Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Jake Gyllenhaal - Egy svéd nemes Hollywoodban

2018. december 19. - Péntek Tünde

„Nincs fontosabb dolog annál, mint ahogyan másokkal viselkedünk. Nem az számít, hogy milyen munkát teszünk le az asztalra. Nagylelkűséggel, kedvességgel és türelemmel juthatunk a legmesszebbre életünk során” – Jake Gyllenhaal.

0_10.jpg

1980. december 19-én született Los Angeles-ben Jacob Benjamin Gyllenhaal. Tehetős és befolyásos család tagja, édesapja, Stephen Gyllenhaal filmrendező, édesanyja, Naomi Foner Oscar-díjra jelölt forgatókönyvíró. Nővére, Maggie Gyllenhaal színésznő, akinek férje szintén egy közismert színész, Peter Sarsgaard. Egyébként a mai napig Maggie és Jake az egyetlen testvérpáros, akiket a 21. században Oscar-díjra jelöltek. Jake keresztanyja pedig nem más, mint Jamie Lee Curtis, nagybátyja pedig az az Anders Gyllenhaal, aki a The Miami Herald vezérigazgatója.

3_62.jpg

A Gyllenhaal-családról érdemes tudni, hogy az egyenes ági, férfi leszármazottak születési joguknál fogva svéd nemeseknek számítanak, így Jake Gyllenhaal is megtalálható a svéd arisztokráciát tartalmazó almanachban. Jake egy interjú során elmesélte, hogy ősei már a 17. század óta befolyásos családnak számítottak Svédországban, és dédapja emigrált az Egyesült Államokba az 1900-as években. Azonban ő mégsem a svéd katolikus, nemes vonalat érzi magáénak, hanem a lengyel-lett származású édesanyja neveltetésének megfelelően leginkább zsidóként határozza meg magát. Azt is elmesélte, hogy a szülei számára nagyon fontos volt, hogy ne csak a gazdagságot látva nőjön fel. Így 13 évesen, amikor a zsidó hagyományok szerinti bar-micvóját (férfivé avatási örömnap) tartották, szülei egy hajléktalanszállóba vitték, ahol önkéntesként segédkezett, majd ezzel a közösséggel együtt ünnepelte meg vallása szerinti nagykorúságát.

10_37.jpg

Tulajdonképpen minden adott volt ahhoz, hogy Jake Hollywoodban kössön ki. Egészen kicsi korától szerepelt az édesapja által rendezett filmekben, az igazi áttörést és hírnevet viszont a 2001-es Donnie Darko hozta el számára – amelyben nővére is játszott, és egy testvérpárt alakítottak. Viszont karrierje még így is döcögött pár évig, egy nemrég adott interjúban viccesen visszaemlékezett, hogy milyen kasszasikerek castingján vérzett el. Egyik legkínosabb emléke Frodó meghallgatása A gyűrűk ura válogatóján: Peter Jackson rendező azzal búcsúzott tőle, hogy ő volt az eddigi legrosszabb, aki jelentkezett a szerepre. 2001-ben több hónapnyi meghallgatás után a Moulin Rouge főszerepéért maradt versenyben Ewan McGregorral és Heath Ledgerrel – végül előbbi kapta meg a szerepet, viszont Jake ezt az elúszott lehetőséget nevezi pályafutása legfájóbb pontjának. 2004-ben a Vágtában balesetet szenvedett Tobey Maguire helyére már le is szerződtették a Pókember 2 forgatására, viszont Maguire végül mégis felépült a felvételek kezdetére, így Jake-et elbocsátották. 2005-ben a Batman: Kezdődik forgatókönyvírója úgy nyilatkozott, hogy Bruce Wayne karakterét Jake Gyllenhaalként képzelte el – viszont végül Christian Bale játszhatta el Batmant. 2009-ben pedig az Avatar főszerepéről csúszott le azzal az indokkal (ami egyébként a szintén versenyben maradt Matt Damont is érintette), hogy akkor már túlságosan ismert színész volt, viszont James Cameron inkább egy ismeretlenebb színészt látna szívesen Jake Sully-ként.

12_32.jpg

De ne szaladjunk ennyire előre, térjünk vissza 2005-be, amikor is Jake eddigi karrierje talán legfontosabb állomásához érkezett. A Túl a barátságon Annie Proulx novellája alapján készült, ami 1997-ben rendkívül vegyes fogadtatásban részesült. Az amerikaiaknak van egy sztereotípiája a cowboy-okról, miszerint ők a magányos vadászok, a Vadnyugat hősei, példás családapák, a maszkulinitás hierarchiájának vezetői. Proulx pedig éppen ezzel a vízióval ment szembe, amikor két cowboy szerelmének történetét vetette papírra. Ráadásul 20 évvel ezelőtt egyáltalán nem volt „divat” a homoszexualitás mozgóképes ábrázolása, a filmstúdiók se rendezőt, se színészt nem szívesen adtak „meleg-témájú” filmekhez. 1993-ban is óriási felzúdulás övezte Jonathan Demme rendezte Philadelphia – Az érinthetetlen című művét, amelyben Tom Hanks egy AIDS-ben szenvedő ügyvéd megaláztatásait tárta a nézők elé. És bármennyire is döbbenetesre sikerült, ez a film mégsem tudta ledönteni a homoszexualitás drámai ábrázolásának tabuját Hollywoodban.

11_37.jpg

A tajvani Ang Lee volt az, aki merész rendezésével megtörte a jeget. Jake Gyllenhaal mellett egy szintén népszerű, fiatal színészt, Heath Ledgert szerződtetett le a másik főszerepre. Habár a forgatás során a két színész remekül összebarátkozott, és egy heves csókjelenet orrtöréssel végződött, a pletykáknak mégis elejét vette, hogy Ledger a valóságban is feleségül vette filmbéli partnerét, Michelle Williams-et - az egy évvel később született kislányuknak pedig Jake lett a keresztapja. A 2005-ös Oscar-gálán szinte csak kényes témákkal foglalkozó filmek versengtek: ott volt a Transamerica, ami egy transzszexuális nő történetét meséli el, aztán Truman Capote is megelevenedett egy életrajzi dráma formájában, a legjobb film díját pedig a rasszizmus ábrázolása kapcsán emlékezetes Ütközések kapta meg. A Túl a barátságon a legjobb rendezés kategóriájában győzött, de mindkét főszereplő bezsebelt egy-egy jelölést, nemcsak merész szerepvállalásuknak, hanem kiemelkedő tehetségüknek köszönhetően.

2_67.jpg

2008 januárjában az egész világot megdöbbentette, hogy Heath Ledger gyógyszer-túladagolás miatt életét vesztette. Habár a Batman – A sötét lovagban nyújtott alakításáért kapott egy posztumusz Oscar-díjat, sokan a Túl a barátságon-t tartják rövid pályafutása legjobb játékának. Például a háromszoros Oscar-díjas Daniel Day-Lewis egyik kedvenc filmjének nevezte a művet, és a Vérző olajért kapott SAG-díját (amerikai színészszakszervezet által adományozott kitüntetés) Heath Ledgernek ajánlotta. Ahogy köszönő beszédében elmondta Ledger utolsó filmbeli jelenete kapcsán: „sosem láttam még egy olyan megindító alakítást, ami ehhez fogható lenne.”

Tehát, a Túl a barátságon kapcsán a figyelem alapvetően Heath Ledgerre irányult, de Jake karrierjének is jelentős dobást adott a szerep és az Oscar-jelölés. Innentől válogathatott a jobbnál jobb ajánlatok között. Jake is a method acting híve (amiről bővebben itt lehet olvasni a blogban), például a Túl a barátságon-ra történő felkészülés során egy wyomingi farmra költözött, hogy megismerkedjen a juhászkodás fortélyaival és a vidéki élet rejtelmeivel. Tekintsünk át még néhány emlékezetes alakítását, és nézzük meg, hogy mit tett értük!

6_49.jpg

2005 – Bőrnyakúak

Az öböl-háborúban szolgáló, amerikai tengerészgyalogos szerep kedvéért több kiló izmot épített magára és beköltözött pár hétre egy katonai kiképzőtáborba akklimatizálódni.

11_2.png

2012 – Az utolsó műszak

A Los Angeles-i járőrökről szóló drámára úgy készült fel, hogy pár hétig egy ugyanolyan rendőrpáros mellé szegődött megfigyelőként, ami a filmben is látható, és éles bevetésekre kísérte el őket. A forgatáson a stábtagok közül a bátrabbaknak engedélyezték, hogy kipróbálhatják magukon a paprika spray vagy az elektromos sokkoló hatását – végül egységesen az utóbbi mellett döntöttek, és Jake is vállalta, hogy sokkolóval kiüssék. Az esetről később annyit nyilatkozott „rövid ideig tartott, de igen fájdalmas volt.”

12_33.jpg

2013 – Fogságban

Ebben a filmben is a rendvédelem kötelékébe állt, ám ezúttal egy nyomozót alakít. Jake aktívan részt vett karaktere kidolgozásában, ő javasolta a rendezőnek, hogy az általa játszott figurán tetoválások legyenek, pecsétgyűrűt hordjon és tikkeljen. Jake egyik kedvelt színészi eszköze a pislogással való játék: a detektív szerepének különös védjegyét adja az állandó tikkelés, ellenben a Donnie Darko-ban, vagy a mindjárt részletesebben bemutatott Éjjeli féregben rendkívül ijesztőnek hat, hogy szinte végig farkasszemet néz a kamerával és a többi szereplővel.

13_27.jpg

2014 – Éjjeli féreg

A véres sztorikra vadászó, gátlástalan paparazzi karakter miatt ijesztően soványra fogyott – ebben az időben az is megjelent róla a médiában, hogy esetleg valamilyen komoly betegséggel küzd. Kiderült, hogy Jake ötlete volt a radikális súlyvesztés, szerinte az általa megformált Louis Bloom egy éhes sakálhoz hasonlít, ezért úgy is akart kinézni. Az Éjjeli féreg összes jelenetében látható a figura, Jake pedig úgy memorizálta a szerepét, mint egy színdarabot – tehát azt is megtanulta, hogy a másik fél mit mond neki, ezáltal az egész forgatókönyvet kívülről tudta, és a mai napig idézni tud belőle, ha erre kérik egy talkshowban. Az egyik jelenetbe pedig annyira beleélte magát, hogy baleset lett a vége: improvizálta, hogy miután kiordította magát tükörképét nézve, még bele is üt egyet. Ennek az lett a vége, hogy úgy elvágta a kezét, hogy azonnal kórházba kellett vinni, és 46 öltéssel tudták csak összevarrni egy 4 órás műtét során. 6 óra múltán viszont visszatért a forgatásra, az ominózus jelenet pedig a filmben is látható – viszont az is, hogy gyakran a háta mögé, asztal alá vagy valahová elrejteni kényszerül a kezét, hogy ne látszódjon a sérülés. Habár díjak szempontjából abszolút alulértékelt az Éjjeli féreg, a kritikusok és a nézők szerint is pályafutása eddigi legjobb alakítását nyújtotta a szerepben.

17.jpeg

2015 - Mélyütés

A Mélyütés című drámában egy fiktív ökölvívót alakít, aki éppen karrierje csúcsán áll, ám egy családi tragédia beárnyékolja életét, és ebből próbál újra talpra állni, ismét felküzdeni magát a legjobbak közé. Jake igen nagy erőket fektetett a felkészülésbe, éppen előtte forgatta le az Éjjeli féreg című filmet, amelynek kedvéért versenysúlya alá ment 15 kilóval. Így a bokszoló szerep miatt híznia kellett 6 kilót, majd szálkásítania testét, emiatt hónapokig a hét minden napján kétszer is edzett. A film eredeti címe („Southpaw”) egy szleng kifejezés, amit balkezű bokszolókra használnak. Gyllenhaal jobbkezes, viszont edzői instrukciók alapján a Mélyütés utolsó nagy bokszmeccsén balkézzel üt.

16_17.jpg

2015 – Everest

Az 1996-os Everest tragédiát feldolgozó filmhez történő felkészüléshez meglátogatta az általa alakított Scott Fischer családját, hogy minél hitelesebben tudja ábrázolni a néhai hegymászó karakterét. Nem mellesleg a filmforgatás végig hasonló hőmérsékleten zajlott, mint ami az Everesten uralkodik, a rendező, Baltasar Kormákur, pedig néhány stábtagot, köztük Jake-et is magával vitte hegyet mászni a Dolomitokba.

15_22.jpg

2017 – Bostoni erő

A 2013-as bostoni merénylet egyik sérültjét alakítja, akinek amputálták mindkét lábát. A szerep kedvéért Jake több mint 10 kilót fogyott, és a forgatás ideje alatt sötétbarna kontaktlencsét viselt. Az általa alakított Jeff Baumannal nemcsak, hogy megismerkedett, de barátságot kötött vele, így alaposan tanulmányozni tudta, hogyan él mozgáskorlátozottként, és egy rehabilitációs központba is elkísérte, ahol további sebesültekkel felvehette a kapcsolatot. Jake-et még az a megtiszteltetés is érte, hogy 2016-ban a Fenway Parkban, a maraton emlékére rendezett baseball meccsen övé volt az első dobás lehetősége Jeff Bauman mellett.

14_28.jpg

Végül, jöjjön még pár érdekesség!

A 2007-es Zodiákus című filmbe Jennifer Aniston ajánlotta be (Mark Ruffalo-val együtt), ugyanis David Fincher arról faggatta, hogy kik a kedvenc kollégái, akikkel korábban már dolgozott és a színésznő őket emelte ki. Az ifjú apa szerepének felkészüléséhez Jake egy játékbabát és egy régi típusú pelenkát kapott a direktortól. A köztudottan rendkívül alapos munkát végző rendező pedig digitálisan szőrösebbé varázsolta Jake kezét, ahogy mondta „a közeli felvételeken túlságosan finomnak és nőiesnek tűnt.”

Ahogy korábban említettük, Jake az utolsó pillanatban csúszott le Pókember szerepéről, viszont megállapodtak Tobey Maguire-rel, hogy fizikai hasonlóságukat kihasználva játszanak majd még együtt. Ez 2009-ben valósult meg a Testvérek című drámában, ahol ténylegesen egy testvérpárt alakítottak.

13_26.jpg

Jake eddig négy filmben alakított özvegyet (Holdfényév, Mélyütés, Darabokban, Éjszakai ragadozók), illetve a Donnie Darko-ban is meghal a barátnője.

Habár eddig csak prózai mozifilmekben láthattuk, a Broadway-en már többször szerepelt musicalekben, néhány előadás zenei anyagát hivatalosan is kiadták, amiken hallhatjuk énekelni.

Jake egy talkshow-ban elmesélte, hogy pár éve civilként ellátogatott a Fehér Házba, mert éppen Washingtonban járt, és azelőtt még sosem látta belülről az épületet. Az idegenvezetés során két biztonsági őr megkérte, hogy fáradjon velük. Jake döbbenetére egyenesen az Ovális Irodába vezették, ahol Obama elnök fogadta – akit a biztonsági szolgálat értesített a belépők névsorát áttekintve, hogy a színész az épületben tartózkodik. Jake elmondása szerint annyira zavarban volt, hogy csak arra emlékszik a találkozóból, hogy az elnök megköszönte eddigi munkáját, majd hozzátette, hogy szívesen látná egy vidámabb filmben is.

Kamaszkorában Jake több nyarat az óceánparton töltött életmentőként. Elmondása szerint sosem kellett senki miatt vízbe vetnie magát, de egyszer egy elég csúnya medúzacsípésnél kellett a fájdalmat enyhítenie: aminek, mint tudjuk, az egyik közismert módja a sérülés vizelettel való kezelése.

9_39.jpg

Jake kedvenc könyve Harper Lee-től a Ne bántsátok a feketerigót!, két németjuhászát is a regény karaktereiről, Atticus-ról és Boo-ról nevezte el.

A People Magazine Jake-et is beválasztotta az „50 legszexibb agglegény” listájára. Amennyire a pletykáknak lehet hinni, a színész jelenleg is szingli. Korábban több évig élt együtt Reese Witherspoon és Kirsten Dunst színésznőkkel is. Utóbbi hölgyet nővére mutatta be neki, miután együtt dolgoztak a Mona Lisa mosolya című filmben. A testvéri gondoskodás pedig kölcsönös, Jake a Bőrnyakúak forgatásán ismerte meg Peter Sarsgaard-ot, és közreműködésének köszönhetően egy éven belül sógorok lettek.

4_61.jpg

Miután nagy nehezen összejött egy Oscar-díj Leonardo DiCaprio-nak, arról kezdett el cikkezni a sajtó, hogy Jake Gyllenhaal lesz a következő, akinek pár éven belül biztosan összekampányolnak egy aranyszobrocskát. Mint DiCaprio esetében, nem biztos, hogy a legjobb alakításáért kapja meg, de mindenképpen érdemes rá az alapján, amit eddig letett az asztalra. Mi pedig csak a legjobbakat kívánjuk neki! És persze boldog születésnapot!

5_51.jpg

Ha tetszett a cikk, a következő Jake Gyllenhaal filmkritikák és kapcsolódó cikkek is érdekelhetnek!

Szerelem és más drogok

Fogságban

Everest

Éjszakai ragadozók

Bostoni erő

Daniel Day-Lewis

Method acting

A bokszfilmek evolúciója

1_71.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1114483980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása