Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Támadás a Fehér Ház ellen

2018. június 15. - Péntek Tünde

Mi történne a Fehér Házban, ha egy hirtelen támadáskor az elnök élete veszélybe kerülne? Az utóbbi idők legizgalmasabb thrillerjében erre a kérdésre is választ kapunk egy rendkívül látványos akció keretei között.

A Támadás a Fehér Házban című film hiánypótló alkotásnak tekinthető, mivel az utóbbi időkben egyre kevesebb olyan nagyköltségvetésű film készül, melynek története az amerikai elnök köré fonódna. Mivel az újévezred minden eddiginél nagyobb terrorfenyegetettséget is magával hozott, így egyre inkább lecsökkent az efféle fikciók száma is. Ilyen tekintetben is nagy vállalkozásnak bizonyult a Támadás a Fehér Ház ellen, amelyben az amerikai elnököt túszul ejtik dél-koreai terroristák és egy igen látványos akciójelenet közepette Washington legismertebb épületeit jóformán porig rombolják. A filmet már bemutatták az Egyesült Államokban a bostoni robbantásos merénylet előtt – viszont mindezidáig nem hozták összefüggésbe a filmmel és nem korlátozták vetítését. A terrortámadás mellett a filmben élesben láthatunk kínvallatást is és kicsit túlteng azon jelenetek száma, amikor egész Amerika szeme láttára a tévéképernyőn élő adásban lelőnek egy-egy túszt.

32_6.jpg

A Támadás a Fehér Ház ellen elnöke egy özvegyember (Aaron Eckhart), aki kisfiát egyedül kénytelen nevelni, miután neje egy autóbalesetben meghalt. Az elnök egyik testőre (akit Gerard Butler alakít) számkivetett lesz, miután nem tudta megmenteni a first lady életét. Amikor azonban terrorveszély lép fel, ő bizonyul az egyetlen megoldásnak, aki képes kiszabadítani Amerika elnökét.

34_6.jpg

Érdekes választás, hogy erre a szerepre napjaink legismertebb skót színészét választották ki, nem pedig egy izmos amerikait. Azonban minden kétséget kizáróan jót tett Gerard Butler karrierjének ez a szerep, mivel az utóbbi időkben jóformán csak megbukott filmekben kapott szerepet. Butler kaszkadőrt sem kért a hajmeresztő akciójelenetekhez sem, melynek az lett az eredménye, hogy több zúzódásos sérülést is begyűjtött. Mi több: "A forgatás után nem sokkal elment a hangom és akkor derült ki, hogy a hangszálaim is megsérültek. Nemrég kellett visszamennem kontrollra, és az orvos megkérdezte, hogy valami kitüremkedik a nyakamból, nem vettem-e észre? Az MRI vizsgálat után aztán a doktornő közölte velem, hogy egy másik csont is eltört a nyakamban. Azt kérdezte, mit csináltam? Mire én: akciófilmet forgattam, amibe majdnem belehaltam" – mesélte Gerard Butler a Jay Leno Show-ban. További érdekesség, hogy nemrég volt az idei Fehér Házbeli Correspondents’ Dinner (tudósítók vacsorája) és Barack Obama meghívottjai között Gerard Butler is helyt kapott. Talán új testőrre vágyik az elnök?

33_5.jpg

A Támadás a Fehér Ház ellen visszaidézi a ’90-es évek azon amerikai sikerfilmjeit, melyek körüllengi az amerikai pátosz (például méltó párja A függetlenség napjának vagy Az elnök különgépének). A Támadás a Fehér Ház ellenben elhangzanak olyan mozivásznon régen hallott mondatok, minthogy „az Amerikai Egyesült Államok elnöke nem tárgyal terroristákkal” avagy „Isten áldja az Amerikai Egyesült Államokat”. Akinek mindez soknak tűnik, avagy már nem vevő az olyan filmekre, amelyekben egy húsvér emberi hős (véletlenül sem szuperhős) átverekedi magát gonosz emberek tucatjain – ne nézze meg a filmet. Viszont akiket mindez nem zavar, egy rendkívül látványos és izgalmas élményben lesz részük, ráadásul töviről hegyire megismerhetik a Fehér Ház belső rejtett zugait is.

 

Támadás a Fehér Ház ellen (Olympus Has Fallen, 2012)

amerikai thriller, 111 perc

Rendező: Antoine Fuqua

Főszereplők:Gerard Butler, Morgan Freeman, Aaron Eckhart

Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.

A cikk eredeti megjelenése: 2013. 05. 10. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr8814049896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása