Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Mentőexpedíció

2018. június 15. - Péntek Tünde

Robinson Crusoe története még háromszáz év alatt sem ment ki a divatból – mindössze a keret változott meg. A Mentőexpedíció film főhőse a kietlen Mars bolygón küzd egyes egyedül az életben maradásért.

A Mentőexpedíció in medias res kezdődik, már az első jelenetben szemtanúi lehetünk annak a gigantikus viharnak, amely lecsap egy csapatnyi asztronautára, akik a Marson végeznek vizsgálatokat. Hirtelen kénytelenek otthagyni csapot-papot és a minden jel szerint elhunyt munkatársukat is hátrahagyják. Azonban hamar kiderül, hogy Mark Watney (Matt Damon) mégis túlélte a természeti csapást és teljesen egyedül maradt egy olyan bolygón, ami rendkívül alkalmatlannak tűnik az élet fenntartásához. Szerencsétlen Watney senkivel sem tud kommunikálni és jól tudja, hogy évekbe telik, mire egyáltalán visszaérnének hozzá, ha valamilyen csoda folytán mégis tudna üzenetet küldeni a Földre – ráadásul jól tudja, hogy élelme sem tart ki a végtelenségig. Egyetlen esélye, hogy botanikus lévén, megpróbálhatna valahogyan életet lehelni a terméketlen vörös földbe.

39_2.jpg

Ebből az alaptörténetből sok mindent ki lehetne hozni, de szerintem Ridley Scott rutinosan a legjobb utat választotta és a végeredmény egy jól megírt, lendületes alkotás lett, amelynél fel sem tűnik, hogy majdnem két és fél óra hosszúságú. A hasonló típusú, úgymond modernkori Robinson-szerű történetekkel (mint Számkivetett, a Lost – Eltűntek sorozat, a Minden odavan vagy a Gravitáció) ellentétben itt nemcsak a főhős nézőpontjából látjuk az eseményeket, hanem a másik oldal aggodalmaival is szembesülünk. Ezáltal a Mentőexpedíció nem csupán túlélőfilm, hanem egy igazi sci-fi, amelyben a tudományos-fantasztikus megközelítések keverednek egy izgalmas kalandfilm zsánerével. A korábban említett művekhez hasonlítva úgy kell ezt elképzelni, mintha a Számkivetett humora keveredne a Minden odavan „izgalmaival” és a látványvilága hasonlatos a Gravitációhoz, illetve a Csillagok között-höz – viszont teljes mértékben mellőzi azok komolyságát, drámaiságát. A magával ragadó sztori, a jó történetvezetés, az érdekes témák és ötletek, illetve az okos, humoros űr-Robinson narrációjában még a kémia életmentő tudománya is élvezetessé válik mindenki számára. Ridley Scott alkotása szórakoztató, szívmelengető és számunkra azért is kedves, mert a főhőse egy teljesen hétköznapi gondolkodású ember.

38_2.jpg

A Mentőexpedíció Andy Weir A marsi című 2011-ben kiadott regénye alapján készült, amely egy csapásra igazi bestsellerré vált. Az újdonsága varázsát leginkább azzal érte el, hogy annak ellenére, hogy egy izgalmas sci-fivel van dolgunk, mégis azt érezhetjük, hogy abszolút valóságalapja van az egésznek. Az alapvető üzenetet tekintve sem eszközöltek túl sok módosítást az adaptáció során a film készítői. Tulajdonképpen ez a történet az élet diadaláról, az élni akarásról, az emberi akaraterő nagyságáról szól, egy valódi űrmese arról, hogy mindig van tovább, és egy kis tudással és optimizmussal megyünk a legtöbbre a problémák megoldásában. A Mentőexpedíció legnagyobb erénye pedig az, hogy ezt olyan humorral oldva képes elmesélni, ami viszont cseppet sem megy a történet tétjei, vagy az izgalom rovására, sőt, még a főhősének karaktere is rendkívül színesre és szerethetőre sikeredett.

40_2.jpg

Watney szerepét mintha Matt Damonra szabták volna, magasan élete egyik legjobb alakítását nyújtja ebben a filmben. A remekül kitalált karaktert tényleg élettel töltötte meg, és nem mint rettenthetetlen akcióhős, hanem mint vidám természetű, találékony átlagember, aki ugyan okos, de a kis dolgoknak is tud örülni vagy bosszankodni miattuk. Ráadásként statisztaként igazi sztárparádé dolgozik a megmentésén: Jeff Daniels a NASA-főnök, Chiwetel Ejiofor a lelkiismeretes beosztott, Jessica Chastain az expedícióparancsnok, Kate Mara a komputerzseni,és még Sean Bean is felbukkan (feltehetőleg azért, hogy elsüthessenek egy zseniális Gyűrűk ura-poént).

41.png

A magyar nézők számára külön érdekesség, hogy a film egy részét itt forgatták Budapesten, így senkit ne érjen meglepetés, amikor egyszer csak azt látja, hogy a kínai űrügynökség irodája előtt elhúz a csepeli HÉV. De nemcsak számunkra tartogat vicces pillanatokat a film, hiszen az egésze bővelkedik mókás szituációkban. Képzeljük csak el: a kietlen, vörös színekben játszó, oxigénhiányos Marson a hatvanas-hetvenes évek popslágerei szólnak, az emberiségtől sok millió kilométerre valaki Abbát hallgatva szerel, egy marsi sétához pedig a Boney M szolgál társaságul. Már olvasva is megmosolyogtat minket mindez – a Mentőexpedíciót látva pedig még inkább.

 

Mentőexpedíció (The Martian)

amerikai sci-fi, 136 perc, 2015 (12)

Rendező: Ridley Scott

Főszereplők: Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels, Sean Bean, Kate Mara, Chiwetel Ejiofor

Forgalmazó: InterCom

A cikk eredeti megjelenése: 2015. 12. 11. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7814049922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása