Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A kém

2018. május 28. - Péntek Tünde

A kémet már azelőtt vártuk, mielőtt elkészült volna. Ugyanis már egy évvel ezelőtt is hangos volt tőle a sajtó: ez az a film, amit Budapesten, illetve a Balaton partján forgattak – és köze van hozzá Jude Law-nak és Zimány Lindának is. A végeredmény pedig az idei nyár legnagyszerűbb vígjátéka.

A főszereplő Susan Cooper (Melissa McCarthy), a CIA egyik legjobb elemzője. Miután partnere (Jude Law) és a legprofibb ügynökük (Jason Statham) is lebukik, ő válik a legalkalmasabbá arra a feladatra, hogy az ügy végére járjon – és életében először a terepen is kipróbálhassa magát. A világ első női titkos ügynöke Párizs, Róma és Budapest mellett a magyar tengert is beveszi.

kem1.jpg

Tehát A kém egy rendkívül érdekes vállalkozás, hiszen mindeddig a férfiak egyeduralkodónak számítottak a kémtörténetekben. Itt viszont teljesen felcserélődnek a szerepek: főhősünk egy nő, a Bond-lány egy férfi, ráadásként a legmacsóbb akciósztárnak csak a szája nagy. Hogy is van ez? Már a film első jelenetéből kirajzolódik, hogy itt a szuperhős nem az öltönyében tökéletesen feszítő sármőr lesz, hanem az irodában kuksoló, túlsúlyos telefonos operátor kisasszony. Így az örök statiszta végre a reflektorfénybe kerül és lehetőséget kap, hogy bizonyítson. A rendkívül jóképű és mindig elegáns kémről kiderül, hogy felszínes és nárcisztikus alak – így leginkább csak azt a funkciót tölti be, amit a Bond-lányok szoktak. Emellett felbukkan egy magát nagymenőnek beállító vérprofi ügynök, aki hihetetlenebbnél hihetetlenebb történeteket próbál bemesélni főhősnőnknek. A legviccesebb az egészben az, hogy ezt a számtalan elképesztő akciósztorit annak a színésznek a szájából halljuk, akit csak „a szállítóként” ismerünk. Öniróniából csillagos ötös.

kem2.jpg

Mindebből kitűnik, hogy nem akciófilmmel van dolgunk, hanem egy vígjátékkal. Mi több, ráaggatták azt a titulust is, hogy „az idei nyár vígjátéka”. Mitől is emelkedik ki a többi közül? Először is, nagyszerű érzékkel megalkotott humorral szórakoztatja a nézőt: a parodisztikus elemek, a szituációs poénok és a jellemkomikumok keveredéséből egy igazán üdítő koktél jött létre. Másodszor, A kém rendezője, Paul Feig immár harmadszorra dolgozott együtt Melissa McCarthy-val és most sikerült szinte tökélyre fejleszteni a színésznőnek megálmodott karaktert. A Koszorúslányokkal és a Női szervekkel ellentétben nem az alpári humorra helyeződött a hangsúly, hanem végre valami hozzá méltó szöveget adott a szájába. Harmadszor, mivel a film a 16 éven felüli korosztály számára ajánlott, feltételezhetően mégis akadhatnak benne olyan poénok, amelyek a felnőtt korosztályt célozzák meg. Azonban ezekkel sem estek szerencsére túlzásokba a készítők, csak abból csináltak viccet, ami arra érdemes. Amikor a macsóságot és a kémfilmeket parodizálja valaki, elengedhetetlen néhány hímsoviniszta vicc. És ha már a hímsovinizmus megjelent, akkor érdemes a másik oldalnak is odaszúrni egy kis toaletthumort.

kem3.jpg

Mindemellett A kém azért is működik nagyszerűen, mert remek a szereplőgárda, mindhárom sztár abszolút testreszabott karaktereket játszik. Melissa McCarthy rutinosan alakítja a nagydumás, ámde szerethető tramplit és végre nem valamilyen gusztustalanság marad meg az emlékeinkben róla, hanem például az, milyen viccesen repesztett azzal a robogóval Budapest utcáin. A szmokingos Jude Law alakja egyértelműen James Bondot idézi, habár a jelleme már kevésbé. Mindenesetre a színésznek roppant jól áll ez a szerep, és érdemes lenne talán többször is komédiáznia – ha belegondolunk, ezenkívül csak egyetlen vígjátékban (Holiday) láthattuk eddig. Jason Statham ezúttal önmagát parodizálja, afféle Chuck Norris poénokat mondogat megállás nélkül. Aki már végignézett akár egyetlen Statham-akciófilmet, biztosan megérti mekkora fricska egy olyan szerep számára, amiben ehhez hasonló mondatok tömkelegét lövi el: „Egyszer leszakadt a karom, de visszatettem. A saját kezemmel”.

kem4.jpg

Végül, de nem utolsó sorban, azért is említésre méltó A kém, mert a magyar helyszínek óriási pluszértéket adnak az alkotáshoz. Szinte az összes külső felvétel hazánkban készült, így fordulhatott elő az is, hogy például az Operaház római kaszinóként funkcionál. A történet szerinti budapesti helyszínek viszont már önmagukat alakítják, így végre megszületett az első olyan külföldi produkció, amelyben teljes valójában díszeleg fővárosunk. Mi több, a Balaton is, amiről kiderül, hogy egy tó – mert bizony ezt sem tudja mindenki.

 

A kém (Spy)

amerikai akcióvígjáték, 120 perc, 2015 (16)

Rendező: Paul Feig

Főszereplők: Melissa McCarthy, Jason Statham, Jude Law, Rose Byrne

A cikk eredeti megjelenése

 

Kulisszatitkok

Egy évvel ezelőtt a magyar – mi több, a nemzetközi - média hangos volt Jude Law budapesti kalandjától, amely egy filmforgatás kapcsán jöhetett létre. Nos, mostanra került mozikba A kém, amelyből ugyan kimaradt Zimány Linda, de enélkül is számos érdekességet tartogat a nézőknek.

A sztoriról annyit érdemes előzetes tudni, hogy egy női kémről szól. Susan Cooper (Melissa McCarthy) a CIA elemzője, és az egyik legjobb a szakmában. Miután partnere (Jude Law) és az ügynökség legjobb ügynöke (Jason Statham) lebukik, ő az egyetlen, akit éppen bevetésre lehetne küldeni: életében először, a terepen kell kipróbálnia magát. Hát belép egy világba, amit eddig messziről csodált és irigyelt. A hölgy elegánsnak éppen nem mondható, de nagy a szája és kemény az ökle. Tehát a világ első igazi női titkos ügynöke bevetésre indul.

kem7.jpg

A rendező, Robert Yeoman operatőr és Jefferson Sage látványtervező a James Bond-filmek hangulatát igyekezett megragadni a vígjáték megalkotásakor. Felhasználta a klasszikus kémfilmek jól ismert motívumait, a hosszú beállításokat, a drámai háttereket és a lélegzetelállító, tempós akciószekvenciákat. „Egyszer azt olvastam, hogy a nőkből jobb kémek válnak, mint a férfiakból – mondja Paul Feig rendező –, mert általánosságban könnyebben értelmezik a pszichológiai jeleket, gyorsabban tudnak bizalmat ébreszteni és hallgatnak a megérzéseikre. Mindez pedig hatványozottan igaz Susan Cooperre, aki egész életében háttérbe vonult, így tehát volt alkalma alapos megfigyeléseket tenni. A fizikai erejében nemigen bízhatott soha, ezért lelkiekben izmosodott meg, akárcsak a nők többsége. Filmem hőseivé ilyen erős nők hármasát tettem meg: ilyen a főhős, a barát és az ellenség is.” Ráadásként Cooper méltó társa a James Bondot is megszégyenítő módon sármos Jude Law. „Jude alakításában Fine jóképű, vonzó fickó, de roppant jellemtelen – mondja Jenno Topping producer. – Jól áll Jude-nak ez a szerep. Délceg termetével, szemében azzal a huncut csillogással maga is úgy fest, mint aki szmokingban jött világra.”

kem6.jpg

A kém legtöbb jelenetét Budapesten forgatták. Magyarország fővárosa szolgált a római és párizsi színek hátteréül is. Budapest különleges földrajzi fekvése és változatos építészete lehetővé tette Sage számára, hogy a stábnak ne kelljen elutaznia mindhárom nagyvárosba. A Dunától nyugatra eső dombok és az ezekre felfutó macskaköves utcák kitűnő terepet nyújtottak a római jelentekhez, és a budai zöld területek képviselték Párizst is. A látványtervező ugyanakkor azokat a jeleneteket kedvelte leginkább, amelyekben Budapest önmagát alakította. „Budapest általában más városok dublőreként jelenik meg a filmekben, de amikor Paul odautazott, hogy terepszemlét tartson, annyira lenyűgözte őt a magyar a főváros, hogy átírta a forgatókönyvet. Oly mértékben, hogy végül a cselekmény nagy része Budapestre tevődött át. Ezt az építészetileg rendkívül sokféle, fenséges várost áthatja valamiféle kelet-európai egzotikum, ami az egész atmoszféráját csodásan misztikussá, filmünket pedig titokzatossá teszi.” A filmforgatás a következő helyszíneken zajlott: a kőbányai sörgyár alatt húzódó pincerendszer 36 km hosszú mészkőlabirintusában, egy Budapest központjától félórányi autóútra található erőműben, a budapesti amerikai nagykövetség épületével szemben található patinás lakóházban, mely egykor az Adria hajótársaság palotája volt, a Néprajzi Múzeumban, a Gundel Étteremben, az Origo Filmstúdióban és a Fóti filmgyár műtermeiben, a pesti Duna-parton, a Szabadság és a Petőfi híd között álló „Bálna” körüli téren, a Balaton partján és Balatonfüreden, illetve A kém alkotói voltak az első filmesek, akik engedélyt kaptak rá, hogy a Gresham-palotában forgassanak.

spy.jpg

A Magyarországon forgatott filmeknek mindig megvan az a bájuk, hogy a néző óhatatlanul is kíváncsi rá, hiszen érdekes, hogyan jelenik meg kishazánk egy külföldi produkcióban. Mindemellett most maga a film is kifejezetten izgalmas és üdítő csemegének ígérkezik a mozik nyári kínálatát tekintve. A rendezőről még annyit érdemes tudni, hogy ő készítette a Koszorúslányokat és a Női szerveket is, így biztosak lehetünk a nagyszerű poénok és vicces helyzetkomikumok áradatában.

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr414007530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása