Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Pusztító

2019. február 10. - Péntek Tünde

Ha másra nem is, hát arra biztosan emlékezni fogunk a Pusztító című thriller kapcsán, hogy ez az a film, amelyben Nicole Kidmant a felismerhetetlenségig elcsúfították. Azt az arcot nehéz lesz elfelejteni.

11_3.png

A Pusztító napjaink Los Angelesében játszódik, ám nem Hollywood dombjai és luxusvillái között, hanem a város fülledt arcát látjuk, amelyet igazán heves akciók fűtenek. Tizenhat évvel ezelőtt Erin Bell nyomozó egy társával együtt beépült a Silas nevű bűnöző rettegett bandájába a kaliforniai sivatagban – de a társaság egyik brutális balhéja rosszul sült el, Erin lebukott, Silas pedig elmenekült. Ám most a múlt újra kísérteni kezd, mivel életjelet ad magáról a gengszter, a meggyötört asszony pedig eltökéli, hogy ezúttal nem hagyja kicsúszni a keze közül. Erin az arcán és egész lényén viseli mindazt, amin régen keresztül ment, és elég csak ránézni, hogy tudjuk, abban nem volt semmi köszönet – és abban sem lesz, amit most tenni fog. A Pusztítóban egyszerre haladunk előre a jelenkori nyomozásban, és visszafelé az időben, ahol megismerhetjük annak okát, hogy miért lett Erinből emberi roncs.

2_74.jpg

Tehát nem egy vidám és szívderítő alkotásról van szó. Habár számtalan bosszútörténetet láttunk már, és a megkeseredett rendőr figurája sem újdonság, mégis van valami eredeti a sztoriban. Ugyanis ezúttal a kiégett, alkoholista nyomozó nem férfi, hanem egy nő, akit nemcsak azok a bűnök nyomasztanak, amik után kutat, hanem azok is, amiket ő követett el. Ráadásul Erinben nem sok szerethető tulajdonság van, mi több, nem is rendelkezik a női nem erényeivel: nem szép, nem kedves, nem jó anya, nem jó kolléga. A 16 éven át tartó önpusztítás eredményei ezek. A Pusztító kendőzetlenül ábrázolja a megtört nő bűntudatából fakadó depresszióját, poszttraumás stressz szindrómáját. Mindezekre vigaszt az alkoholban keres, és a film még azt sem rejti véka alá, hogy a betegségeiből fakadó viselkedése milyen hatást gyakorol a környezetére.

6_2.png

A Pusztító leginkább arra van kihegyezve, hogyan kelti életre Nicole Kidman ezt az asszonyt. A színésznő fantasztikus, és egyben rémületes odaadással testesíti meg Erint. Elmondása szerint alakítására rásegített a forgatás idején egy lábon kihordott influenza, de azért a sminkes kollégák is kitettek magukért. Borzalmasan néz ki, olyan, mint egy zombi, akitől mindenki frászt kap. Teste csontsoványra aszalódott, imbolyogva jár, bőre fakó és foltos, szikrázó kék szemeit pedig ijesztő vörös karikák és fekete ráncok övezik. Nyugtalanító érzés ezzel a tekintettel szembesülni, de mégsem lehet levenni róla a szemet. Sokáig kísérteni fogja a nézőt ez az arc, sosem nyújtott még ennyire hátborzongató látványt Nicole Kidman. A külsőségeken nehéz túllépni, de ha sikerül, akkor megállapíthatjuk azt is, hogy még sosem alakított ennyire kemény és akciódús szerepet, talán most először verték össze egyáltalán a mozivásznon (tévében már túlesett rajta a Hatalmas kis hazugságok című sorozatban). A színésznő tehetségét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 16 évvel fiatalabb, ifjú és szép Erint is ő játssza – ami már sokkal inkább a komfortzónájába esik.

3_69.jpg

Köztudott tény, hogy nagyszerű esélyekkel indul az Oscar-gálán minden színésznő, aki radikális változtatásokat eszközöl testén egy szerep kedvéért. Nicole Kidman is ismeri e receptet, hiszen 2002-ben neki is bevált: Az órák című drámában alakította hatalmas műorral Virginia Woolf-ot, amiért elnyerte élete első Oscar-díját. Ha karrierje utóbbi pár évét megfigyeljük, abból egyértelműen kirajzolódik, hogy nagyon gyúr már a második aranyszobrocskára. Viszont azt biztosan nem a Pusztítóért fogja megkapni, mivel valamilyen rejtélyes okból kimaradt az idei jelöltek közül. Egyébként Nicole Kidman nagyon tudatosan választja szerepeit, hasonló arányban vállal be kasszasiker gyanús, jövedelmező filmeket, és kis költségvetésű, független mozikat, amelyek nem a bankszámláját, hanem szakmai tekintélyét gyarapítják, mivel ezekben tudja leginkább megmutatni tehetségét. A színésznő nemrég még azt is bejelentette, hogy ezentúl, legalább minden harmadik produkció, amiben majd részt vesz, női rendező munkája lesz – akárcsak a Pusztító.

5_57.jpg

Ám Nicole Kidman mellett senki sem rúghat labdába a Pusztító többi szereplője. Annyira a színésznőre szabták a szerepet és úgymond az egész filmet, hogy a többi karakter kidolgozásáról teljesen megfeledkeztek. Bármennyire is az Antikrisztust testesíti meg Erin számára Silas, a néző számára nem derül ki, hogy miért is olyan ijesztő és fenyegető ez a figura, egyszerűen nem lehet komolyan venni. Másrészt maga a forgatókönyv is igen csapongó, helyenként logikátlan és felszínes, a rendezés pedig kifejezetten középszerű. Amennyire jól hangzik papíron a történet és a koncepció, annyira nem működik a valóságban. Habár mindvégig érezhető az ambíció, hogy ezzel most aztán igazán nagyot akartak volna markolni, ám valami sajnos mégis félrement.

3-9.jpg

Biztosan nem a Pusztító lesz az év filmje, de mindenképpen elmegy egy egyszer nézős kriminek. Az a borzasztóan nyomasztó hangulat, ami minden percét körülveszi, nem engedi, hogy túl könnyen szabaduljunk a látottaktól. Ugyan tartalmaz a sztori kitalálható elemeket, de vannak működő, meglepő fordulatai is. Az idősíkok váltogatása néha lelövi a poénokat, helyenként viszont szépen illeszkednek egymásba a szálak. Igaz, hogy nem kiemelkedő alkotás, mégis végig fenn tartja a figyelmet a történet. Nicole Kidman alakítása viszont lenyűgöző, ha másért nem, hát miatta megéri megnézni a filmet. Ugyanis újfent bizonyítja, hogy nem csupán egy botoxolt arcú hollywoodi sztár, aki jól mutat a vásznon, hanem egy valódi kaméleon, aki korunk egyik legjobb színésznője.

4_68.jpg

Pusztító (Destroyer, 2018)

amerikai thriller, 123 perc

Rendező: Karyn Kusama

Főszereplők: Nicole Kidman, Toby Kebbell, Tatiana Maslany

0_14.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1014611290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.02.11. 10:38:06

Na mi volt a következő cím az Indexen? Apácafingocska! Vajon miért? LOL

Billy Hill 2019.05.13. 22:04:09

SPOILER! Nem valami jó döntés a sorrendiség megkeverése az elején, incl. festékes bankjegyek.
süti beállítások módosítása