Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Schindler listája

2019. április 07. - Péntek Tünde

A történelem sötét foltjaival kapcsolatban sokszor hallhattuk már, hogy ahhoz, hogy ne történhessen meg újra, beszélni kell róla, és meg kell tartani az emlékezetünkben. Abban, hogy az auschwitzi koncentrációs táborban elkövetett borzalmak nem vesztek feledésbe, jelentős szerepe van a filmművészetnek. A Schindler listája alighanem a holokauszt filmek legalapvetőbb darabja, amit ma is érdemes feleleveníteni.

02_3.jpg

Oskar Schindler egy német iparmágnás, aki a film szerint először csak az olcsó munkaerőt látja a zsidókban. A híres piros kabátos kislány jelenetnél lehetünk tanúi Schindler öntudatra ébredésének, ahogy rádöbben a vágóhídra terelt zsidó családok láttán, hogy minden egyes élet számít, az ő kezében hatalom van: emberi sorsokról dönthet. Ezután igyekszik továbbra is elhitetni a nácikkal, hogy lojális és szüksége van a nála dolgozó zsidók munkájára – alkalmazottai pedig így elkerülik a biztos halált. 1944-ben az Endlösung, azaz a zsidókérdés végső megoldása jegyében bezáratják a helybéli táborokat, és a rabokat Auschwitzba és Treblinkába akarják küldeni. Schindler némi korrupció árán rábeszéli a német hatóságokat, hogy a termelés szempontjából nélkülözhetetlen munkásokkal együtt a gyárat áttelepíthesse a cseh-lengyel határra, Brinnlitzbe. Ekkor készül el az 1100 nevet tartalmazó lista, amelynek résztvevői kalandos úton, de megmenekülnek a krematóriumokból.

04_2.jpg

Steven Spielberg művét 1993. december 16-án mutatták be, és nem kevesebb, mint 7 Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film, legjobb rendező, legjobb adaptált forgatókönyv díját, illetve további 5 kategóriában jelölték. A holokauszt borzalmait bemutató, lelkileg néhol kifejezetten megterhelő alkotás anyagi sikerré vált és minden idők egyik legjobb műveként vonult be a filmtörténelembe. A Schindler listája kapcsán számtalan kritikát és elemzést lehetett már olvasni, így ezúttal inkább egy pár kevésbé köztudott érdekesség kerül terítékre.

10_47.jpg

Habár már 1983-ban eldöntötte Steven Spielberg, hogy készít egy filmet Oskar Schindlerről, mégis 10 évet várt vele, mert 37 évesen még nem érezte elég érettnek magát ahhoz, hogy megküzdjön a holokauszt témakörével. Amikor viszont mégis belevágott, nem akarta a rendezést magára vállalni, csak a produceri feladatokat. Elsőként Roman Polanskit kérte fel, aki személyes érintettsége miatt visszautasította a lehetőséget.  Polanski 8 éves koráig a krakkói gettóban élt, ahonnan meg tudott szökni – édesanyját viszont Auschwitzba deportálták és ott halt meg. Amint Spielberg megtudta mindezt, azonnal elnézést kért kollégájától, hogy eszébe juttatta ezt a tragikus családi emléket. Egyébként 2002-ben Polanski is megrendezte a maga holokauszt filmjét A zongorista címen, ami a Schindler listájához hasonló szakmai elismerésekben részesült, a filmtörténelem legemlékezetesebb darabjai közé került. Spielberg felkereste Martin Scorsese-t is a rendezés lehetőségével, aki rendkívül lelkes volt a felkéréstől, végül amiatt visszakozott, hogy szerinte ezt a filmet nem egy olasz, hanem egy zsidó direktornak kellene elkészítenie. Ezután Billy Wilder sem vállalta el a felkínált feladatot, ám végül ő győzte meg Spielberget, hogy rendezze meg a Schindler listáját. Így nagy nehezen beadta a derekát, viszont munkadíjat nem fogadott el érte, mert azt „véres pénznek” tartotta volna.

13_34.jpg

Bármennyire is Liam Neeson arca ugrik be Oskar Schindler neve hallattán, mégsem ő volt az első választás. Steven Spielberg legszívesebben Harrison Fordnak adta volna a szerepet, aki azzal az indokkal utasította vissza, hogy szerinte egy olyan színész, akit mindenki csak Han Solo-ként vagy Indiana Jones-ként ismer, nem feltétlenül mutatna hitelesen egy ennyire komoly filmben. Így nagyszabású casting indult a főszerepre, többek között meghallgatták Kevin Costnert, Mel Gibsont, Dustin Hoffmannt, Warren Beatty-t, Stellan Skarsgardot és azt a Bruno Ganz-t is, aki 2004-ben Adolf Hitlert alakította A bukás című filmben. És persze Liam Neeson is megjelent a válogatáson, aki annyira esélytelennek érezte magát, hogy inkább elvállalt a Broadway-en egy szerepet, hogy pár hónapra lekösse magát. Egyik este az előadása után megjelent az öltözőjében Steven Spielberg harmadmagával és bemutatta neki feleségét és anyósát. Neeson biztosan nem sejtette, hogy számára sorsdöntő volt, ahogy üdvözlésképpen megölelte az idős asszonyt. Nem sokkal később Spielberg felesége, Kate Capshaw említette meg férjének, hogy Neeson viselkedése éppen olyan volt, mint ahogyan ő Oskar Schindlert elképzelné ebben a szituációban. Egy héttel később Liam Neeson telefonja megcsörrent, és övé lett a Schindler listája főszerepe.

06_1.jpg

A kegyetlen náci tiszt, Amon Göth szerepe könnyebben gazdára talált. Tulajdonképpen Tim Roth és Ralph Fiennes voltak versenyben, végül Spielberg azzal indokolta választását, hogy Fiennes kisugárzásában valamiféle ördögi szexualitást is meglátott. A színész a szerep kedvéért 13 kilót hízott, amelyet saját bevallása szerint a napi több korsónyi Guinness-nek köszönhetően szedett fel. Átalakulása annyira sikeresnek bizonyult, hogy amikor a forgatáson bemutatták a holokauszt-túlélő Mila Pfefferbergnek, a nő látványosan remegni kezdett, annyira emlékeztette őt Fiennes a valódi Amon Göth-re. További érdekesség, hogy a film azon jelenetében, ahol a nácik a bőröndöket pakolják, az egyiken a „Sonnenschein” név olvasható. Fiennes 1999-ben, a Szabó István rendezte A napfény ízében a zsidó Sonnenschein család több tagját is eljátszotta a több évtizeden átívelő, holokauszt témakörét is érintő történetben.

03_2.jpg

Maga a forgatás atmoszférája annyira zord és sötét volt, hogy Spielberg minden este a Seinfeld című komédia sorozatot nézte, és megkérte jó barátját, Robin Williams-t, hogy meséljen neki telefonon keresztül vicceket – amiket néha kihangosítva az egész stábnak is lejátszottak. Spielberg szerezhetett volna engedélyt, hogy Auschwitzon belül forgathasson, viszont a halottak iránti tiszteletből sosem kérte ezt. Helyette a haláltábor tökéletes mását építtette fel Auschwitz kapui elé. A felvételek során senki sem viselt színes ruhát, látványos sminket és a díszletekben is minimálisra csökkentették a színhasználatot, mivel azok nem illettek volna a fekete-fehér látványvilághoz, illetve hiteltelennek tűntek volna a valósághoz képest. A Schindler listája a mai napig a világ legköltségesebb fekete-fehér filmjeként tartja magát.

12.png

Amikor Spielberg megmutatta a 195 perces művet John Williamsnek, a zeneszerző annyira a látottak hatása alá került, hogy kért pár percnyi türelmi időt, amíg összeszedi magát és elment sétálni egyet a friss levegőn. Miután visszatért a rendezőhöz, közölte vele, hogy szerinte ez film sokkal jobb zeneszerzőt érdemel nála. Az anekdota szerint Spielberg a következőt válaszolta: „Tudom, de ők már nem élnek.”

11_47.jpg

A zsidó hagyományok szerint, amikor valaki meglátogat egy sírt, a tisztelet jeleként ott kell hagynia egy követ. A Schindler listája legutolsó jelenetében is ezt láthatjuk, Oskar Schindler végső nyughelyénél emlékeznek meg a valódi túlélők, akiket a filmbéli megformálójuk kísér. Eredendően ez nem is szerepelt volna a műben, Steven Spielbergnek a forgatás közben jutott eszébe az ötlet, és igazán nagy kihívás volt felkutatni, majd egy időpontra összehívni a túlélőket. Sokan azt hiszik, hogy legutolsóként a rendező helyezi a virágot a kövekre, viszont Liam Neeson kezét láthatjuk a film zárásaként.

07.png

Amikor a filmben minden a helyére került, és elérkezett a bemutató, a világ majdnem minden részén örömmel fogadták és a közönség rendkívüli érdeklődése övezete. Ugyanakkor a Fülöp-szigeteken adódott némi botrány, mivel az ottani törvények értelmében cenzúrázni akarták belőle a meztelen és erőszakos részeket. Steven Spielberg kijelentette, hogy vagy teljes egészében vetítik a filmet, vagy visszavonja az engedélyeket, hogy játszhassák a művét az országban. Fidel Ramos elnök végül különleges utasítással kötelezte a cenzorokat, hogy vágás nélkül engedjék a mozikba a Schindler listáját. Malajziában is hasonló helyzet állt fenn, viszont ott nem lépett közbe állami vezető, így végül sosem mutatták be a filmet.

08_1.jpg

Steven Spielberg egyszer azt nyilatkozta, hogy akkor lenne a legboldogabb, ha az utókor úgy emlékezne rá, mint arra a rendezőre, aki elkészítette az E.T. A földönkívülit és a Schindler listáját. Ugyanakkor sosem adott egyetlen autogramot sem a Schindler listája vonatkozásában és nem szívesen nyilatkozik róla.

09_1.jpg

A magyar filmtörténet legjobban díjazott filmjében, a Saul fiában Nemes Jeles László arra építette fel a mű vevizualitását, hogy „nem mutatja meg azt, ami megmutathatatlan“. Steven Spielberg viszont már 1993-ban szemérmetlenül a nézők elé tárta a borzalmakat a maguk szörnyű valóságában, ahogy a nácik az általuk alsóbbrendűnek gondolt zsidókat kínozták, megalázták és megölték. Spielberg a pokol förtelmes bugyrát, az elementáris gonosz lakhelyét mutatta meg a közönségnek. Mindazonáltal egy olyan történetet mesélt el, amelyben helyet kapott a remény és az emberi jóság. Habár végtelenül szomorú, megrázó és nehezen feldolgozható film a Schindler listája, az mégis jóérzéssel tölti el a nézők lelkivilágát, hogy egyetlen ember jóakarata  és helytállása mennyit számít. A háború végén Schindler egy gyűrűt kapott ajándékba az általa megmentett emberektől, melybe a Talmud egy részlete volt belevésve – ami a film mottójaként is szolgál, és aki megnézi a Schindler listáját, biztosan nem felejti el e sorokat: „Aki egy életet is megment, az egész világot menti meg.”
05_1.jpg

Schindler listája (Schindler’s List)

amerikai történelmi dráma, 195 perc, 1993

Főszereplők: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Sir Ben Kingsley

Rendező: Steven Spielberg

01_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr3814746715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arabok balrol 2019.04.08. 14:50:20

Swindler listaja, amugy tegnap is volt rola poszt bojti holo-napok vannak?

arabok balrol 2019.04.08. 15:27:33

@Phteven: Nem nezek zsido gyartasu filmeket a holokausztrol, nincs ertelme.

kocsisj 2019.04.08. 15:31:22

@arabok balrol: Dugd be nyugodtan a fejed a homokba, ott a sivatagban, ahonnan jössz biztos van belőle elég. Arról nem beszélve, hogy addig sem írod a baromságaidat.

arabok balrol 2019.04.08. 15:35:25

@kocsisj: Csihadj, cseled

"melybe a Talmud egy részlete volt belevésve – ami a film mottójaként is szolgál, és aki megnézi a Schindler listáját, biztosan nem felejti el e sorokat: „Aki egy életet is megment, az egész világot menti meg.”

En tudok egy masik Talmud idezetet: "Tíz mértéknyi bölcseség jött a világra; kilenc részt kapott Izrael földje s egyet a többi világ. Tíz mérték­nyi szépség jött a világra; kilenc részt kapott Izrael földje, egyet a többi világ."

Ha ha ha

sansan 2019.04.08. 15:35:45

@arabok balrol: arabok balrol egy troll, ez pedig itt egy néger ..

arabok balrol 2019.04.08. 15:38:06

@sansan: Nem neger, epp ez az, hanem zsido gyartasu zsidofilm arrol, hogy szegyelld magad es fizess.

Van aki meg bekajalja ezt?

szepipiktor 2019.04.08. 16:09:09

Remek film, de nekem nem több, mint egy műalkotás. Szerencsére nem vagyok érintve, és imádom a történelmet - de könyvekből.
Az azonban nekem is zavaró, hogy minden érintett azonnal ellenséget lát azokban, akik nem voltak és ma sem érintettek, és a világot egységben látják, nem szűkitik le a nézeteiket a saját sorsukra.
Igen, a jolokauszt ma biznisz, a bűntudatépítésre gyúr, egymást érik a hasonló történetek.
Érdekes, hogy klizárólag a náci alapú népirtást tartja fontosnak a érintett kör, gondolom az fizet Hollywoodnak, mert például az ukrán népirtás nem veri ki náluk a biztosítékot!
Mert a nácik szemethunyása a pgromok felett, a Babij Jar-i mészárlás 33000 áldozata vagy "csak úgy" Sztálinék 3,5-7,5 millió(!) áldozattal járó Holodoromja mégsem érdekli a Holokausztból hasznot húzókat.
Pedig van erre is remek köny és film is, Jonathan Safran Foer Minden ​vilángol-ja!
Ami - szerintem - jobb a liftes listájánál, ráadásuk időben-térben is közelebb áll hozzánk.
De ez nem hoz hasznot, így marad a klasszikus vonal.
És aki ezt megemlíti, az rohadék rasszista, zsidógyűlölő...
Nem az, csak nbem vak, nem elfogult, nem szemellenzős.

exterminador 2019.04.08. 16:12:16

A piros kabát egyébként Andrzej Wajda ötlete volt, ő javasolta Spielbergnek. Az önéletrajzában írja.

Nincs közöttünk csicska 2019.04.08. 16:17:01

@exterminador: Nagy 5let volt, de "emberbor lampaernyo" is qrva eros vagokep lett vona.

Gösser söralátét 2019.04.08. 16:32:36

@szepipiktor:

Nem kicsit szánalmas putyin cárevics elvtárs leghűségesebb talpnyalójának, orbán viktor főtitkár elvtársnak a talpnyalójaként és napi hűséges igeosztójaként előbb említett két diktátor eszmei alapját adó személy tetteit felhozni mint ellenpéldát. Gazdi morcos lesz... nem kapod meg a mai 30 ezüstödet, oszt felkopik az állad.

Weißkopf 2019.04.08. 17:05:44

@szepipiktor: A zsidó Spielberg a saját népének holokausztját (vagy ennek részletét) filmesítette meg. Az ukrán népirtásról csináljanak filmet az ukránok vagy a (bűnbánó) oroszok.

Willkommenskultur 2019.04.08. 17:10:23

@Weißkopf: "A zsidó Spielberg a saját népének holokausztját (vagy ennek részletét) filmesítette meg."

ettol olyan hiteles, mint az E.T.

Willkommenskultur 2019.04.08. 17:34:53

@Weißkopf: This is a work of fiction. Names, characters, business, events and incidents are the products of the author’s imagination. Any resemblance to actual persons, living or dead, or actual events is purely coincidental.

Ha ha ha

tjunior 2019.04.08. 17:35:38

@arabok balrol: A Bibliából is tudsz idézni?

arabok balrol 2019.04.08. 17:40:42

@tjunior: siman

"Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az, ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti a gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban testvérének őrizője és az elveszett gyermekek meglelője. Én pedig LESUJTOK MAJD TEREAD HATALMAS BOSSZUVAL ES RETTENTO HARAGGAL, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek, és majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt rátok."

exterminador 2019.04.08. 17:50:41

@arabok balrol: ó, sikerült megnézni a Ponyvaregényt? Ez már valami!
Kár, hogy ez a szöveg nincs benne a Bibliában. Kamu. Tarantino írta.

Willkommenskultur 2019.04.08. 17:55:52

@exterminador: Ezt minden hulye tudja, bar ezt szerintem nem o irta, mer nem tud magyarul.

exterminador 2019.04.08. 17:59:04

@Willkommenskultur: ezek szerint a balfék arab nem tudja. Bár lehet, hogy viccelni próbált, és csak nekem nem jött át a fergeteges humor.

Urancityhero 2019.04.08. 19:11:44

@arabok balrol: ahogy neked és az életnek egy mondatban.

ostapbender 2019.04.08. 21:45:36

Benne van dragaim, az utolsó mondat az pont Ezekiel 25:17. Mondjuk a többi az tényleg csak kamu, de jól hangzik.

Első mohikán 2019.04.09. 01:54:18

Kevin Costner jobb lett volna Schindler szerepère, Tim Roth pedig Goetz-ère. Kingsley viszont príma választàs volt.

paráznabillegető 2019.04.09. 13:14:14

@arabok balrol: helló cefre!
kiengedtek a napi.hu-ról?

ymel 2019.04.09. 13:16:59

A film az antifa -era egyik legnagyobb hullarablasa volt, amit az a teny sem tud tisztara mosni - nem is lehet, mert a logika -a showbusiness logikaja - nem engedi, hogy a BEVETELt raszoruloknak adtak allitolag oda.
Tessek elolvasni a legoszintebb kritikat, Foldenyi F Laszlo nemet-esztetika szakos ELTE-oktato irta a film utan nem sokkal. A cime: A lagerekrol kettos perspektivaban.
Foldenyinak abban is igaza van, amikor a filmet kozepszeru giccskent ertekeli. Az itt latott pirosruhas kislany az antifa propaganda egyik legbutabbika - szajbaragos olcsosag.

A filmmel ellentetben van nekunk magyaroknak egy sokkal oszintebb es manipulacio-mentes irodalom errol a sztorirol: Sorstalansag. (Nem a filmrol beszelek, mert az ugyanolyan szar, csak meg olcsobb is, mint a Schindler liftaja)

Venesz 2019.04.09. 13:46:53

@arabok balrol: "Nem nezek zsido gyartasu filmeket a holokausztrol, nincs ertelme"
Ok, ne nézz ilyen filmeket. De ne is mondj véleményt arról, amit nem tudsz.

kvadrillio 2019.04.09. 14:19:38

ez meg a magyarok LISTÁJA !!!
NU, ÍGY GYILKOLJÁK FOLYAMATOSAN A MAGYAR EMBEREKET AZ ORBÁN-KORMÁNY TEREMTETTE BIGOTTAN KÖRÖSZTYÉN EGÉSZSÉGÜGY IRÁNYÍTÓI !!

!Itt tartunk: átlagosan több mint 50 napot kell várni egy kardiológiai szakrendelésre
Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.04.09 12:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az átlagos betegnek három hetet, de a szív- és ér- valamint a cukorbetegnek, a hormonrendszer problémáival küszködőknek még ennél is hosszabban kell várniuk, ha szakorvosi vizsgálatra van szükségük – derül ki a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség friss felméréséből.
A szakmai érdekvédő szervezet kétévente megvizsgálja, hogy egyes szakrendelőkben mennyit kell várakozniuk a pácienseknek, ha be akarnak jutni egy szakrendelésre. Álláspontjuk szerint ahhoz, hogy rövidülhessenek a sorok a szakrendeléseken a kormányzatnak változtatnia kellene a finanszírozási szabályokon. Egyebek mellett javasolják havi betegellátási kvóták eltörlését, a receptírási szabályok megváltoztatást. Most ugyanis például a krónikus ellátásra szoruló szív-, és érrendszeri betegek gyógyszereinek jó részét a háziorvos nem, csak szakorvos írhatja fel. Így minden egyes újabb adagjukért időpontot kell kérniük a szakrendelőbe Két év alatt átlagosan két és fél nappal hosszabbodott a szakrendelésekre való bejutás – derül ki a 2018. novemberében rögzített és a két évvel korábbi adatok összehasonlításából. A járóbeteg ellátásban az átlagos betegvárakozási idő szakmától függően 3 és 50 nap között mozog. A sebészeten, a fül-orr-gégészeten, a gyermekgyógyászaton már 3-4 nap alatt bárki elérhet egy szakorvost, de például angiológiára, szemészetre, kardiológiára, endokrinológiára, bőrgyógyászatra, diabetológiai rendelésre több mint egy hónapot kell várni. Ha a trendeket és a változásokat akkor a vizsgált 21 szakterület felében 3 vagy annál kevesebb nap, azaz alig változott. A legrosszabb helyzetben továbbra is a kardiológiai szakrendelések vannak, átlagosan több mint 50 napos várakozási idővel, őket követik azok, akiknek diabetológusra van szükségük, az ilyen betegeknek átlagosan 37 napot kell várakozniuk. A harmadik hely az angiológiai páciensekké, erre a szakrendelésre 36 nap a várakozás.

kvadrillio 2019.04.09. 14:21:13

Fogy a magyar, de ki a felelős?

A karrierista nők? A lusta férfiak? A túl drága élet? A magyarok többsége szerint már nem a gyermeknevelés a nők fő feladata, de óriásiak a különbségek pártszimpátia szerint.
50 nap várakozás, ha kardiológushoz akarunk bejutni

Átlagosan több mint három hetet kell várnunk egy szakorvosi vizsgálatra. Egy szövetség felmérte a várakozási időket.

arabok balrol 2019.04.09. 14:29:41

@Venesz: Hat, gondolom arrol szol hogy a zsidokat kiirtottak a nacik. Nagyon erdekes, hianypotlo mualkotas.
Izrael 70 eve irtja a palesztinokat, epp ma is, arrol is csinal Spielberg egy qrva eros vagokepet?
süti beállítások módosítása