Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Szex és New York

Kalauz a 21. századi nőkhöz

2019. június 06. - Péntek Tünde

1998. június 6-án indult a Szex és New York című sorozat az amerikai HBO-n, amely alapjaiban rengette meg a nőiség ábrázolását a televízióban, és nők milliói a mai napig hálásak is érte.

07_7.jpg

A Szex és New York ötlete Darren Star producer fejéből pattant ki a kilencvenes évek közepén, amikor is New Yorkba költözött, ahol beleszeretett a New York Observer című lapban megjelenő Szex és New York rovatba. Ezt Candace Bushnell szerkesztette, aki heti rendszerességgel gúnyolta ki szellemesen New York ostoba, önimádó agglegényeit. Star eltökélt célja volt, hogy a rovatból kiindulva olyan hamisítatlan felnőtt vígjátékot készítsen, ami a nők szempontjából mutatja be a szexet. Mindemellett formai újításra is törekedett: el akart szakadni a hagyományos, közönség előtt négy kamerával forgatott, élő vagy gépi nevetést használó televíziós komédiaformátumtól, és a mozifilmeknél alkalmazott módszerekkel akart tévésorozatot készíteni.

01_8.jpg

A Szex és New York négy nő életét követi, akik különböző természetük és folyamatosan változó szexuális életük ellenére mindvégig elválaszthatatlanok és lelki támaszt jelentenek egymás számára. A főszerepekben Sarah Jessica Parker (Carrie Bradshaw), Kim Cattrall (Samantha Jones), Kristin Davis (Charlotte York) és Cynthia Nixon (Miranda Hobbes) láthatóak, míg a híres vendégsztárok közt megtalálható többek között Donald Trump, Matthew McConaughey, Bradley Cooper, David Duchovny, Lucy Liu, Jon Bon Jovi és Alanis Morissette is. A sorozat 1998 és 2004 közt futott, 6 évadból, illetve 94 epizódból áll, szakmai sikere vitathatatlan, hiszen 8 Golden Globe-ot és 7 Emmy-díjat is nyert.

02_10.jpg

Azonban akadtak meglehetősen vitriolos kritikák is, miszerint a sorozatban túl nagy szerepet játszik a divat, ami eltárgyiasítja a nőket. Mások sekélyesnek tartják, mivel felmagasztalja a luxus életérzést, a feministák őrjöngenek, hogy egy nő nem lehet ilyen, a férfiak pedig ugyanezt gondolják - csak más szempontból. Pedig az igazság az, hogy a Szex és New York nagyon elkapta a korszellemet. A Cosmopolitan koktélokon, Manolo cipőkön, luxus klubokon túlmutatva új narratívát teremt a kortárs nőknek. Ugyanis a Szex és New York teljesen más aspektusból ábrázolja a nőiséget, női egyéni választásokat, barátságot. A négy karakter párbeszédeiben bárki magára ismerhet. A sorozat a következőket mondja ki főszereplőin keresztül a modern nőkkel kapcsolatban:

18_18.jpg

  • Nem kell szégyenkezni, ha harmincas szingli vagy.

"Szinglinek lenni régen azt jelentette, hogy senkinek nem kellesz. Most viszont azt jelenti, hogy csinos vagy és szexi, és kihasználod az időt, hogy eldöntsd, milyen legyen az életed, és kivel szeretnéd tölteni." - Carrie

  • Sikeres karriert nőként is lehet építeni.

"Élvezni akarom a sikeremet, és nem elnézést kérni miatta." - Miranda

  • A romantikába vetett optimista hit minden nőben ott rejtőzik. 

"Igenis megtörténhet. Az emberek igenis boldogan élhetnek, amíg meg nem halnak." - Charlotte

  • Őszintén lehet beszélni a szexről.

"Tegnap egész este egy Big Mac járt az eszemben. Végül el kellett mennem felszedni egy pofát.” - Samantha

03_10.jpg

Bár sokan a nők egyenjogúságáért folytatott harc zászlóvivőjének tartják, a Szex és New York sosem vált vállaltan feminista sorozattá. „A szereplők szexuálisan szabadok, és bennük van a képesség, hogy sikeresek, vezetők legyenek. Erősek, meggyőzőek, magabiztosak. Ha az ember olyan környezetben nő fel, hogy joga van választani, szavazni, és úgy öltözködni, ahogy akar, azzal lefeküdni, akivel akar, és olyan barátai lehetnek, amilyeneket akar, akkor pontosan ebből faragják majd a személyiségét. De véleményem szerint ez nem feminista sorozat” – nyilatkozta egy interjúban Sarah Jessica Parker.

08_8.jpg

A sorozattal a producerek azt a fontos üzenetet akarták küldeni a harmincas egyedülálló nőknek, hogy nem baj, ha a harmadik X-en túl nem vagy feleség és édesanya, és inkább a karrieredre, a szórakozásra, az utazásra, a barátaidra és önmagad felfedezésére koncentrálsz, hiszen hatalmas szabadság és boldogság rejlik ebben. Sőt, még azt az ördögtől való gondolatot is felvetették, hogy mi van, ha kiderül, hogy a szingli nők élete jobb, mint a házasoké. Mindemellett persze az alkotók törekedtek a tökéletes balanszra, mert finomkodás nélkül ugyanúgy megmutatták a szingli lét hátrányait is.

13_36.jpg

Így a romantika és a cinizmus egyedülálló manhattani keveréke meghódította az egész világot: a mai napig milliók rajonganak a négy barátnőért, akik imádnak hatalmas rózsaszín koktélokat inni, randizni, bulizni, vásárolni, pletykálni és elérik ezzel mindazt, hogy nekik köszönhetően egyre több nő beszél szabadon, tabuk nélkül a szexről.

05_7.jpg

„Vajon a nők is ugyanúgy szexelhetnek, mint a férfiak?” – hangzott el a Szex és New York első epizódjában. A közönség ekkor televíziótörténeti pillanatot élt ált, ahogy a négy barátnő a témát tabuk nélkül megvitatta. A  szabad szex kérdését csupa szaftos téma (orális szex, édes hármas, szex jóval fiatalabb férfiakkal, análszex, titkos szex, vibrátor, szex nélkül élő férfiak, videópornó) követte az első évad további epizódjaiban. A részek tematikussága nagyrészt abból fakad, hogy a 8 fős csapat először a Carrie által a cikkekben feltett kérdéseket írta össze, hogy a cselekményt mindig az adott kérdésekből indítsa el. „Egy hónapon keresztül nem csináltunk mást, csak a saját életünkről beszéltünk, és aztán az egészet rátettük az íróasztalra” – emlékezett vissza az egyik forgatókönyvíró az alkotói módszerekre.

15_27.jpg

A Szex és New York a második évadtól lett igazi bombasiker. Az első évad fergeteges vígjátéki helyzeteket vonultatott fel, a második bővelkedett a mély érzelmekben, a harmadik pedig a kettőt ötvözte. Star a harmadik évadban Carrie-nek új árnyalatokat adott azzal, hogy megcsalta Aidan-t Biggel, aki nem rég vette el Natashát. Válás, terhesség, abortusz, rák, terméketlenség, halál – a negyedik évad jóval nehezebb témákat hozott, de bőven volt árnyék az ötödik évadban is, amiben mindenki szakított és magára maradt. A szenvedés végül meghozta a gyümölcsét, mert az évad végére a hősnők mind megtisztultak és érettebbek lettek.

14_37.jpg

„New Yorkban minden a szex körül forog. Nem csoda, hogy ez a város sohasem alszik. Vagy szexel mindenki, vagy a szexről fantáziál.“ – állítja Carrie Bradshaw. A Szex és New York kapott jót és kapott rosszat. A végletekig lehet imádni vagy gyűlölni. Ha jobban belegondolunk, legfeljebb a megvitatott témák a tabudöntögetőek benne, egyébként semmi elítélendő nincs abban, ha a barátok összejönnek egymással pletykálni, vásárolni, netán buliznak is. Sőt, még azt is megkockáztatom, hogy ez már mindenkivel megesett. Ha nem vesszük túl komolyan a sorozatot és levetkőzzük prűdségünket, kifejezetten szórakoztatónak találhatjuk a négy barátnő kalandjait New York lüktető metropoliszában– még így 21 évvel a premier után is.

04_9.jpg

Végül, de nem utolsó sorban, jöjjön néhány érdekesség a Szex és New Yorkról!

- Az alkotók még az első évad egyik első forgatásán megállapodtak abban, hogy a sorozat az „örök tavaszban” játszódik majd: a negyedik évad utolsó epizódjáig valóban nincsen se tél, se ősz, se nyár.

- New York önkormányzata külön „filmes egységet” tartott fent a városban forgató stábok védelmére. Például a főcímjelenetnél többször is el kellett terelniük a forgalmat a Fifth Avenue-n, hogy a tütüt viselő Sarah Jessica Parkert lefröcskölhesse a pocsolyába hajtó busz.

09_6.jpg

- Carrie hírhedt tütüje Sarah Jessica Parker ötlete volt és mind a mai napig a sorozat producere, Michael Patrick King irodájában található bekeretezve a falon.

- A negyedik évad végén Carrie és Big a Central Park tavába borulnak: a jelenet kedvéért több tonna szemetet takarítottak ki a tómederből, de Sarah Jessica még így is megvágta a lábát egy kiálló fémdarabbal.

10_51.jpg

- A sorozatban látott (és elfogyasztott) összes koktél utánzat volt, egyik sem tartalmazott alkoholt.

- Carrie a 245 East 73rd Street, Samantha a 300 Gansevoort Street, Charlotte a 700 Park Avenue, míg Miranda 331 West 78th Street címen laknak. A valóságban azonban egyik cím sem létezik.

- 2012-ben 9,65 millió dollárért adták el Carrie lakását.

17_19.jpg

- Carrie-t még az ágyjelenetekben sem láthatjuk meztelenül a sorozatban, ami nem véletlen: amikor Sarah Jessica Parker elvállalta a szerepet, kikötötte, hogy soha nem fog levetkőzni, mire Star csak annyit mondott: „rendben, téma lezárva”.

- A színésznők által viselt ruhák 40 százalékát kölcsönözték, 60 százalékát pedig vásárolták turkálóktól a legmenőbb divatszalonokig. Amikor befejeztek egy epizódot, a színésznők eldönthették, hogy megveszik-e az általuk viselt ruhadarabokat. Sarah Jessica Parker például közel 70%-át megtartotta azoknak a ruháknak, amelyeket a sorozatban hordott.

12_45.jpg

- Egyik főszereplő sem hordta kétszer ugyanazt a ruhát a sorozatban. Ez alól egyedül Carrie bundája a kivétel, ami feltűnt az első évadban és a legutolsó részben is.

- Sarah Jessica Parker átlagosan naponta 18 órát töltött magassarkúban a forgatáson.

- Az 5. évad Sarah Jessica Parker terhessége miatt csak 8 epizód hosszúságú.

16_22.jpg

- Carrie a sorozat alatt összesen 92 kérdést tett fel a rovatában.

- Matthew McConaughey szerepét eredetileg Alec Baldwin alakította volna.

- Alexandr Petrovszkijt, a menő képzőművészt, a Studio 54 egykori tagját minden idők egyik legsikeresebb balett-táncosa, Mihail Barisnyikov játssza. A sorozatbeli lakásán található műtárgyak és festmények Barisnyikov magántulajdonát képezik.

11_51.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr2714876692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása