Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A method acting megszállottjai

2018. július 23. - Péntek Tünde

A „Módszer”

„Method acting az, amit minden színész alkalmazott mindannyiszor, amikor jól játszott el egy szerepet” – vallotta Lee Strasberg, a modern színjátszás és színészpedagógia kiemelkedő alakja. Strasbergnek köszönhető a Sztanyiszlavszkij módszer megreformálása, ami által új alapokra helyezte a színészek munkáját, feladatait és etikáját.

0000.jpg

A 19. század végéig a színjátszást ösztönös vagy külsőleges megnyilvánulásnak tartották, és Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij volt az első, aki a tudati kontroll és az elemzés fontosságát hangsúlyozta egy-egy szerep megalkotásához. Ez a módszer azt várja el a színésztől, hogy egyéb források mellett támaszkodjék az érzelmi memóriájára is, azaz idézze fel azokat az érzelmeket és élményeket, amelyeket már átélt, vagy megtörténtek vele. Így maga a „színjáték” eszerint nem akkor kezdődik, amikor a színész fellép a színpadra, hanem ezzel csupán folytatódik a korábbi élmények mozzanatainak sora.

01_1.jpg

Strasberg az ő útján indult tovább az 1920-as években, amikor a viselkedéspszichológiai tapasztalatokat a személyiségfejlesztés irányába tolta el. A színpadi jelenlét során történő átélés és a játék kontroll alatt tartása, illetve az igazi érzések kifejezése, tudatos újraélése témakör foglalkoztatta leginkább a drámapedagógust. Különböző gyakorlatokat dolgozott ki, melyek fő elemei a relaxáció, a koncentráció, az improvizáció, az affektív memória működtetése, illetve az érzet- és érzelememlékek elő- és felidézése. Gyakran Oscar-díjjal is jutalmazzák módszerének legmegszállottabb híveit, akik ugyan elképesztő alakításokat nyújtanak, ám megdöbbentő dolgokat képesek megtenni érte.

00.png 

Daniel Day-Lewis

Ha a method acting szótári mintapéldáját keressük, akkor Daniel Day-Lewis életművét érdemes szemügyre venni – amiről már egy teljes bejegyzés is született a blogban Zseni vagy őrült? címmel. Hogy kiemeljünk párat a számtalan megdöbbentő módszere közül, érdemes megemlíteni A bal lábam című életrajzi drámát, amelyben egy mozgáskorlátozott festőművészt játszik. Az egész forgatás alatt nem állt fel a kerekesszékéből, csak akkor evett, ha megetették és az összefüggő beszédről is leszokott. A görnyedt testtartásának köszönhetően pár bordáját is eltörte, de egy Oscar-díjat hozott a konyhára a sok szenvedés.

4_38.jpg

A New York bandái miatt hentesgyakornoknak állt és késdobálást is tanult profi cirkuszosoktól. A forgatáson pedig tüdőgyulladást kapott, mivel nem volt hajlandó melegebb kabátot hordani, mint ami a 19. században létezett – végül az orvosi kezelésről sikerült meggyőzni. Az Apám nevében című filmjére készülve egy cellában élt börtönkoszton, és megkérte a stábtagokat, hogy hideg vízzel locsolják le időnként és mentálisan kínozzák. A salemi boszorkányok kedvéért felhúzott faluban, villany és folyóvíz nélkül élt, egy saját maga által, 17. századi szerszámokkal épített házban. Az utolsó mohikán előtt hat hónapig magának vadászta és halászta az élelmet, ha nem fogott semmit, nem evett. A bunyós miatt három évig heti hét napban bokszolt és edzője szerint akár profi szinten is folytathatta volna. Szó mi szó, talán csak az volt az egyetlen mulasztása, hogy nem lett amerikai elnök a Lincoln című filmje kedvéért. (Day-Lewis életéről és további őrültségeiről itt lehet olvasni: A Daniel Day-Lewis életmű)

 

Robert De Niro

Day-Lewis a példaképének nevezi a kétszeres Oscar-díjas színészt, kinek nevéhez hasonlóan sok legenda fűződik a felkészülési technikáit illetően. Kezdjük azzal, hogy ő volt az első, aki bevállalta egy szerep kedvéért, hogy jó pár kilót felszed. Ráadásul még egy csavart helyezett a történetbe, ugyanis a Dühöngő bika kedvéért 25 kilót hízott az idősebb Jake LaMotta megformálásához – majd a forgatás közben intenzív edzésbe kezdett, hogy hiteles izomzatot fejlesszen ki a bokszoló korai éveinek bemutatásához. Nem mellesleg profi szinten űzte a sportot. A Cape Fear – A rettegés foka miatt pedig 5000 dollárt fizetett fogorvosának, hogy a karaktere hitelessége miatt tegye tönkre a fogsorát – majd a forgatás után 20 000 dollárjába került, hogy helyrehozassa.

5_29.jpg

Ezek mellett már csak apróságnak tűnik, hogy az ikonikus Taxisofőrbeli szerepére úgy készült fel, hogy taxizási engedélyt váltott ki, és 12 órás műszakokban fuvarozta az utasokat New Yorkban. A Keresztapa második része érdekében három hónapra Szicíliába költözött, hogy elsajátíthassa a helyi olasz akcentust. Az Aki legyőzte Al Caponét készítése során csak Al Capone szabójától származó ruhákban járt, beleértve a fehérneműjét is. A New York, New York miatt pedig megtanult szaxofonozni.

55.jpg 

Dustin Hoffman

Az egyik leghíresebb method actinggel kapcsolatos anekdota a Maraton életre-halálra forgatásán esett meg, amiben Hoffman karaktere nem alszik három napig - így a színész is ugyanezt tette, hogy kellően nyúzottan fessen. Kollégája, Sir Laurence Olivier pedig nemes egyszerűséggel megkérdezte tőle: „Édes fiam, miért nem próbálsz meg inkább színészkedni?”
15_16.jpg

Az Éjféli cowboy egyik jelenetének felvétele is igazán emlékezetesre sikerült: egy taxis véletlenül belehajtott a díszletekbe, és Dustin Hoffman úgy küldte el melegebb éghajlatra a szerencsétlen sofőrt, hogy egy pillanatra sem esett ki szerepéből (ugyanolyan jellegzetességgel beszélt és sántikált is.) A baleset végül a film végső vágásába is bekerült.

 

Marlon Brando

Marlon Brando már akkor a method acting híve volt, amikor még senki nem ismerte Hollywoodban. Egyik korai színházi szerepében úgy kellett megjelennie az első jelenetében, hogy kifulladtnak kellett tűnnie – ennek érdekében a takarásban addig rohangált fel-alá a lépcsőkön, amíg alig kapott levegőt, majd belépett a színpadra. Az egyik legfélelmetesebb anekdota pedig az 1950-ben bemutatott, Férfiak című filmje kapcsán látott napvilágot. Szerepe szerint egy deréktól lefelé lebénult veteránt játszik és annak érdekében, hogy mentálisan felkészítse magát a forgatásra, hónapokig egy kórházi ágyban feküdt mozdulatlanul.
7_26.jpg

A színész számára a Keresztapában megformált Don Corleone újjászületést jelentett. 47 évesen kapta meg az ikonikus szerepet, és a négy fal között egyfolytában gyakorolt. A felvételek előtt papír zsebkendővel tömte ki a száját, kisminkelte magát, és a tükör előtt tökéletesítette az előadásmódját.

 

Al Pacino

Al Pacino is híres rendkívül elmélyült felkészülési technikáiról. Például a Kánikulai délutánban folyamatosan hideg vízzel locsolta magát, hogy minél őrültebb állapotba kerüljön. A Serpico című filmben pedig egy rendőrt alakít, és a forgatáson kívül is annyira a karakterben maradt, hogy úton hazafelé megpróbált letartóztatni egy kamionsofőrt, aki vélhetően szabálytalankodott. Az Egy asszony illatában vak férfit játszik, és a felvételek után is úgy viselkedett, mintha nem látna. Később filmbeli partnerének, Chris O’Donnellnek viccesen meg is jegyezte, hogy „Habár nem láttalak, azt hallottam, hogy jól játszottál.” További érdekesség, hogy Al Pacino legendás method acting művészetéről írta 65 oldalas szakdolgozatát Alec Baldwin a színművészetin.

9_23.jpg 

Jack Nicholson

A legendás Száll a kakukk fészkére című film felvétele előtt a színész több hétre beköltözött egy elmegyógyintézetbe, hogy mentálisan felkészítse magát, és igazi betegekkel is elbeszélgetett. A Ragyogás forgatásán pedig a frászt hozta a stábra, amikor a szünetekben úgy mászkált a hotel falai között, hogy a „balta, halál, gyilkosság” szavakat ismételte megállás nélkül.

14_20.jpg 

Jim Carrey

A gumiarcú színész az Ember a Holdon forgatásán még a szünetekben is Andy Kaufmanként viselkedett, állítólag azért, mert az igazi Kaufman sem szeretett a felvételi szünetekben kiesni a szerepéből. Csak akkor reagált bármire is, ha Andy-nek vagy Tony-nak szólították (Tony Clifton volt Kaufman egyik alteregója). A zsebeiben pedig mindig sajtot hordott, amiknek állítólag szörnyű szaga volt. A stáb megrökönyödve figyelte Carrey-t, de jelen volt közreműködőként Kaufman néhány barátja is, akik örültek a dolognak, és utólag azt mondták: “Andy újra velünk volt pár hónapra”.
10_21.jpg

 

Christian Bale

A walesi színész Robert De Niro nyomdokaiba lépett állandó súlyingadozásaival. A gépész című film kedvéért 25 kilót fogyott, amit azzal ért el, hogy egy szem almát és egy kávét fogyasztott minden nap. A forgatás után pedig villámsebesen visszahízott versenysúlyára és jól kigyúrta magát a Batman főszerepe miatt.
8_27.jpg

Bale kiállhatatlan természetéről is napvilágot láttak történetek, például az Amerikai pszichó felsőbbrendű, öntelt sorozatgyilkosa karaktereként nem volt hajlandó szót váltani a stábtagokkal és minden nap órákat töltött az edzőteremben, hogy teste még tökéletesebb lehessen. A Terminátor: Megváltás forgatásán egy óvatlan pillanatban megzavarta koncentrációját egy kellékes, akivel minősíthetetlen stílusban üvöltött, de pontosan ugyanolyan akcentussal és mimikával, mint ahogy az általa megformált figura tette volna.

 

Adrien Brody

A zongorista Wladyslaw Szpilmanjának hiteles megformálása érdekében megtanult a hangszeren játszani, napi négy órát gyakorolt és egészen addig vette a zeneórákat, amíg folyékonyan nem tudott Chopin darabokat előadni. Annak érdekében, hogy személyesen átélje, milyen érzés lehetett az általa megformált férfinek az otthonát elhagyva feladni korábbi életét, Brody eladta minden ingóságát (a házát, az autóját, a személyes tárgyait) és még a barátnőjével is szakított, mielőtt megérkezett Európába a forgatásra. És nem mellesleg 58 kilóra lefogyott a szerep kedvéért.
11_23.jpg

 

Heath Ledger

Több hétre bezárkózott a hotelszobájába, ahol nemcsak belemélyedt a Batman képregényekbe, de Jokerként élt. Még egy naplót is vezetett a karakter bőrében született gondolatairól. Később a forgatáson csak napi két órát aludt, hogy minél őrültebbnek tűnjön. A felvételek végeztével szinte azonnal a következő filmje (Doktor Parnassus és a képzelet birodalma) forgatására utazott, akkor már álmatlanságban, tüdőgyulladásban és krónikus kimerültségben szenvedett. Egy hét pihenőt kért, majd ekkor következett be tragikus halála 2008. január 22-én, ami vélhetően nem öngyilkosság volt, hanem véletlen gyógyszertúladagolás. 28 évesen hunyt el.
6_28.jpg

 

Jared Leto

Úgy tűnik, Joker szerepe vonzza az őrületet. Jared Leto az Öngyilkos osztagban játssza az ikonikus figurát, a forgatás alatt végig a karakterként élt és furcsa ajándékokkal bombázta a stábtagokat – például disznó tetemeket és élő patkányokat küldözgetett a szerencsés kollégáknak. A Mielőtt meghaltam című filmben egy transzvesztita, AIDS-es fiatalt alakít, és teljesen átlényegült a forgatásra. Természetesen a szünetekben is női ruhákban mászkált, mi több, úgy járt bevásárolni is. A szerep kedvéért 51 kilóra fogyott.
12_21.jpg

 

Eddie Redmayne

A mindenség elmélete című film Stephen Hawking életéről szól. A hitelesség érdekében a színész napi több órát töltött Hawking speciális kerekesszékében, kicsavart testhelyzetben, ami fizikai fájdalmat okozott neki és néha légzési nehézségekkel járt.

111.jpg

 

Shia LaBeouf

A színész gyakran kerül címlapokra megszállott viselkedésével. A Harag című történelmi film forgatásán például elégedetlen volt a sminkesek munkájával és megvágta az arcát egy késsel, kihúzatta az egyik fogát, illetve a hitelesség kedvéért leállt a fürdéssel a felvételek idejére. Ennek köszönhetően a stábtagok kirúgták a közös szállásról.

13_1.png

A Charlie Countryman szükségszerű halála felvételekor LSD-t használt, hogy még élethűbben jeleníthesse meg a bódult elmeállapotot.

 

Hilary Swank

Hogy hölgyekről is szót ejtsünk, a kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank az abszolút befutó. A fiúk nem sírnak forgatása előtt egy hónapig férfinek öltözve, férfiként élt, még a szomszédjai is azt hitték, hogy egy rokona költözött be hozzá. A szereplőválogatáson pedig hazudott az életkorát illetően, amit azzal indokolt, hogy a karakter is így tett volna.
2_42.jpg

A Millió dolláros bébi kedvéért 10 kiló izmot szedett magára. Azonban a bokszedzéseken elkapott egy súlyos staphylococcus fertőzést, amelyet eltitkolt a stáb elől – az indok szintén ugyanaz volt, miszerint a figura is ekképp viselkedett volna. Ezzel a betegséggel három hetet kellett volna kórházban töltenie, helyette egy hét szabadságot kért kimerültségre hivatkozva, majd újult erővel tért vissza a forgatásra.

 

Natalie Portman

Az amúgy is sovány színésznő 10 kilótól szabadult A fekete hattyú törékeny balett-táncosa megformálásához. A szerep miatt egy éven keresztül, naponta járt tánctanárhoz, és habár a forgatás során kapott dublőrt is, a legtöbb jelenetben őt láthatjuk balettozni.
3_2.png

 

Rooney Mara

A színésznőnek A tetovált lány forgatása előtt még a füle sem volt kilőve, azonban Lisbeth Salander karaktere miatt a fülébe, szemöldökébe, az orrába, a szájába és a mellbimbójába is piercingeket rakatott, összesen 12 darabot, amelyeket végig magán tartott a felvételek során.

1_45.jpg

 

Ha tetszett a cikk, érdemes ezt is végigböngészni: 

Zseni vagy őrült? - A Daniel Day-Lewis életmű

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr814131147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kommentes nikk 2018.07.24. 11:23:09

"Kollégája, Sir Laurence Olivier pedig nemes egyszerűséggel megkérdezte tőle: „Édes fiam, miért nem próbálsz meg inkább színészkedni?”" - ennyi az egész :) Mire ide értem az olvasásban, pont az jutott eszembe, hogy a színészet az az eljátszása a más karaktereknek, szóval aki színész, annak nem kell a szerep szerinti figura életét átvennie, elég ha eljátssza azt, hiszen ez a színészet. Amit az itt felsoroltak csináltak, az számomra inkább vásári mutatvány, mintsem színjátszás. (Oké, az hogy nem alszom három napig, hogy hitelesen legyen nyúzott a fejem, az rendben van, de hogy egy erős közepes indiános filmért fél évig magamnak halásszak és vadásszak, az nem hogy nincs rendben, de igazából el sem hiszem...)

Ogre_ 2018.07.24. 11:35:06

Óriási megszállottság kell az ilyesmihez. Valahol tiszteletet érdemel, ugyanakkor kicsit sajnálatot, szinte szánalmat is kelt az emberben, hogy néhányan ennyire görcsösen próbálnak azonosulni egy - egy szereppel. Az az érzésünk lehet, hogy valódi énjük mérföldekre van a megjelenítendőtől és kétségbeesetten igyekeznek közel-kerülni karaktereikhez. EZ a szánalmas.

tóninéni 2018.07.24. 11:49:30

@Periodista: Én Ez-t nem látom szánalmasnak, inkább maximalizmusnak nevezném. Bennem abszolút tiszteletet kelt. Ezektől a színészektől senki nem várja el, hogy így viselkedjenek, nem a pénzért teszik. Persze lehet túlzásokba esni, de a szándék valszeg nem az.
Milyen jó lenne ilyen viselkedést pl. egy politikustól vagy orvostól látni!

Terézágyú 2018.07.24. 12:28:47

@tóninéni:
"Milyen jó lenne ilyen viselkedést pl. egy politikustól ... látni! "

Hásze pont ez történik, hogy elmegy az átlagember/jóember politikusnak (már eleve készül rá, úgy él hónapokig mint egy politikus) és íme, kis idő múlva teljesen azonosul a szereppel, igazi politikussá válik...

Pic 2018.07.24. 12:34:47

@Terézágyú: Jaja!

"Hogy a devla vinné el mindet!" -- idézet az Egri Csillagokból....

Egy Hun Hunniából 2018.07.24. 12:50:59

Majd sok év műlva kiderül, ezek többsége kamu/mítosz/direkt átkűrás! Olyat soha egyetlen szárról/celebről se írnak, hogy láncdohányos/kurvapecér/fehérmájú stb.
És amióta (sőt már azelőtt is!) bárkinek és márminek a tökélrtes digitális (CGI) verziója megfilmesíthető, pláne nem hiszem ezt a fogyás-izomépítés szart!

Túlélő ... 2018.07.24. 13:11:28

Ha egy színész ennyire rágörcsöl a karakterére, azt azért teszi, mert képtelen önmagából merítkezve eljátszani a figurát. Idegen tőle, ezért kényszerül ilyen dolgokra. Az igazán nagyok nem kényszerültek ilyesmire.

PiszkosFreddy 2018.07.24. 14:24:01

@Túlélő ...: Jajajajajajajaja.....
Az igazi színész állandóan képes szerepben maradni, sőt ahogy ráosztják a szerepet, már abban is van.
Én pölö nem vagyok színész, de én is így csinálom....még ha nem osztanak rám semmilyen szerepet, akkor is, sőt akkor még inkább.
Hiszen "Színház az egész világ,
És színész benne minden férfi és nő:
Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár
Életében."

silverrant 2018.07.24. 15:02:30

Ehhez is kell egy fajta tehetség.

ursus artos 2018.07.24. 15:03:16

Értem én, hogy színészek, de tudnak egyáltalán verset mondani???

báró Csekonics 2018.07.24. 15:20:01

Nekem erről a Trópusi vihar őrmestere jut eszembe "egy sikátorban találtak rám, egy frigóban próbáltam visszatérni a Föld légkörébe" - a taxizás még azt mondom OK, kell a tapasztalatszerzés, de azért nagyon sok mindent túlzásba is vittek a srácok / lányok.

Terror Dzsoni 2018.07.24. 16:23:44

@Túlélő ...: Szeretném tudni, hogy szerinted lehet-e hitelesen egy teljesen kifulladt embert alakítani a vásznon vagy a színpadon? Tudnál úgy lihegni és parancsszóra izzadni, hogy ne azt mondja mindenki: ez de szar alakítás? Szerintem nem és - akárkik is legyenek az általad "nagynak" tartott színészek - ez senki másnak sem sikerülhet. Persze itt is vannak határok, ha egy könyvelőt alakítok a filmben, nem fogok megtanulni könyvelni. De azt eljátszani, hogy nincs kihez szólnod fél éve, s ez a frusztráltság látszódjék minden mozdulatodban nagyon nehéz. Persze, lehet van aki megpróbálná, de a hitelességtől igen messze állna az alakítása.

Ellenpéldákat is lehet hozni: a Penge 3 forgatásán Wesley Snipes is végig a szerepben maradt a csapó után is. De azért azt az alakítást szerintem bármelyik amatőr színházi ember hozni tudja, beleélés képessége nélkül is. Szóval szerintem vannak olyan szerepek, melyre nem lehet másképpen felkészülni, s vannak azok a szerepek, melyet bármelyik rutinos színész meg tud oldani. Kérd meg, hogy legyen harsányan vidám, s menni fog neki. Kérd meg, hogy sírjon, mint egy taknyos gyerek, menni fog neki. Aztán kérd meg, hogy hozzon olyan karaktert, akinek tegnap meghalt a kutyája, tegnap előtt a teljes családját kiirtották, fél éve nincs munkája és szemetet eszik a szomszéd kukájából. Na ez nem fog menni mindenkinek elsőre, s akinek menne is, az sem lesz hiteles. Nem tudom sikerült-e kicsit árnyalni a képet.

Terror Dzsoni 2018.07.24. 17:20:27

@ursus artos: Irónia akar lenni vagy komoly a kérdés?

Zacskóstej 2018.07.24. 18:33:26

@Egy Hun Hunniából: "Olyat soha egyetlen szárról/celebről se írnak, hogy láncdohányos/kurvapecér/fehérmájú stb. "

Hogy mi? Kb hetente olvashatsz egy cikket róla hogy épp melyik vonult alkohol, drog, győgyszer vagy dühkezelési elvonóra. Most tényleg soroljam a neveket?

Ogre_ 2018.07.24. 19:22:53

@Túlélő ...: Kábé egyetértek. Az efféle színészi extermitások többnyire a felhajtás részei, hogy a sajtó felkapja a témát és a színész el tudja később mondani: "támadhatatlan az alakításom, hiszen látjátok, miket meg nem tettem érte". Nyilván nem árt, ha a színész utánaolvas karakterének, tájékozódik az eljátszani kívánt figuráról, szakmáról, foglalkozásról, betegségről stb, de a megszállott azonosulás felesleges feltűnősködés csupán.

mojoking77 2018.07.24. 22:41:01

@Túlélő ...: "Az igazán nagyok nem kényszerültek ilyesmire."
Mondj mar egy igazan nagyot akkor legyszives :)

Recensens 2018.07.25. 11:45:34

@mojoking77: mondok én: ... az Oscar díjas nagyágyúk túlnyomó többsége például. Ha van interneted, utánanézhetsz. :-) Vagy szerinted például Clint Estwood és Charles Bronson beállt gyilkolászni szabadidőben, csak azért, hogy aztán el tudják hűen játszani Kellyt és a Bosszúállót? Vagy mondjuk Tim Robbins lehúzott 20 évet egy cellában, hogy aztán eljátssza a Remény rabjait, Tom Hanks gyilkosokat őrzött vasárnaponként, hogy menjen neki a Halálsoron? Liam Neeson meg nyilván elment gyakorlatra egy haláltáborba (Észak-Koreába), hogy hiteles legyen alakítása a Schindler listájába. :-)

Ogre_ 2018.07.25. 11:47:24

@Inceptio: +1! ... Ott a pont! :-)

kommentes nikk 2018.07.25. 12:06:25

@mojoking77: a posztban felsorolt esetek döntő része nyilvánvalóan legenda, marketing, imázsépítés. El ne hidd hogy Brando például _hónapokig_ feküdt mozdulatlanul egy ágyban egy szerep miatt :))))) Ez egyszerű kultuszteremtés, bulvármaszlag.

Dan da Man 2018.07.25. 20:15:47

@Inceptio: Mondta a laikus. De azt pláne bírom, hogy itt mindenki kurvára okos. Erre szokták azt mondani, hogy Magyarországon mindenki ért a focihoz. És ha valaki esetleg nem értené, akkor ez pont az ellenkezőjét jelenti.

Szóval az van, okoska, hogy a Strasberg módszer is EGY módszer, és nem mindenki él vele. De azért az itt felsorolt nevek között akad pár olyan, akinek a nagyságát vitatni elég nehéz. Azt mondani tehát, hogy "a legnagyobbak" azt jelentené, hogy a method-osok egy jelentéktelen kisebbség. Ehhez képest nézz már rá légyszíves a listára.

És nem, ez nem marketing fogás. Mindenkinek más módszer működik. Sokan úgy fogják fel, hogy így a legkönnyebb nekik. Vagy ez az átalakulás az, amit meg kell lépniük ahhoz, hogy a szakmájuk csúcsára érnek. Az mindenesetre elvitathatatlan, hogy olyat nem hallasz, hogy valaki ilyen attitűddel szar színész lett volna. Ez egyfajta elkötelezettség, és valóban nem mindenki áll így hozzá, és dolgozik eszerint, de ez kábé olyan, hogy van amelyik vízvezetékszerelő a Kludira esküszik, van amelyik a Grundfos-ra (jelentős leegyszerűsítéssel).

Úgyhogy kisebb arccal mondj nagy okosságokat, ha nem értesz hozzá (és vonatkozik ez a többi geciokos kommentelőre is, akik baromira tudják, hogy hogyan kell színjátszani).

Amit ezek az emberek letettek az asztalra, az komoly dolog. Lehet, hogy ilyen szintű elköteleződés nélkül is ment volna, de én nem kárhoztatnám őket azért, mert meghozták ezt az áldozatot. Az is lehet, hogy ők is tudták volna másképp, de ezt a módszert érezték a leghatékonyabbnak valamiért. (Akár megszállottságból is.) Gondolom Ti a munkához is így álltok, hogy: basszuk oda, azt arccal a kassza felé. Vagy nem? És aki komolyan dolgozik, az meg mind "sztahanovista geci"? Ugye, hogy nem?

Akkor?

De Wer 2018.07.25. 23:43:21

@Dan da Man: ... és persze te vagy itt a nagy filmes szaktekintély, a producer-rendező-dramaturg, fel nem fedezett nagyágyú filmes guru, aki majd jól helyre tesz mindenkit és megmondja a tutit. Ja nem. Te is csak egy nagydumás önjelölt kis filmnézegető okoska vagy, aki azt hiszi magáról, hogy kurvára ért a filmekhez. :-)))

Recensens 2018.07.25. 23:47:25

@Dan da Man: "geciokosnak" nevezed a többi kommentelőt, közben meg azt hiszed, attól jó színész valaki, ha bevállalja ezeket az extremitásokat? Szimplán egy beképzelt marha, vagy inkább egy lelkes 16 éves vagy? Esetleg mindkettő? :-))))))))

kommentes nikk 2018.07.26. 14:33:45

@Dan da Man: "Úgyhogy kisebb arccal mondj nagy okosságokat, ha nem értesz hozzá (és vonatkozik ez a többi geciokos kommentelőre is, akik baromira tudják, hogy hogyan kell színjátszani)." - ezek alapján leszel szíves elmondani, hogy te mennyit értesz hozzá, várjuk szeretettel a színész/rendező diplomád megjelölését, a filmek listáját, amik elkészítésében részt vettél. Ezek nélkül nélkül ugyanis a te státuszod is csupán "geciokos kommentelő", mégpedig a saját kijelentésedet követve :))))))

Burgermeister 2018.07.29. 19:37:08

@Periodista: sztem meg nem szanalmas, profi hozzaallasa van
süti beállítások módosítása