Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A stílusteremtő Wesselmann

2018. június 06. - Péntek Tünde

78 éve ezen a napon született a pop-art irányzat egyik meghatározó képviselője Tom Wesselmann. A pszichológiából diplomázott festő provokáló hatású aktsorozatával írta be magát a művészet történetébe.

1931. február 23-án született az Ohio állambeli Cincinnatiban Tom Wesselmann. 1949-ben iratkozott be a helyi egyetem pszichológia szakára, ahol diplomát is szerzett, bár sosem érezte magát elhivatottnak ezen a területen. Élete meghatározó korszaka volt, amikor katonai szolgálatot teljesített két éven keresztül a koreai háborúban, ugyanis ekkoriban kezdte érdekelni a rajzolás. Leszerelés után egyértelművé vált számára, hogy a későbbiekben ezen a pályán szeretne érvényesülni. Amikor kiderült, hogy tehetsége is van hozzá, beiratkozott a cincinnati művészeti akadémiára. Pár évvel később New Yorkban folytatta tanulmányait és innen már csak egy lépés volt bekerülnie a köztudatba.

3_17.jpg

Első önálló kiállítása 1961-ben volt, amivel megalapozta munkásságának állandó témáját: a nőt. Innentől kezdve több évtizeden keresztül képein mindennapi használati tárgyakkal körülvett nőket ábrázolt gyakran erotikus pózban a reklámok sztereotípiáit idézve, amivel nem kis feltűnést keltett. Provokáló képeivel nagy sikert aratott és Andy Warhol mellett egy új művészeti irányzat, a pop-art úttörőjévé vált.

5_9.jpg

A pop-art célja, hogy megjelenítse mindazt, amit korábban méltatlannak ítéltek a művészeti ábrázolásra. Az új irányzat képviselőinek kedvenc témái közé tartozott a reklámok, képregények, folyóiratok illusztrációi stílusában készült sorozatban gyártott bútorok, ruhák, konzervdobozok, hot-dog és minden más népszerű fogyasztói termék megfestése. Minél közönségesebb és olcsóbb volt egy árucikk, annál inkább megfelelt a pop-art művészei számára.

4_17.jpg

A ’80-as években Wesselmann érdeklődését a szobrászat is felkeltette: nagyméretű, fémből készült műveihez lézertechnikát és számítógépes grafikát is felhasznált. Emellett folyamatosan festett élete végéig: csendéleteket alkotott természetesen a mindennapi életből vett tárgyak felhasználásával gyakran három dimenzióban létrehozva. Álnéven egy könyvet is kiadott saját munkásságáról.

6_8.jpg

Magánéletéről annyi tudható, hogy 1963-ban vette feleségül Claire Selley-t és házasságukból három gyermek született. Tom Wesselmann 2004. december 17-én egy szívműtét szövődményeinek következtében halt meg hetvenhárom éves korában.

A cikk eredeti megjelenése: 2009. 02. 23. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr8014026838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása