Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Mission Impossible - Titkos nemzet

2018. május 30. - Péntek Tünde

2015 egyértelműen a kémfilmek éve. Éppen az előző írásunkban zengtünk ódákat A kém című akcióvígjátékról és előttünk áll még a legújabb James Bond film is. Viszont most itt van nekünk Ethan Hunt legújabb kalandja, ami minden korábbi várakozást felülmúl.

A Mission: Impossible – Titkos nemzet címadás kicsit trükkös abból a szempontból, hogy titkolni próbálja azt a tényt, hogy ez már az ötödik darabja a szériának. Nagy általánosságban elmondható, hogy a folytatások nehezen fölözik az első rész sikereit. Nincsen ez másképp a Mission: Impossible esetében sem: a második (2000) és harmadik film (2006) egyértelműen gyengébbre sikerült a kezdésnél (1996). Ezek után a negyedik rész elkészültére már senki nem is számított. Viszont a 2011-es produkció már nem szimpla számozott folytatásként jelent meg, hanem a Fantom protokoll alcímet kapta: az akkor 49 éves Tom Cruise feltámadt halottaiból, és Ethan Huntként ismét magasra tette a lécet. Amikor a következő epizód előkészületeit bejelentették, sokakban felmerülhetett, hogy valószínűleg a hiperaktív sztár nem tudja, hol a határ, hiszen 53 évesen repülőgépekről ugrálni és ki tudja, milyen fifikás akciójelenteket végrehajtani, talán már ciki lesz… Viszont Tom Cruise minderre rácáfolt és megszületett az eddigi legjobb Mission: Impossible film!

m1_8.jpg

A Titkos nemzet történetének érdekessége, hogy a szuperügynökünknek nemcsak egy terrorista szervezettel kell harcolnia, hanem saját kollégái is hajtóvadászatot indítanak ellene. Így nem a világ kerül végveszélybe, hanem maga Ethan Hunt és jól összekuszálódik, valójában kik állnak a jó vagy a rossz oldalon. A nemzetközi hajszában a CIA-n kívül érintetté válnak európai titkosügynökök és a brit titkosszolgálat, illetve maga a miniszterelnök is, így eléggé széles spektrumúvá duzzad a közreműködők köre. Azzal pedig nyilván nem lövünk le nagy poént, hogy ez Hunt minden eddigi leglehetetlenebb küldetésének tűnik.

Minden kétséget kizáróan egy rendkívül alaposan kigondolt és bravúrosan megrendezett mozi-élményben részesülhetnek, akik jegyet váltanak a Titkos nemzetre. A minőség egyik garanciája, hogy Tom Cruise és csapata arra törekedett, hogy a lehető legkevesebb számítógépes effektet tegye bele, inkább mindent eredeti helyszíneken és a legkevesebb kaszkadőr bevonásával vegyenek fel. Napjaink blockbustereinek legnagyobb fricskája pedig az, amikor a főhősnő kétszer is jelentőség teljesen leveszi a lábáról a magas sarkú cipőjét, amely alkalmatlan a szaladgálásra és az akciókhoz.

m2.png

A Titkos nemzet a már régi, jól bevált (és talán elvárt) műfaji elemeket tartalmazza. Ilyen például a merénylet az operában, kínzás és szökés, egy kivitelezhetetlen rablás végrehajtása, hajmeresztő motoros üldözés és persze a kölcsönös átverésekkel kombinált kémjátszma. Azonban mindez mégsem tűnik sablonosnak, hiszen ahogy korábban is megállapítottuk, kiemelkedő minőségű munkáról beszélünk. A film csúcspontja a bécsi operaházban játszódó jelenet: a rendező a Turandot előadására hegyezi ki a dramaturgiát, így a feszültség minden hangjegyben is manifesztálódik és tökéletesen megkoreografált. Ráadásul nemcsak a legismertebb ária hangzik el, hanem nagyjából egy negyedórás részlet, így Puccini klasszikus operája nemcsak háttérül szolgál, hanem a film szerves részévé válik. Legutóbb ilyet a Fekete hattyúban láthattunk A hattyúk tava kapcsán. Akárcsak akkor, úgy most is, a néző számára felejthetetlen élménnyé, igazi klasszikussá válnak ezek a jelenetek – mint ahogy a bemutatott színdarabok is azzá váltak.

m3_7.jpg

Hollywoodban talán nincsen még egy annyira megosztó színész, mint Tom Cruise. Egyesek gyűlölik, mások imádják, de mindenkinek véleménye van róla. A mostani szerepe után mindenféle elfogultság nélkül kijelenthető, hogy egy igazi profit láthatunk, akinek tudatos hozzáállása, hozzáértése, szorgalma és elhivatottsága magával ragadó. Köztudott, hogy nem szeret kaszkadőrt használni és szinte minden nyaktörő mutatványt egyedül csinál. Nyilván mindebben segítségére van atléta múltja, de mindennek ellenére is igazán meglepő mindaz, amit 53 évesen produkál a mostani alkotásban. Az évek múlásával mindössze annyi látszódik a vásznon, hogy Ethan Hunt a kezdetekhez képest kicsit megviseltebb, de korántsem megöregedett.

m4_6.jpg

És ha már a bevezetőben megidéztük James Bondot, akkor szót kell ejtenünk némi párhuzamról is. Ha visszaemlékezünk a 2012-es Skyfall-ra, a 007-es szintén hasonló életszakaszban jár, mint Ethan Hunt: kicsit megfáradt, sokat megélt, ámde még mindig tettre kész. Azonban a fő különbség az, hogy Daniel Craig szerződése még két filmre szól, utána jön valaki más, aki fiatalabb és frissebb – mint ahogy ez megtörtént minden aktuális Bond leváltása után. Ethan Hunt viszont csak Tom Cruise alakjában él, lassan már 20 éve. Ráadásul nem csináltak titkot belőle, hogy bizony már az ő fizikai adottságai sem ugyanolyanok, mint a kezdet kezdetén. Ennek ellenére, ha a szerep megkívánja, nem restelli megmutatni, hogyan néz ki most félmeztelenül, és nem kér olyan megvilágítást, amely elfedné a ráncokat az arcán. Ez a figura velünk együtt idősödött, ettől válik még hitelesebbé, mint James Bond.

m5_1.jpg

Az elképesztő bevételi eredmények láttán Tom Cruise bejelentette: készen áll a folytatásra, amelyet már jövőre el is kezdenek forgatni. A Titkos nemzet igen magasra tette azt a bizonyos lécet, mivel egyaránt professzionális, nosztalgikus, pörgős és feszültséggel teli is. Az akciójelenetekben a néző végig úgy érezheti, hogy ott ül ő is a száguldó autóban vagy motoron, és a valósághűség legnagyobb visszaigazolását az adja, hogy valóban ugyanolyan sebességgel száguldozott Tom Cruise, nem segítettek rá digitálisan semmilyen trükkel. Igaz, hogy még így sem tekinthető korszakalkotó műnek és sok újdonságot nem adott a műfajhoz, viszont ez az utóbbi idők leszórakoztatóbb akciófilmje, amelyet évek múltán is szívesen megnézünk majd. Újra és újra.

 

Mission: Impossible - Titkos nemzet (Mission: Impossible: Rouge Nation)

amerikai akciófilm, 132 perc, 2015 (16)

Rendező: Christopher McQuarrie

Főszereplők: Tom Cruise, Jeremy Renner, Rebecca Ferguson, Alec Baldwin

A cikk eredeti megjelenése

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1714012220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása