Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Majmok és alienek vonzásában

2018. június 14. - Péntek Tünde

Lassan már egy fél évtizede hódította meg a nagyvilágot a Gravitáció, és újra divatba hozta a sci-fi műfaját. Azóta sorra jönnek ki a látványosabbnál látványosabb tudományos, fantasztikus témakörű műalkotások a legprofibb CGI technika felhasználásával, akár egész franchise-t építve egy kasszasiker köré. A 2017-es eddigi termésből 5 filmet gyűjtöttünk egy csokorba, amelyeket szíves megtekintésre is ajánlunk az InterCom forgalmazásában.

Alien – Covenant. Ridley Scott  rendező visszatért abba a világba, amit A nyolcadik utas: a Halállal ő maga teremtett. A mozi egyik legismertebb, legsikeresebb sci-fi sorozatának előzménye, a Prometheus folytatása idén megkapta következő részét, amely ezúttal sokkal ijesztőbb és látványosabb, mint az eddigiek. A történet szerint a galaxis egyik távoli bolygója felé tartó űrhajó, a Covenant legénysége egy csodás planétát fedez fel. Ám a Paradicsomnak tűnő új világ igazából sötét és veszélyes, és a telepesek hamarosan olyan ellenféllel szembesülnek, amelynek kegyetlensége felülmúlja minden képzeletüket. Ridley Scott az első pillanattól vért akart. „Azt hiszem, ez volt számára a legfontosabb – mondta az Alien: Covenant producere, Mark Huffam. – A legelső beszélgetésünkön közölte, hogy most egy nagyon, nagyon durva, korhatáros filmet fogunk csinálni, amiben patakokban ömlik a piros festék. Olyat, amitől mindenkiben megáll az ütő!” Michael Fassbendernek ez volt a harmadik közös munkája a rendezővel, és egyértelműen a legemlékezetesebb alakítását nyújtotta. „Michael csodálatos színész, akit remek humorérzékkel áldott meg a sors – dicséri Fassbendert a direktor. – A forgatáson ezt a kaján humorát igyekeztem felpiszkálni.” „A nevetéstől a néző ellazul – mondta Fassbender –, így a rémisztés még hatásosabb.”

8_14.jpg

Élet. Habár az előzőekben is említett Ridley Scott „egy jól megcsinált, B-kategóriás moziként” hivatkozik a legendás, 1979-es Nyolcadik utas: a Halálra, mivel szerinte „a sztorija faék egyszerűségű: hét ember, bezárva egy sötét, öreg házba, a legtöbben meghalnak, egy megmenekül” – mégis ez az ötlet a mai napig sok inspirációt ad a műfajnak. Az Élet is ugyanerre a kaptafára épült fel, viszont a kor technológiájának megfelelően látványos, és olyan atmoszférát teremtettek a készítői, hogy az ismerős sztori ellenére is végig feszültséggel teli a mozi – ráadásul még meglepetések is érhetik a nézőt a végkicsengést illetően. A történet szerint egy űrhajóscsapat a Mars-kutatás eddigi legnagyobb áttörését éri el: élet jeleire találnak a vörös bolygón. Ám a siker megrészegíti és felelőtlenné teszi őket: az idegen életet egy tárolóedényben magukkal viszik. Olyasmi kerülhet a Földre, ami nem odavaló. Valami elkeveredik a földi életformával, ami addig egészen másképp élt, és másképp gondolkodott. A működése ismeretlen, a céljai kideríthetetlenek. A Föld még sosem volt ekkora veszélyben. És ami a bajt hozza rá, az maga élet… A filmben Deadpool írópárosa és Ryan Reynolds újra együtt dolgozott, továbbá a buliba bevonták Jake Gyllenhaalt és a legutóbbi Mission: Impossible női főszereplőjét, Rebeca Fergusont is.

9_14.jpg

Kong: Koponya-sziget. A mozitörténet egyik legnépszerűbb, legrégebbi sztárja, a hatalmas, legyőzhetetlenül erős majom, King Kong most egy teljesen új történetben tért vissza, ami rengeteg szokatlanul látványos trükköt, hihetetlenül izgalmas és szórakoztató kalandokat mutat be zseniális színészcsapat előadásában. A sztori szerint a Csendes-óceán egy távoli, feltérképezetlen szigetére különös expedíció érkezik, kutatók, természettudósok, üzletemberek és katonák is vannak köztük, de mindannyian a sziget belsejét szeretnék jobban megismerni. Az erdő ősi, háborítatlan Paradicsomnak látszik, ám a látszat csal. A sűrűben egyre mélyebbre jutók nem tudják, hogy átléptek egy határt, és már a legendás Kong területén járnak – aki nem is a legveszélyesebb lakója a szigetnek. A főszerepekben Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, John Goodman mellett az Oscar-díjas Brie Larsont is láthatjuk. Amennyiben nem számítunk komoly, mély tartalmú filmre, ami az újdonság erejével hatna, hanem inkább két órás kikapcsolódást keresünk, akkor nem fogunk csalódni az óriási majom legújabb kalandjában. Új, minden ízében friss élménnyel akartuk megörvendeztetni a közönséget – mondja Thomas Tull producer. – Mi magunk is King Kong rajongói vagyunk, ezért személyes ügyünk volt, hogy az elődökhöz méltó filmet csináljunk, ami egyszerre szórakoztató, látványos és akciódús.”

10_11.jpg

A majmok bolygója – Háború. Mivel majmokból sosem elég, így idén King Kong mellett egy bolygónyi intelligens emberszabású is visszatért a mozivászonra. Jelen film már a harmadik része annak az emblematikus filmeposznak, amelyet Matt Reeves rendező vitt sikerre szerte a világon. A történet maga, vagyis a harc a világ ellenőrzéséért a majmok és az emberek között, telitalálat, hiszen híven tükrözi az emberiség félelmét, hogy elveszíti a dolgok feletti irányítást.  A mostani film nemcsak egy tragikus eseménysort mutat be, de a történetben központi szerepet kap a majmok nemeslelkű vezérének, Cézárnak a személyiségfejlődése is. Ő sokáig hitt a békés egymás mellett élés lehetőségében, és mindent meg is tett azért, hogy ezt elérje. De végül mégis kitört a háború, és Cézár szembekerült nemcsak az emberi fajjal, de saját mélyen gyökerező elveivel is. Ez az „emberi” konfliktus elmélyíti a film mondanivalóját, megmenti a sztorit attól, hogy sekélyessé, sematikussá váljon. Végül pedig óriási dilemma elé állítja a főszereplőt, aki – miközben kétségbeesetten keresi a káoszból és a kollektív pusztulásból kivezető utat – kénytelen okos hadvezérré is válni. Peter Chernin producer elmondta, hogy „minden korábbinál mélyebben átgondolt, komplettebb filmet hozhattunk létre, amihez hasonlót – bátran állíthatjuk – a nézők még sosem láttak. Ettől nem csupán látványosabb, de egyben jóval hitelesebb is lett a történet, amely ennél fogva a korábbinál sokkal mélyebben érint mindenkit.” Dylan Clark, a másik producer annyit tett hozzá, hogy irigyli mindazokat, akik csak ezután fogják a moziban látni ezt a filmet, amely nemcsak A majmok bolygója trilógia legfényesebb csillaga, de a filmkészítés történetében is mérföldkő lehet.

12.jpeg

Logan – Farkas. Az X-Men legkedveltebb figurája, Farkas eddig két önálló filmmel bizonyította, hogy milyen veszélyes és különleges. Hugh Jackman a 2000-es X-Men – A kívülállókban bújt először Logan bőrébe, és ezután még hétszer kölcsönözte tehetségét és karizmatikus egyéniségét a világ legnépszerűbb mutánsának. „Meglepő, friss és emberi történetet akartunk – mondta Jackman. – Számomra Farkas igazi ereje nem a szuperképességeiben, hanem az emberségében rejlik. És most, amikor utoljára játszottam el ezt a szerepet, még inkább erre figyeltem. Nem a karmai érdekeltek, hanem a szíve. Nekem ez az egész az életről és a halálról szólt. Tudom, hogy drámaian hangzik, de ez az igazság.” Így Jackman mindent bevetett, ami látványban, kalandban, feszültségben elképzelhető, ráadásul ez lett az X-Men-széria első erőteljesen korhatáros darabja. „Az új film Farkasa az egyik legsötétebb, legbonyolultabb figura a képregények univerzumában – mondta Jackman. – Kicsit aggódtunk is, hogy nem eresztettük-e túlságosan is szabadjára.”A korhatáros jelleg felvállalása lehetőséget adott James Mangold rendezőnek, hogy súlyosabb témákat is megpendítsen, és az emberi gyarlóságról, a halandóságról, és a családtagokat összekötő kapcsolatokról beszéljen. „Nem akartam olyan filmet, amiben még több az öncélú erőszak – árulta el Mangold – Felnőttekhez akartam szólni, nem gyerekekhez. Ez a film a családról, a hűségről és a szeretetről szól, legfőképp pedig egy Logan nevű fura fazonról, aki egész hosszú élete során menekült minden valódi érzéstől és meghitt emberi kapcsolattól, hogy a végén mégis megtalálja mindezt.”

11_14.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2016. 06. 12. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1114041702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása