Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Komédiázó akciósztárok

2018. szeptember 10. - Péntek Tünde

Azokból a színészekből, akik egyféle műfajra specializálódnak, egy idő után mindig előtör az igény, hogy valami másban is kipróbálják magukat. Ez elsülhet rosszul, de akár kellemes meglepetések is születhetnek belőle. A következőben 10 vérbeli akciósztárokról lesz szó akik, több-kevesebb sikerrel, kirándulást tettek a vígjátékok világába.

0_4.jpg

 

Sylvester Stallone – Oscar (1991)

A Rocky és Rambo filmeknek köszönhetően Sylvester Stallone a világ talán legismertebb akciósztárjává vált. 1991-ben született egy kísérlet arra, hogy komikus szerepben is kipróbálhassa magát. Az Oscar egy francia vígjáték amerikai feldolgozása, a nagy gazdasági világválság éveiben játszódik New Yorkban. A történet főhőse egy alkoholcsempészetből megvagyonosodott gengszter, aki haldokló apjának tett ígérete szerint megpróbál jó útra térni. Az Oscar kritikai és nézettségi szempontból is megbukott Amerikában, még a 35 millió dolláros gyártási költséget sem hozta be. Ellenben Európában kedvezőbb volt a fogadtatás, a magyar nézők körében kifejezett népszerűségre és közkedveltségre tett szert a helyzetkomikumokban bővelkedő maffiakomédia.

2_55.jpg

 

Arnold Schwarzenegger – Ikrek (1988), Ovizsaru (1990), Junior (1994), Hull a pelyhes (1996)

Az akciófilmek történelmének másik kiemelkedő egyénisége Stallone mellett a Stájerország egyik eldugott falucskájában született Arnold Schwarzenegger. Kalifornia egykori kormányzója már az 1979-es Kaktusz Jackben is megvillantotta komikus vénáját, azonban 1988 és 1996 között szabadult el a pokol. Ebben az időszakban elsőként az Ikrekkel jelentkezett, amelyben Danny DeVito testvérét alakítja. Ez volt az első olyan vígjáték, ami Schwarzenegger fizikai adottságaiban rejlő humorforrásra épült, és egészséges öniróniával próbálták ezt kiaknázni. 1990-ben jött az Ovizsaru, amiben az osztrák színész először dolgozott hosszabb ideig gyerekekkel: "Szabályszerűen leizzadtam. Úgy éreztem magam, mint a karakterem a filmben." 1994-ben ismét Danny DeVito-val dolgozott a Juniorban és a történet egy önmagát teherbe ejtő orvosról szól. A rendkívül bárgyú történet óriási sikerré vált köszönhetően a főszereplők közti harmónikának, és DeVito-val azóta is fontolgatják egy esetleges harmadik közös film megvalósítását. Ám Schwarzenegger 1996 óta nem jelentkezett újabb vígjátékkal a Hull a pelyhes fogadtatása óta. A sztori egyébként megtörtént eseten alapul, a ’80-as években valóban összeverekedtek a szülők a rendkívül kapós Káposztaföldi babák utolsó darabjaiért karácsony előtt.

1_59.jpg

 

Bruce Willis – Jól áll neki a halál (1992)

Az alapvetően akciófilmekben utazó Bruce Willis eddigi karrierje során is sokoldalúságáról tett már tanúbizonyságot – többször feltűnt romantikus vígjátékokban és szerepelt a Jóbarátokban. Willis változatos szerepválasztásainak egyik nagyszerű példája a Jól áll neki a halál plasztikai sebésze. A történet szerint a hiú, öregedő díva (Meryl Streep) elcsábítja barátnője (Goldie Hawn) vőlegényét. Az elhagyott nő bosszút esküszik, és 14 évvel később ráveszi a boldogtalan férjet, hogy végezzenek feleségével – ám nem tudja, hogy riválisa örök ifjúságot biztosító bájitalt ivott, és képtelen meghalni. Bruce Willis a tutyimutyi alak megformálásában láthatóan örömét leli – habár maga a film vegyes fogadtatásban részesült a kritikusok körében.

3_49.jpg 

Dwayne Johnson – Fogtündér (2010)

Napjaink egyik legnagyobb akciósztárja kétség kívül Dwayne Johnson. A Szikla becenévre hallgató ex-pankrátor filmes karrierje során előszeretettel vállalt már be a fizikai adottságaira önironikusan reflektáló szerepeket. Habár az ilyen jellegű vígjátékok egyik legnépszerűbb darabja a Baywatch, mégis izgalmasabb felhívni a figyelmet a Fogtündér című csodára. Ebben ugyanis a polinéz származású testépítő tüllszoknyában és cicanadrágban komédiázik. A „műalkotás” arról szól, hogy a jégkorongliga egyik legkeményebb játékosa nem hisz a mesékben és kijelenti, hogy a fogtündér nem létezik. Ezek után a sportoló a hitetleneket vizsgáló bizottság előtt találja magát, akik két hét tündérlétre ítélik és szárnyakat is adnak neki. A film többnyire negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól, viszont bevételi szempontból sikeresen teljesített.

10_28.jpg

 

Vin Diesel – Gorilla bácsi (2005)

A Pitch Black, XXX, Halálos iramban és Riddick filmek sztárját sem kell bemutatni a műfaj rajongóinak. Ám az Ovizsaru útján járva Vin Diesel is bébiszitternek állt egy film erejéig. A különleges bevetésen lévő kommandós egy veszélyes felfedezést tett tudós gyermekeire vigyáz. A néhány hónapostól a kamaszlányig terjedő korosztályú porontyok felügyelete kapcsán a keményfiú megtanul pelenkázni, babakocsival, pótkerekes biciklivel bánni. Az amerikai közönség imádta a filmet és az az érdekes helyzet állt elő, hogy bevételeket tekintve a Gorilla bácsi megelőzte a Vin Diesel nevével fémjelzett Riddick 2 akciófilmet. Érdemes megfontolni a pályamódosítást. :)

9_31.jpg 

Chuck Norris – Szuperhekus kutyabőrben (1995)

Kigondolta volna, hogy listánk egyetlen kutyás filmje a közismerten isteni képességekkel rendelkező Chuck Norris-hoz köthető? Habár a mester a könnyedebb hangvételű filmjében is ádáz bűnözők nyomában jár hűséges, négylábú társa kíséretében: egy San Diego-i detektív meggyilkolásának körülményeit vizsgálják, aki történetesen az eb gazdája volt. Természetesen ebben az esetben nem jelent a nyomozásból való kizárást a személyes érintettség.

6_38.jpg

 

Jean-Claude Van Damme – Jóbarátok (2006)

Belgium legnagyobb akciósztárjának pályafutásában egyetlenegy mini kitérő található a komédia műfajába: a Jóbarátok második évadába beugrott saját magát alakítani. A karrierje csúcsán álló belga akciósztár a sorozat szerint legújabb filmjét forgatja, amelyben Ross majma is szerepet kapott. A csapat meglátogatja Marcelt a felvételek közben, ahol a híres színész kiszúrja magának Rachelt és randira hívja - az események pedig igen érdekes fordulatot vesznek. A Jóbarátok rajongói számára felejthetetlenné vált az epizód, Van Damme pedig egy csapásra az egyik legmenőbb vendégszereplője lett a szériának.

7_34.jpg 

Jean Reno – Jöttünk, láttunk, visszamennénk (1993)

Ha Bruce Willis-nél kiemeltük, mennyire sokoldalú színész, akkor ez hatványozottan igaz Jean Reno-ra is – nem túlzás azt állítani, hogy minden létező műfajban kipróbálta már magát. Jeno Reno akciószínész mivoltának létjogosultságát az adja, hogy a tengerentúlon a legsikeresebb filmjei krimik, thrillerek vagy akciófilmek, gondoljunk csak a Mission Impossible első részére, a Godzillára, a Roninra, vagy A Da-Vinci kódra. Ha egy szikár francia karakterre van szükség, Reno a producerek első választása. Nem mellesleg hazájában is sok emlékezetes alakítás fűződik nevéhez a fenti műfajokban: például a Nikita, Leon, a profi, Bíbor folyók 1-2 vagy a Farkasok birodalma. Azonban a legemlékezetesebb általa megformált karakter egy időutazó középkori lovag – aki egy tévesen kotyvasztott bájitalnak köszönhetően a ’90-es évek Franciaországában köt ki hű pajzshordozója társaságában. A Jöttünk, láttunk, visszamennénk akkora közönségsiker lett, hogy még két folytatást is megért, illetve egy amerikai remake is készült belőle.

8_37.jpg 

Jason Statham – A kém (2015)

Habár modellként kezdte karrierjét, Guy Ritchie meglátott benne valami mást is, és élete első szerepét ajánlotta fel neki A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsőben. Innentől olyan népszerű akciófilmekben tűnt fel, mint a Blöff, Az olasz meló, a Crank – Felpörögve, A feláldozhatók 3. része, Halálos iramban 7-8 vagy az összes A szállító film – és nem mellesleg, szinte az összes kaszkadőrjelenetét maga hajtja végre. Ezek után Statham Magyarországra érkezett, hogy eljátssza önmaga paródiáját A kém-ben: az általa alakított figura nagyon keménynek képzeli magát, nem győz hencegni a hihetetlenség határát súroló anekdotáival – ám csak a szája nagy, a valóságban egy igazi balfék. Statham-nek annyira jól állt az önirónia, hogy a kritikusok elismerését is kiérdemelte – ami nagyjából az egyetlen pozitívum volt a filmmel kapcsolatban.

4_49.jpg 

Mel Gibson – Mi kell a nőnek? (2000)

Mai szemmel nézve nem akciósztárként gondolunk Mel Gibsonra, ám valójában mégis akként vált világsztárrá (aztán persze később más irányba terelődött pályafutása). Az ausztrál színész 1979-ben futott be a Mad Max filmekkel, majd rögtön utána jött a Halálos fegyver széria is. Igaz, hogy sok egyéb műfajban is kipróbálta magát, de az akciódús szerepekben aratta színészként a legnagyobb sikereit – egészen 2000-ig. A romantikus vígjáték főhőse Nick Marshall, egy megtestesült macsó, akit igen érzékenyen érint, hogy női főnököt kap. A férfit egy áramütéssel kombinált villámcsapás éri fürdőszobájában, melynek köszönhetően hallani kezdi a hölgyek gondolatait és a kezdetben átoknak tűnő képességet az előnyére kovácsolja. Habár a kritikusok alaposan lehúzták a filmet, a nézőknek rendkívül bejött a hímsoviniszta Mel Gibson, ugyanis a banális sztori rekordbevételt hozott: a 70 millió dolláros költségvetéshez képest 374 millió dollárt szedett össze a mozipénztárakban.

5_40.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7614232627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saks 2018.09.11. 10:55:10

Azért Jean-Claude Van Damme-nak nem csak ez az egy aprócska vígjátéki próbálkozása van, lásd a Jean-Claude Van Johnson-t (https://www.imdb.com/title/tt6682754/?ref_=tt_rec_tt)!
És az állítani, hogy "az ilyen jellegű vígjátékok egyik legnépszerűbb darabja a Baywatch" azért az kicsit erős, tekintve, hogy a Baywatch méretes nagy bukta lett, mivel egy rakás sz@r finoman szólva is. Van a Sziklának ennél több és jobb komédiája is.
Ja és Bruce Willis meg komikusként kezdte (A simlis és a szende) csak később lett akciósztár.

zaturek 2018.09.11. 10:58:08

A jól áll neki a halálban Bruce tényleg nagyot alakított. A film fekete humorát nagyon imádom, és emlékszem, annak idején a filmtrükköket leesett állal bámultuk a moziban.

Mel Gibsonnál a Maverick korábban volt, bár az inkább western-vígjáték.

Fülig José 2018.09.11. 11:51:26

a Maverick kimaradt.. bazze, a mai napig sírok a röhögéstől ha látom. (a legnagyobb forma az indián haverja) ugyanez a Ravasz meg az agy Statham-mel. beszabehu!

Kivlov 2018.09.11. 13:01:36

Zsakfos meg a Nagyuram a legjobbak!

Bobby Newmark 2018.09.11. 17:05:25

Stallonenak van még az "Állj, vagy lő a mamám!" is.

Fura egyébként, hogy pont az Oscar állt bele a földbe, még az egyik legjobb film ebből a -többnyire borzalmas- felhozatalból.

El periodista 2018.09.11. 18:09:59

Szintén Stallone a Tango & Cash-sel még az Oscar előtt. Igaz, ez vegyes műfaj, mert krimi is, de a "Rambó egy buzi" beszólása feledhetetlen.
A Kém meg - alpári stílusa ellenére - nagyon szórakoztató, de Statham figurája az egyik legjobb :)

vamivan 2018.09.11. 19:45:52

2006-ban a Jóbarátok 2. évadában? :D :D Talán inkább 1996 az :)

Faby 2018.09.11. 19:59:43

A Maverick százszor jobb vígjáték, mint a Mi kell a nőnek. Minden jelenete szenzációs, de az indián haverja a csúcs. Rendszeresen idézem az "Akkor higgyél nőnek, mikor ló legel a sírján" beszólást, kapok is érte a fejemre, de nem érdekel. Kár, hogy nem folytatták, a végében benne volt egy második rész lehetősége (de az is lehet, hogy elcseszték volna, és így jártunk jobban). Megyek is, megnézem.

A nép fia 2018.09.11. 20:38:35

A bejegyzés szerzője legalább végigpörgethette volna az említett sztárok IMDB-oldalát.
Vagy ismernie kéne a filmeket.
...és nem írni blogot.

Terézágyú 2018.09.12. 08:53:04

@Faby:
"de az indián haverja a csúcs."

Maverick: Ki fogja ezt elhinni????
Indián: Á, ti fehérek minden hülyeséget elhisztek!
Maverick: Ez igaz.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.09.12. 12:08:19

@Bobby Newmark: "Fura egyébként, hogy pont az Oscar állt bele a földbe ..."

Ja, erre én is kíváncsi lennék, hogy miért, mert szerintem a film sírvaröhögős ("Tudtam, csak nem sejtettem").

Bobby Newmark 2018.09.12. 14:33:45

@stoic79: Lehet, hogy a szinkron mentette meg nálunk. Mert Stallone a születési rendellenesség miatt lógó szája miatt alig tud beszélni, a szerencsétlen. Lehet, hogy eredetiben nem érteni, amit mond. :P
süti beállítások módosítása