Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Hugh Jackman, a legszimpatikusabb ausztrál

2018. június 15. - Péntek Tünde

Ma ünnepli 43. születésnapját a világhírű ausztrál színész, akit 2008-ban minden idők legszexisebb férfijának választott meg a People magazin.

Hugh Michael Jackman 1968. október 12-én látta meg a napvilágot Sydney-ben egy angol származású család ötödik gyermekeként. (A felmenői között egy görög dédpapát is találunk.) 18 hónapos koráig a keresztszülei nevelték. Még alig töltötte be a nyolcadik évét, amikor a szülei elváltak és a könyvelőként dolgozó édesapjánál maradt testvéreivel együtt - míg édesanyja Angliába költözött és új életet kezdett. Gyermekként örökké a világatlaszt bújta és sok időt töltött a szabadban: az ausztrál tengerparton és kempinges kirándulásokon is hazájában. Szerette volna megismerni a világot és kiskori álma volt, hogy egy napon szakács lehessen egy repülőtársaságnál – mivel akkoriban úgy vélte, hogy a stewardessek által felszolgált ételeket valaki megsüti a háttérben.

1_39.jpg

Egy drága, bentlakásos fiúiskolába járt, ahol már gimnazistaként szerepet kapott a My Fair Lady-ben. Érettségi után Angliába költözött egy évre, ahol egy középiskolában dolgozott. Majd visszatért Ausztráliába és Sydney-ben diplomát szerzett kommunikáció alapképzésen, újságírás szakirányon 1991-ben. Az utolsó egyetemi évében kreditszerzési célból drámaórákat vett fel és úgy érezte, végre rátalált arra, amivel valójában szeretne foglalkozni. Beiratkozott egy egyéves színészképzésre Sydney-ben melynek elvégzése után főszerepet ajánlottak neki egy népszerű ausztrál tévésorozatban. Ő viszont visszautasította, mivel felvették az ausztrál színművészeti egyetemre – ahol 1994-ben szerezte meg második diplomáját.

2_35.jpg

Még a vizsgaelőadásának estélyén felkérték a Corelli című ausztrál sorozat főszerepére, így tulajdonképpen csak pár percig nevezhette magát munkanélkülinek. A szappanopera mindössze egy évadot élt meg, viszont mérföldkőnek számított életében, mivel a forgatáson ismerkedett meg feleségével, a nála 13 évvel idősebb Deborra-Lee Furness-szel akivel mindmáig együtt élnek. 1996-ban házasodtak össze, majd két gyermeket fogadtak örökbe: Oscart 2000-ben és Ava-t 2005-ben.

Hugh Jackman az 1990-es évek második felében a filmvászon helyett a színház világába látogatott: olyan népszerű musical-szerepeket játszott el hazájában mint A Szépség és a Szörnyeteg Gastonja vagy a Sunset Boulevard Joe Gillis-e. Az Oklahoma címszerepében a londoni Westenden is megfordult óriási sikert aratva. Legnagyobb elismerést a The Boy from Oz főszerepéért kapta, többek között egy Tony-díjat is 2004-ben. Tavalyelőtt a Broadway-en játszott együtt Daniel Craiggel egy kétszereplős drámában és ugyanebben az évben az Oscar-gála házigazdájaként tevékenykedett.

3_30.jpg

Filmes karrierjében az igazi áttörést a 2000-ben bemutatott X-Men – A kívülállók hozta. Farkas szerepét jóformán a véletlennek köszönheti: az utolsó pillanatban ajánlották fel neki, miután Dougray Scott lemondta; a képregény szerinti leírásánál 10 centivel magasabb a maga 189 centijével; ráadásul a felesége is le akarta beszélni róla (amit természetesen később már megbánt és örült, hogy férje ellent mert mondani). Hugh Jackman elmondta, hogy habár nagyon kedveli ezt a szerepét és a világhírnevet is ennek köszönheti, igazából van más filmbéli karaktere amire sokkal büszkébb, és maga is meglepődött, hogy egy akciószereppel sikerült befutnia.

A 2000-es években az X-men filmek mellett feltűnt a Kardhal, illetve a Van Helsing című akciófilmekben, romantikus oldalát mutatta meg a Kate és Leopoldban, A csábítás elméletében és az Ausztráliában, negatív karaktereket alakított Szex telefonhívásra-ban, a Woody Allen-féle feketekomédiában, a Fülesben, drámai szerepeket játszott A tökéletes trükkben illetve A forrásban (ezen alakítására legbüszkébb eddig pályafutása során), illetve olyan rajzfilmekhez kölcsönözte hangját, mint a Táncoló talpak és az Elvitte a víz. Jelenleg a Vasököl című akciófilmben láthatjuk a mozikban, és nemrég látott napvilágot a hír, miszerint megkapta Jean Valjean szerepét a Nyomorultak című musical filmváltozatában illetve elkezdte forgatni a legújabb X-Men filmet is. Továbbá azt rebesgetik, hogy az Andrew Lloyd Webber-féle Sunset Boulevard musical filmváltozatának főszerepére is esélyes (Ewan McGregorral egyetemben), az Unbound Captives című produkcióban fog játszani Rachel Weisszel és Robert Pattinsonnal, a The Greatest American Showman című musicalben énekel majd Anne Hathaway-jel, illetve szerepet kapott a Selma című filmben, amely Martin Luther King és Lyndon B. Johnson életét dolgozza fel.

4_30.jpg

Végezetül jöjjön néhány érdekesség a születésnaposunkról! Szabadidejében szívesen zongorázik, golfozik, gitározik és szörfözik. Rövidlátó és a kontaktlencséje nélkül jóformán csak homályos foltokat lát – így szereplései előtt inkább mindent memorizál, mintsem hogy monitorról vagy papírról kelljen felolvasnia. A valóságban nem dohányzik és utálja, ha a filmszerepei kedvéért kell így tennie. Balkezes, de a filmekben gyakran kell jobbkezeseket játszania. Olivia Newton-Johnba volt szerelmes kamaszkorában és a Kardhal forgatásán John Travolta azzal lepte meg, hogy összehozott nekik egy személyes találkát – ahol Hugh Jackman bevallotta egykori érzelmeit a színésznőnek. Többször kérték már fel képregényhősök megformálásra: felajánlották neki A megtorló, Daredevil, Hulk, A vasember, Fantasztikus négyes és Superman visszatér főszerepét, illetve jelentkezett a Batman – A sötét lovag Kétarcának, de végül nem ő lett a befutó. Élete egyik célkitűzése, hogy a Fáraó szerepét játszhassa a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című Webber musicalben, illetve hogy megfilmesíthesse a Carousel című musicalt, amely Molnár Ferenc Liliom című drámájának megzenésített változata.

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 10. 12. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr2114049706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása