Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine

2018. május 19. - Péntek Tünde

Manapság a bestsellerek közt megtalálhatók a történelmi fikciós könyvek, amelyek egy valós korszakot mutatnak be – általában kitalált szereplőkkel. Ez a műfaj pedig hazánkba is begyűrűzött.

Bíró Szabolcs Non nobis, Domine könyvei a kiskirályok korába kalauzolják az olvasót. Az első kötetben, amely a Kelet oroszlánja alcímet viseli, betekintést nyerhetünk a templomos lovagok rejtett világába is. A második rész, Az utolsó vörös barát a kiskirályokkal történő leszámolás időszakát eleveníti fel. A két kötet főszereplője Attila, aki nemcsak a jeles történelmi eseményekben vesz részt, hanem végigkövethetjük személyes drámáját és szerelmi életét is.

b2.jpg

Igaz, hogy a Non nobis, Domine könyvek már 2012-ben megjelentek, azonban még most is hiánypótló alkotásnak tekinthetők. Steven Saylor, Carlos Ruiz Zafón, Steve Berry, Umberto Eco és Ken Follett mesterei az olyan típusú könyveknek, amelyek egy adott történelmi időszakban kalauzolják az olvasót, hűséges leírást adva a környezetről, szokásokról, eseményekről és a főszereplő általában egy olyan kitalált személy, aki végigvezeti az olvasót a sorsfordító pillanatokon. Ezek tipikusan olyan írások, amelyek úgymond krimi jelleget öltenek és szinte letehetetlenek még annak ellenére is, hogy az olvasó ismerheti a történelmi tényeket az időszakkal kapcsolatban. Bíró Szabolcs az első olyan szerző, aki mindezt a magyar történelem eseményeiből merítve valósította meg.

b1.jpg

Bíró Szabolcs a könyv bevezetőjében elmondja, hogy nagyon érdekesnek tartja az 1300-as évek magyar történelmét és ezért ezt választotta a regény kontextusának. Nem hamarkodta el az írást, több éven keresztül kísérte át az életét a regény megszületése, így egyértelműen szívügyének tekinti a Non nobis, Domine fogadtatását. A történelem órákon nem sok érdekességet tanítanak erről az időszakról, így akik csak innen ismerik a kiskirályok uralta Magyarországot, új szemszögből tekinthetnek rá a könyv elolvasása után. Másrészt arról még kevesebbet tudunk, hogy a templomos lovagok hogyan és miként működtek, így ilyen szempontból még érdekesebb a könyv (habár Bíró Szabolcs elmondja, hogy a templomos szokások ismertetése nagyrészt fikció művében).

b3.jpg

Ráadásul Bíró Szabolcs műve abban is hasonlít a műfaj többi sikerkönyvére, hogy egy nagyon szimpatikus karakter a főszereplője, akivel annyira izgalmas dolgok történnek, hogy jóformán letehetetlen a regény – és az első rész után azonnal a folytatásért nyúlnánk. Mindenképpen érdemes a kezünkbe venni a Non nobis, Domine könyveket és megjegyeznünk Bíró Szabolcs nevét, mert valószínűleg még sokat hallunk róla.

 

Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

Ulpius-ház, 2012, ISBN: 9789632546025, 448 oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 2. – Az utolsó vörös barát

Ulpius-ház, 2012, ISBN: 9789632547077, 396 oldal

 

A cikk eredeti megjelenése: 2014. 02. 07. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5913978998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.