Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Hogyan hangolódjunk az ünnepekre?

Adventi könyvajánló 2.0

2022. december 12. - Péntek Tünde

Minden házat és kirakatot karácsonyi díszek borítanak, a fényfüzérek ragyognak, fényük meghitten csillog a hóban, és egy jó könyv ilyenkor igazi finomság a léleknek, ideális választás a bekuckózós téli estékre. Egy romantikus regényben legalább is így lenne. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt készítettem egy összeállítást karácsonyi olvasmányokról és igyekeztem mindenféle műfajból szemezgetni. Nos, a tavalyi gyűjtemény idén is aktuális, ha ünnepi témakörű könyveket keresünk, viszont ezúttal hoztam egy újabb csokorral, méghozzá kizárólag szívmelengető, romantikus hangulatú regényeket. Válasszuk kedvünkre valót közülük! :)

christmas-gcb4fb1bbf_1920.jpg

01_66.jpg„I'm dreaming of a white Christmas, just like the ones I used to know…” Talán nem csak olvassuk, hanem gondolatainkba dallamként úszik be az angol nyelvű szöveg, hiszen az egyik legismertebb karácsonyi slágerről van szó, amit novembertől december végéig rongyosra játszanak még ma is a rádiók. Michelle Marly White Christmas című könyvében egy elbűvölő szerelmi történetet mesél el, amellyel egyúttal a híres dal hátterét is az olvasók elé tárja. Irving Berlin, a híres hollywoodi filmek és a Broadway ünnepelt zeneszerzője az 1937. év decemberét Kaliforniában, a családjától távol kénytelen tölteni. A szeretett felesége és a kislányai utáni vágyakozás ülteti le a zongorához, és egy olyan dalt álmodik meg a hóesés varázsolta fehér karácsonyról, amely karácsonyi csodaként vigaszul hat a bánatára. A nevét pedig világszerte híressé teszi.

 

02_62.jpg2003. meghatározó évnek bizonyult a romantikus lelkületű mozirajongók életében, mivel akkor debütált az Igazából szerelem – és azóta sem telik el karácsony nélküle. Jules Wake Hóesés Notting Hillben című könyve pontosan ezt a hangulatot árasztja: nagyon angol, kedves, szívmelengető, havas, karácsonyi olvasmány, ami se nem túl szirupos, se nem túl sótlan és az említett filmen kívül még jó pár másik Hugh Grant-féle romantikus vígjátékot is megidéz. A regény főhőse Viola Smith, aki a Londoni Metropolitan Operatársulat zenekarában brácsázik olyan klasszikus karácsonyi előadásokban mint a Diótörő vagy a Bohémélet, és a főnöke kérésére kénytelen segédkezni az egyik Notting Hill-i iskolában a karácsonyi műsor összeállításában. Nate Williams a megtestesült Grincs: nem lelkesíti a közeledő karácsony gondolata, ám mivel a kislánya, Grace a főszereplő az ünnepi műsorban, beadja a derekát, és segít Violának a szervezésben. Viola és Nate között úgy szikrázik a levegő, mint a parázs a Portobello Road-i piacon a sült gesztenye alatt. És amikor Londonban havazni kezd, Viola és Nate azon kapják magukat, hogy ez a karácsony bizony mindkettőjük életét megváltoztatja.

03_64.jpgLondon után New York sem maradhat ki, ha már filmbe illő karácsonyi helyszínekről van szó. Sarah Morgan Holdfény Manhattan felett című regényében a szereplőkkel karöltve járhatjuk végig a hóesésben a híres sugárutakat és számozott utcákat, amelyek varázslatos ünnepi díszbe öltöztek és tökéletes háttérként szolgálnak egy vérbeli karácsonyi romantikus történethez, amely egy meglehetősen félénk lány és egy igencsak jóvágású orvos között szökken szárba. Harriet Knight végre le akarja győzni a félénkségét, mely egész eddigi életében korlátok közé szorította: elhatározza, decemberben minden egyes napon tesz legalább egyvalamit, amihez ki kell mozdulnia a komfortzónájából. A listára új elem kerül, amikor eddig ismeretlen ügyfél fordul Harrieték kutyasétáltató vállalkozásához: a mogorva dr. Ethan Black és az átmenetileg rábízott, túláradóan energikus spániel, Madi. A lányt váratlanul éri a vonzalom, amely feltámad közte és a doktor között. A férfi megkéri, vállaljon huszonnégy órás kutyafelügyeletet a lakásán – amiből aztán sok minden kisül, ami alaposan kizökkenti Harrietet a komfortzónájából.

04_66.jpgÁm nem mindenki rajong a karácsonyért New Yorkban – még Sarah Morgan szerint sem. Hóvarázs című regénye Vermontba kalauzolja az olvasókat, ahol a hegyek között ugyan cudar hideg időjárás uralkodik, de egy forró csoki és egy megnyerő külsejű üzletember még a világ legmerevebb marketingesének szívét is melegséggel tölti el. Pedig Kayla Green csak egy dolgot szeretne karácsonyra: hogy a szeretet ünnepe mihamarabb véget érjen. A sikeres PR-tanácsadó ugyanis ki nem állhatja a piros masnikba, csillogó üveggömbökbe, fenyőágakba öltözött várost, és a rénszarvasszánon érkező Mikulást nagyjából annyira várja, mint a félévente esedékes látogatást a fogorvosnál. Így aztán kapóra jön neki egy év végi munka, amikor Jackson O'Neil megbízza, hogy találjon ki egy reklámkampányt a családi vállalkozás, a festői környezetben lévő Snow Crystal Sí- és Üdülőközpont számára. Kayla boldogan hagyja ott New York karácsonyi forgatagát abban reménykedve, hogy az isten háta mögötti erdei szállásán egyetlen fényfüzér, karácsonyfa vagy mézeskalács figura sem szúrja majd a szemét. De csalatkoznia kell: már a legelső találkozás az O'Neil famíliával rádöbbenti, hogy Snow Crystal egyáltalán nem az a hely, ahol el lehet bújni a karácsony és a család elől…

05_61.jpgHarmadjára, de nem utolsó sorban csak megemlítenék még egy Sarah Morgan könyvet. A Csoda az 5. sugárúton főhősnője, Eva Jordan mindene a hó, és persze a karácsony. Új megbízása, egy krimiíró lakásának a „karácsonyítása”, csak arra nem számít, hogy a férfi is a lakásban lesz. Megpróbálja széppé varázsolni az ünnepet a mogorva, titokzatos, bár bizsergetően vonzó férfi számára, de a feladat minden, csak nem egyszerű. Ugyanis Lucas Blade utálja a karácsonyt, nem akar karácsonyfát, süteményt és angyalkákat, nem akar ünnepi hangulatot – csak egyet akar: azt, hogy hagyják nyugodtan dolgozni, éppen elég, hogy írói válságban szenved. Egy hatalmas hóvihar miatt azonban kénytelen hosszabb ideig elviselni a szép és bohókás házvezetőnő társaságát, és Lucas arra jön rá, hogy Eva nagyon jó múzsa, ezért elhatározza, hogy felfogadja karácsonyig. Mindez roppant romantikusan hangzik, de… álljunk csak meg egy pillanatra: milyen múzsára lehet szüksége egy krimiírónak? A roppant vicces és letehetetlen karácsonyi regényből mindenre fény derül.

06_59.jpgA karácsony a vidámság és a szeretet ünnepe – de mi van akkor, ha valakit éppen ekkor ért a legnagyobb veszteség, amit csak el lehet képzelni? Milly Johnson Téli láng című könyvében Eve azóta gyűlöli az ünnepeket, mióta a vőlegénye karácsony napján veszítette életét egy afganisztáni bevetésen. Éppen ezért a legkevésbé sem számít arra, hogy kedves, idős nagynénje egy élményparkot hagy rá a végrendeletében, mégpedig olyat, amelynek fő témája épp a karácsony. És nem ez az egyetlen meglepetés: a nagynénje végakarata úgy szól, hogy Eve-nek egy rejtélyes üzlettárssal, Jacques Glace-szal közösen kell vezetnie a parkot. Ki ez a Jacques Glace, és vajon miért vette be Evelyn néni a végrendeletébe? Ám Eve nem retten vissza a kihívástól. Elhatározza, hogy bármi áron sikerre viszi Winterworldöt. Vajon sikerül egyszer s mindenkorra felülkerekednie a karácsony és a mindent eluraló karácsonyi giccs iránti ellenszenvén? És végül sikerül Jacques-nak felolvasztania a lány jéggé fagyott szívét?

07_58.jpgHa pedig szívesen olvasnánk tovább Eve történetét, van folytatás is! Milly Johnson Karácsonyi ​gyermekáldás című könyve három nő sorsán keresztül arra tanít, hogy tárjuk ki az ajtót, ha az élet kopogtat rajta – még akkor is, ha éppen havazik. Eve állapotos, és ettől az egész vidámpark babaváró lázban ég, különösen, hogy a szülés várható időpontja december 25-ére esik. Jacques-kal úgy döntenek, hogy esküvői fogadalmukat is szeretnék megújítani, méghozzá minden létező pompával, ami az első alkalommal hiányzott. Annie Pandoro és férje, Joe egy kis karácsonyi cracker gyár tulajdonosai, sikeresek és boldogok, annak ellenére, hogy az élet sosem ajándékozta meg őket a várva várt gyermekkel. Annie a menopauza tüneteit érzi, így a remény utolsó lángja is kezd kihunyni, ám amikor rájön, hogy a testében történő változások nem a menopauzát, hanem a várandósságot jelzik, öröme határtalan. Palma Collins béranyaság révén próbál szabadulni az egész életét beárnyékoló nélkülözésből. Ám amikor az őt felbérlő pár éppen teherbe esése után szakít, magára marad a magzattal, akire egyáltalán nem is vágyott. Annie, Palma és Eve a várandós kismamáknak szánt „Karácsonyi Puding Klubban” találkoznak. A három kismama élete gyökeresen eltérő és mindannyian mást várnak az anyaságtól; vajon segíthetnek egymásnak, és megtalálhatják a boldogságot és a lelki békét a karácsony közeledtével?

Kihagytam volna a kedvenc karácsonyi romantikus könyvedet? Kérlek, írd meg hozzászólásban, ha így történt volna! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6218000280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása