Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Michael Fassbender, a vörös kaméleon

2019. április 02. - Péntek Tünde

42 éves lett az ír-német származású Michael Fassbender, aki kollégái közül abból a szempontból emelkedik ki, hogy mindenféle modorosságot mellőző, szinte matematikai pontossággal kimért alakítást nyújt rendkívül sokszínű filmjeiben, legyen szó akár mély érzelmi töltetű szerepekről vagy képregényhősökről. Ő az a színész, aki pályafutása során volt már holokauszt túlélő, náci, robot, katona, hősszerelmes, rabszolgatartó, detektív, éhségsztrájkoló, Steve Jobs, Carl Jung - de szívesen lenne Magnum is.

4_77.jpg

Az egykori Német Szövetségi Köztársaság területén található Heidelbergben született meg Michael Fassbender 1977. április 2-án. Édesapja német, édesanyja ír származású, és a szülők mindkét gyermeküket, Michaelt és nővérét, Catherine-t római katolikusként nevelték fel. Amikor a kisfiú kétéves lett, a család Írország dél-nyugati részére, Killarney-ba költözött. Ott egy éttermet nyitottak West End House néven, ahol édesapja séfként dolgozott, de a gyerekek is besegítettek a vállalkozásba.

2_83.jpg

Fassbender egészen 19 éves koráig itt élt, és már középiskolás korában kiütköztek színészi ambíciói: akkora hatással volt rá Quentin Tarantino első rendezése, a Kutyaszorítóban, hogy barátaival együtt egy színdarabot is összeállított belőle, amit az iskola színpadán előadtak. Érettségi után Londonba költözött és beiratkozott a Drama Centre-be, majd nem sokkal később az Oxford Stage Company-hez szegődött, és Csehov a Három nővér című drámájában kapott szerepet.

3_79.jpg

A 2000-es évek elejétől tévéfilmekben és különböző sorozatokban is feltűnt, játszott például a nagysikerű Az elit alakulatban is – ami későbbi X-Men-beli partnerének, James McAvoy-nak szintén az egyik első szerepe volt. Fassbender számára viszont még nem hozta meg a várva várt áttörést, ekkoriban pultosként és rakodómunkásként is dolgoznia kellett kereset kiegészítésként, hogy meg tudjon élni. Illetve elvállalt mindenféle színészi munkát, például a The Cooper Temple Clause nevű együttes Blind Pilots című számának klipjét, vagy igazi írként egy Guinness-reklám kedvéért az Atlanti-óceánba vetette magát.

Néhány nehezebb év után végül csak a mozivásznon kötött ki. Habár egy kisebb szerepben látható volt a 300 című kasszasikerben, karrierje a Steve McQueen által rendezett 2008-as Éhséggel indult be igazán. Bobby Sandset, az Ír Köztársasági Hadsereg tagját alakította, aki az ír egyesítésért harcolt, majd miután a belfasti Maze fegyházba zárták, nem politikai fogolyként bántak vele. Ezért kezdett éhségsztrájkba 1981-ben, halálra éheztette magát - és még kilenc társa halt bele abba, hogy követte példáját. Az Éhség mindössze a negyedik a játékfilm és az első igazi főszerep volt Fassbender számára, viszont egyből díjat nyert alakításával a Brit Független Filmdíj-gálán – a film pedig a 2008-as cannes-i fesztiválon megkapta az Arany Kamera nevű elismerést.

1_84.jpg

Ezután már válogathatott a jobbnál jobb lehetőségek között. Legközelebb Quentin Tarantino sikerfilmjében, a Becstelen brigantykban szerepelt, egy magát németnek kiadó angol tisztet alakított a fergeteges kocsmajelenetben. 2011-től az X-Men franchise tagja lett, ami a népszerűséget és a közismertséget is meghozta számára. Ő alakítja a fiatal Magneto-t a mai napig, eddig 2011-ben Az elsőkben, 2014-ben Az eljövendő múlt napjaiban, 2016-ban az Apokalipszisben láthattuk, és idén érkezik a Sötét Főnix.

2_81.jpg

Szintén 2011-ben debütált A szégyentelen című dráma, melyben ismét Steve McQueennel dolgozott együtt. Ebben a filmben Fassbender annyira meggyőzően alakította a szexfüggő férfit, hogy a Velencei Filmfesztiválon megnyerte a legjobb színésznek járó Volpi Kupát, illetve jelölték Golden Globe és BAFTA-díjra is. A rendkívüli szakmai elismerések ellenére az Akadémia nem választotta be abban az évben az Oscar-díjra esélyes legjobb öt színész közé. Egyes források azzal indokolták a mellőzöttséget, miszerint a filmben Fassbender teljes meztelensége és a szexuális együttlétek naturális ábrázolásmódja a választóbizottságot inkább fantáziálásra, mintsem szakmai szempontok szerinti szavazásra inspirálta volna.

1_85.jpg

Ám nem kellett sokat várni az Oscar-jelölésig, 2013-ban a 12 év rabszolgaságban nyújtott alakításáért már esélyes volt a legjobb mellékszereplő kategóriában. Ezúttal harmadízben dolgozott Steve McQueennel, aki valóban a legjobbat (avagy jelen esetben a legrosszabbat) hozta ki belőle, mivel még sosem játszott ennyire ellenszenves és visszataszító figurát. Egyszerűen a hideg futkos a néző hátán tőle, annyira zseniálisan formálta a kegyetlen, alkoholista rabszolgatartót. 2015-ben pedig már a legjobb férfi főszereplő kategória jelöltjei között találta magát az Oscar-gálán Steve Jobs-ként nyújtott szuggesztív játékáért Danny Boyle filmjében.

6_62.jpg

„Sokáig nem kaptam munkát, így most addig ütöm a vasat, amíg meleg” – nyilatkozta korábban Fassbender. Ha megnézzük pályafutása utóbbi 10 esztendejét, azt láthatjuk, hogy gyakorlatilag megállás nélkül forgatott a legkülönbözőbb témakörökben. Eljátszotta például Mr. Rochestert a Jane Eyre-ben, Carl Jungot a Veszélyes vágyban, vagy Macbeth-et a legutóbbi Shakespeare feldolgozásban. Szerepelt westernben (Slow West), kosztümös romantikus drámában (Fény az óceán felett), skandináv krimiben (Hóember), számítógépes játékon alapuló történetben (Assassin’s Creed), művészfilmekben (Daltól dalig, Frank), thrillerekben (A jogász, A bűn hálójában) vagy Ridley Scott új Alien filmjeiben (Prometheus, Alien: Covenant).

3_78.jpg

Fassbender 2017 októberében nősült meg, feleségül vette az Oscar-díjas svéd színésznőt, Alicia Vikandert. 2018-ban pedig beiktatott egy kis szabadságot a hajtós évtized után: „Kivettem az egész évet, és baromira élvezem a semmittevést.” – nyilatkozta. Idén kerül mozikba a legújabb X-Men film, a Sötét Főnix, amit még 2017-ben forgattak le, így a nagy Fassbender-visszatérés várat magára. Mindenesetre érdemes lesz odafigyelni rá a jövőben is, akkor pedig még inkább, ha ismét összeállna Steve McQueennel…

5_65.jpg

Jöjjön néhány érdekesség Michael Fassbenderről!

- 19 éves kora óta Londonban él, ráadásul ugyanabban a puritán lakásban, amit kezdő színészi fizetéséből összespórolt magának.

- Habár eljátszotta már az Apple vezérigazgatóját, bevallotta, hogy nincs jóban a technikai újításokkal, évek óta az összetört kijelzőjű iPhone 4-esét használja ahelyett, hogy egy új csúcsmodellt vásárolna magának.

5_64.jpg

- Egyike azon 5 színésznek, akik több mint egyszer kapták meg a Los Angeles-i Filmkritikus Szövetség díját: mellette Robert De Niro, Jack Nicholson, Robert Duvall és Daniel Day-Lewis mondhatja el ezt magáról. Fassbender 2011. és 2015. évi munkásságával nyerte el a rangos elismerést.

- Egy interjú során mesélt arról, hogy számára mit is jelent kétnemzetiségűként élni: „a német oldal mindent irányítani akar, míg az ír oldal bosszút akar állni ezért.” Egyébként anyanyelve az angol, és persze jól tud németül is – de például a Becstelen brigantyk forgatására, amiben egy németül beszélő tisztet alakított, kicsit fel kellett frissítenie a nyelvtudását. Elmondása szerint nagyon szívesen játszana a későbbiekben is német nyelven filmben vagy színdarabban egyaránt.

3_77.jpg

- Pályafutása során játszott már holokauszt túlélőt (az X-Menben Magneto, polgári nevén Erik Lehnsherr) egy magát nácinak kiadó brit katonát (Becstelen brigantyk) és egy nácit is (Town Creek).

- Szívesen merít inspirációt kollégái munkásságából. A Macbeth-ben dolgozott együtt Marion Cotillarddal, akiről többször is azt nyilatkozta, hogy a legprofibb színésznő a szakmában. A férfiak közül pedig Daniel Day-Lewist emelte ki: „Csak saját magával tud versenybe szállni, nincsen hozzáfogható színész. Számomra mindig ő lesz a tökéletesség mintaképe.”

4_1.png

- Persze Michael Fassbendert sem kell félteni, ha method actingről vagy maximalizmusról van szó. Az Éhség forgatása úgy zajlott, hogy a film utolsó szakaszának felvétele előtt 10 hétre leálltak a munkával, hogy a színész „formába” jöhessen a haldokló éhségsztrájkoló megszemélyesítéséhez. Naponta legfeljebb 900 kalóriát evett, főként bogyókat, diót és szardíniát, emellett napi 7 kilométert futott és jógázott. Mikor visszatért Belfastba a forgatásra, 57 kilogramm volt a 183 centiméteres magasságához.

- A jobb bokáján egy sebhely őrzi annak nyomát, hogy egyszer elmentek golfozni James McAvoy-jal és kollégája összetörte a golfkocsit, amiben ültek.

2_82.jpg

- A Fény az óceán felett című filmben Alicia Vikanderrel alakítottak egy házaspárt, viszont nem a forgatáson találkoztak először egymással, oda már egy párként érkeztek meg. A torontói filmfesztiválon ismerkedtek meg, amire a színésznő a következőképp emlékszik vissza: „Nem is beszéltünk egymással, csupán táncoltunk.”

- A Hóember című skandináv krimiben nyomozó szerepben láthattuk, aminek kapcsán arról kérdezték, hogy van-e olyan közismert detektív karakter, akit szívesen életre keltene? „Magnumot örömmel eljátszanám. Hány nyomozó mondhatja el magáról, hogy folyton rövidnadrágot és hawaii mintás inget visel? És még ott van az a hatalmas bajusz is…” – mondta nevetve.

1_86.jpg

Ha tetszett a cikk, az alábbi bejegyzéseimet ajánlom figyelmedbe!

 

Filmkritikák

12 év rabszolgaság

X-Men - Az elsők

X-Men - Az eljövendő múlt napjai

X-Men - Apokalipszis

Prometheus

Majmok és alienek vonzásában

 7_54.jpg

A legtehetségesebb brit színészek

Zseni vagy őrült? – A Daniel Day-Lewis életmű

A method acting megszállottjai

6_63.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr8114684736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása