Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Jude Law, aki szeret meghalni a mozivásznon

2018. június 15. - Péntek Tünde

A világhírű brit színész december 29-én lép a negyedik X-be. Születésnapja alkalmából tekintsük át, mit is érdemes megjegyezni Jude Law-ról!

David Jude Law 1972. december 29-én látta meg a napvilágot London déli városrészében. Szülei, Peter és Maggie Law általános iskolai tanárként keresték kenyerüket és közösen nevelték Natasha nevű lányukat, amikor a kisfiú megérkezett a családba. A gyermeket a közismert The Beatles sláger, a Hey Jude után nevezték el. Jude már híres emberként elmesélte, hogy neve számtalan probléma forrása volt, például kamaszkorában egy kollégiumi jelentkezési lap beküldése nyomán lány szobában helyezték el – amelynek rendkívül örült és esze ágában sem volt jelenteni a tévedést, viszont azonnali hatállyal eltávolították, amint kiderült a félreértés.

9_18.jpg

Jude pedagógus szülei legnagyobb bánatára állandó magatartásbeli problémákkal küzdött. Az érettségiig sem jutott el, mivel 17 évesen kidobták az iskolából, mert egy televíziós sorozatban vállalt szerepet. Az egyetlen dolog, ami már fiatalon felkeltette az érdeklődését, az nem más, mint a színészet és 12 éves kora óta tagja volt a National Youth Music Theater-nek. A későbbiekben sem bánta meg, hogy nem fejezte be tanulmányait, és amolyan életfilozófiaként tartja, hogy „semmi olyannal nem szeretnék foglalkozni, amiért nem lelkesedem.” Büszkén vállalja, hogy eddigi karrierje során mindössze egyetlen olyan film volt, amibe csak a fizetségért vágott bele, mert semmi más nem motiválta.

12_17.jpg

Amint kikerült a családi fészekből és önfenntartóvá vált, egy ideig közös lakást bérelt egy kezdő skót színésszel, akit Ewan McGregornak hívtak. A barátságuk a mai napig tart. Jude színházi színészként ért el nagy sikereket, majd ezután kezdett filmekkel foglalkozni. Karrierje kezdetén több ízben kellett eljátszania olyan karaktereket, akik külsejükben az ideális férfit testesítik meg (Gattaca, A tehetséges Mr. Ripley, A.I. Mesterséges értelem), így nem csoda, hogy villámgyorsan a címlapokra került. A 2000-es évek elején számtalan magazin beválasztotta a világ legszebb színészei közé, például 2004-ben a People listáján első helyezést ért el. Jude egy nyilatkozatában elárulta, hogy fogalma sincs, hogyan tudta eladni magát szex-szimbólumként, erre sosem volt beprogramozva.

13_16.jpg

Azonban nemcsak külsejével emelkedett ki a hírességek közül, hanem tehetségével is. A mai napig rendkívül sokoldalú színésznek tartják, aki nemcsak filmekben, hanem színházban is játszik. Legutóbb Hamletként aratott sikert a Westenden, majd a Broadway-en is. Kétszer jelölték Oscar-díjra: először A tehetséges Mr. Ripley-ben nyújtott alakításáért (egy gazdag örökifjút formált meg, aki Olaszországban szórja apja pénzét), majd a Hideghegy főszerepéért, amelyben egy amerikai polgárháborús dezertőrt játszott el. A tehetséges Mr. Ripley forgatásán annyira beleélte magát a szerepébe, hogy az egyik jelenetben túlzottan megszorította a partnere, Matt Damon nyakát, aki ijedtében úgy oldalba vágta, hogy eltörte az egyik bordáját.

10_15.jpg

Legismertebb filmjei közé tartozik a fentebb említetteken kívül az Ellenség a kapuknál (háborús film, Sztálingrád ostromát mutatja be), a Közelebb és a Mesterdetektív (mindkét film színházi dráma adaptációja), Holiday (egyetlen romantikus vígjátéka), Dr. Parnassus és a képzelet birodalma (melyben egyike volt azon három színésznek, akik Heath Ledger tragikus halála után átvették a szerepét) és a legutóbbi Sherlock Holmes filmek (melyekben Dr. Watsont alakítja). Januárban mutatják be hazánkban a legújabb Anna Karenina filmet, melyben Jude Law játssza Karenint. Illetve 2013-ban jön a Dom Hemingway című életrajzi dráma, amely az éve egyik várva várt alkotása a kritikusok szerint. Jude számtalan olyan karaktert formált meg, aki meghal a film során és egyik szenvedélye, hogy elteszi emlékbe azokat a ruhadarabokat, amelyeket filmes halálakor viselt. Eddigi pályafutása során két hőn áhított szerepet nem kapott meg: az egyik a Karib-tenger kalózainak Will Turnerje, a másik pedig A pokolból című Hasfelmetsző Jack-ről szóló thriller nyomozója (akit Johnny Depp alakított).

14_16.jpg

Végezetül jöjjön néhány érdekesség Jude Law magánéletéről! Jude híresen jó kapcsolatokat ápol a sztárvilágban: legjobb barátai közé tartozik Ewan McGregor, Kate Moss, Rachel Weisz, Daniel Craig és Gwyneth Paltrow. 1997-ben nősült meg, egy nála 7 évvel idősebb színésznőt vett el, három gyermekük született (Rudy, Iris és Rafferty). 2003-ban elváltak, azonban a házasságuk örök emlékét őrzi a színész a karján látható tetoválás: a Sexy Sadie című The Beatles slágerből varratott magára egy sort – hiszen volt feleségét is Sadie-nek hívják. Pár évvel később Jude megismerkedett az Alfie forgatásán Sienna Millerrel, akit eljegyzett. Azonban napvilágra került, hogy megcsalta őt gyermekei dadájával és a nyilvános bocsánatkérés sem tudta megmenteni kapcsolatukat. 2008-ban a Sherlock Holmes forgatása közben egy egyéjszakás kapcsolatából származik negyedik gyermeke, Sophia. Azóta elcsendesültek a pletykák körülötte, jelenlegi barátnőjét a Dom Hemingway forgatásán ismerte meg, aki öltöztetőként dolgozott ott.

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 12. 28. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr2214049738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása