg egy 20 éves modellel randizik, 2006-ban pedig 4 hónapig nős volt. Gyermeke nincsen, viszont van egy keverék örökbefogadott kutyája, Charlotte, akit teljes mértékben annak tekint. Édesapja 2011-ben bekövetkezett halála után hazaköltözött édesanyjához és a mai napig vele él. Antialkoholista 29 éves kora óta (már a Másnaposok forgatásakor is az volt.) A menhelyes kutyák örökbeadása mellett egyéb karitatív tevékenységeket is végez: a 2010-ben Haitin történt földrengés után az adománygyűjtő kampány egyik arca volt, a legutóbbi MTV Movie Awards-on a legjobb férfi főszereplő díjának átvételekor beszédet mondott a poszttraumás stressz betegségben szenvedőkről és felhívta a figyelmet, hogy mennyire fontos odafigyelni rájuk, mivel szinte egy járvány és rengeteg az öngyilkosság. A nemrég történt bostoni robbantásos merénylet idején éppen a városban forgatott 45 percre a terrorcselekmény színhelyétől, később meglátogatta a kórházban a sérülteket. Valószínűleg a jövőben még sokat halljuk a Bradley Cooper nevet, így jegyezzük meg bátran!

A cikk eredeti megjelenése: 2013. 05. 10. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr8414049840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása