Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Stronger (Bostoni erő)

2018. május 12. - Péntek Tünde

2013. április 15. az Egyesült Államok egyik legsötétebb napjaként vonult be a történelembe: a bostoni maraton céljánál egy csecsen származású testvérpár robbantást követett el, melynek következtében hárman életüket vesztették (köztük egy nyolcéves kisfiú is), illetve közel kétszázan megsebesültek. A Stronger című életrajzi filmdráma az egyik sérült felépülésén keresztül mutatja be, hogy kitartással és összefogással akár életeket is menthetünk.

A bostoni maratont április harmadik hétfőjén rendezik, az amerikai függetlenségi háború első csatáira emlékező hazafiak napján, amely Massachusetts államban ünnepnapnak számít.A versenyen 2013-ban mintegy 27 ezren vettek részt.A maraton győztese két órával a robbantások előtt haladt át a célvonalon, és az utána következő két óra alatt már mintegy 17 ezren lefutották a távot. A merénylet akkortájt történt, amikor már az amatőr futók jelentős része közeledett a célhoz.Jeff Bauman is éppen ott állt, saját készítésű szurkolói tábláját tartva volt barátnőjének, reménykedve abban, hogy kitartását és elszántságát látva, talán kap egy újabb esélyt a hölgytől. A robbantások következtében Bauman olyan súlyosan megsérült, hogy mindkét lábát térd fölött amputálni kellett.

s3.jpg

A Stronger című film Jeff Bauman testi és lelki gyógyulását követi nyomon, aki amellett, hogy ilyen mértékű traumát élt át, egyszerre a média kereszttüzében találta magát. Egyszemélyben a „Boston Strong” szlogen jelképévé vált, egész Amerika számára ő testesítette meg azt a férfit, akik egy terrortámadásban szerzett sebesülés után is talpra áll. A mű rendkívül érzékletesen és aprólékosan mutatja be, hogyan küzdött meg a férfi saját démonaival, illetve azzal a hihetetlen nyomással, ami teljesen váratlanul a nyakába szakadt.

Első hallásra azt hihetnénk, hogy a Stronger egy kemény dráma a javából, amit megnézve még az életkedvünk is elmegy. Azonban az a legkülönösebb ebben a filmben, hogy amellett, hogy rendkívül megrázó pillanatoknak lehetünk tanúi, mégis hihetetlen pozitivitás sugárzik belőle. Nemcsak az alkotás kedvéért, hanem elmondása szerint a valóságban is úgy állt hozzá Bauman a megváltozott élethelyzethez, hogy mit kezdhet vele – nem pedig kesergett az elmúltakon. Nyilván adódtak számára nehezebb pillanatok is, azonban hihetetlen elszántsággal és kitartással küzdött azért, hogy kihozza a maximumot lehetőségeiből. A sötét percekben családjától, barátaitól kapta a legnagyobb támogatást – a film mondhatni legmeghatóbb jelenetében pedig teljesen ismeretlen emberek is olyan visszaigazolást adtak neki, ami még igazán megerősítette abban, hogy jó úton jár.

s2.jpeg

A merénylet hiteles rekonstrukciója és Bauman elképesztő történetének ismertetése mellett abból is ízelítőt kapunk, hogy egy (vagy több) végtagját elvesztő embernek milyen nehézségekkel kell szembenéznie a rehabilitáció és hátralévő élete során. A film igen intim és kiszolgáltatott pillanatokat ragad ki Bauman mindennapjaiból, arra is rávilágít, hogy mennyi munkával és fájdalommal jár megtanulni egy lábprotézis használatát. Az alkotás fényét az is emeli, hogy olyan emberek is szerepet kaptak benne, akik nem színészek, hanem a valóságban is kórházi alkalmazottak: például a Bauman lábát először átkötöző orvos ugyanaz a személy, aki valójában megtette, illetve a rehabilitációs központ több ápolója is önmagát alakítja. Emellett Bauman öt családtagját is láthatjuk saját magát megformálni. Jeff Bauman szerepét Jake Gyllenhaal játssza, aki nemcsak olyan fizikai átalakuláson esett át, hogy ragyogó kék szemei barna kontaktlencsét kaptak, hanem a hitelesség kedvéért valóban rosszul nézett ki. A külsőségeken túl színészi munkája is igen emlékezetesre sikerült, olyan érzékenységgel és finomsággal nyúlt karakteréhez, hogy nem túlzás azt állítani, hogy eddigi pályafutása egyik legjobb játékát nyújtotta a Strongerben. Annak ellenére, hogy olyan felejthetetlen filmek (és nagyszerű alakítások) fűződnek Gyllenhaal nevéhez, mint az Éjjeli féreg, Túl a barátságon, Fogságban vagy az Éjszakai ragadozók, karrierje során mindössze egyszer jelölték Oscar-díjra – hamarosan kiderül, hogy 2018-banaz Akadémia tartogat-e számára valamilyen meglepetést.

s4.jpg

2017-ben jelent meg egy olyan film A hazafiak napja címmel, amely szintén a bostoni maratonon történt eseményekről szól. Azonban annak elsődleges témája a nyomozás bemutatása, hogy hogyan bukkantak a merénylők nyomára, milyen megfeszített tempóban és mekkora nyomás alatt folyt az ügy felderítése. Ezzel szemben a Stronger egy olyan szemléletformáló műalkotás, amely nemcsak egy megtörtént eseménynek, emberi sorsnak állít hiteles emléket, hanem egy igen fontos üzenetet is hordoz: példamutatást ad arra vonatkozóan, hogy bármilyen nehézséggel is találjuk szembe magunkat életünk során, talpra tudunk állni – ha kell, szó szerint is.

s1.jpg

Stronger (amerikai életrajzi film, 119 perc, 2017)

Főszereplők: Jake Gyllenhaal

Rendező: David Gordon Green

A cikk eredeti megjelenése: 2017. 12. 26. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr8013913466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.08.02. 12:43:00

sallangmentes, meglepően őszinte film hálivúdtól.
süti beállítások módosítása