Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A legjobb háborús filmek

2019. január 13. - Péntek Tünde

A karácsonyi ünnepek táján a csapból is a kedves, szívmelengető filmek folytak. Akarva, akaratlanul is biztosan megnéztük az Igazából szerelmet, a Reszkessetek betörőket, vagy bármilyen szép, havas, romantikus vígjátékot, elbűvölő, szerelmi történetet. Nos, adventnek és a karácsonyi időszaknak január 6-án, vízkereszt napján búcsút is inthettünk, így az idei év első filmes összeállításával egyből keményebb vizekre evezünk. A legjobb háborús filmek listáját számtalan szempont alapján elkészíthettem volna, akár IMDb pontozás szerint, vagy történelmi időszakokra lebontva, esetleg teljesen szubjektív módon. Végül azt a módszert alkalmaztam, hogy megkérdeztem 10 embert, hogy mi a kedvence, mit tart a legjobbnak, a legemlékezetesebbnek. Erre a kérdésre általában több válasz is érkezett, így alakult ki a következő, 15+1 filmet tartalmazó lista.

befunky-collage_1.jpg

 

A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge, 2016)

4_63.jpg

Érdekes módon a legtöbb szavazat arra a filmre érkezett, amit biztosan kihagytam volna a felsorolásból, ha csak az én kedvenceim alapján állt volna össze a lista. Elsősorban a naturalitása hagyott bennem igazán borzasztó emlékeket, amiket a mai napig szeretnék elfelejteni. Persze mi mást várhat az ember egy olyan filmtől, amit Mel Gibson rendezett, és elmondása szerint a harci jeleneteket gyermekkori rémálmai alapján rekonstruálta, amik azután gyötörték, hogy a második világháborús veterán édesapja mesélt neki a Csendes-óceáni szolgálata közben átélt borzalmakról. A fegyvertelen katona Desmond Doss, a hetednapi adventista háborús hős életét dolgozza fel, aki vallási meggyőződése miatt megtagadta a fegyveres szolgálatot. Szanitécként a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén 75 bajtársa életét mentette meg, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból nem harcolt, de megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb katonai kitüntetését.

 

A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

2_69.jpg

Szintén nem egy megkérdezett említette kedvencei között A rettenthetetlent, így rögtön egy olyan film is bekerült a válogatásba, amely nem valamely világháborúhoz kapcsolódik. A rettenthetetlent nemcsak a nézők, hanem a kritikusok is kedvelik, nem kevesebb, mint 5 Oscar-díjat nyert, többek között bezsebelte a legjobb filmnek, rendezésnek és operatőrnek járó aranyszobrocskát is. Mel Gibson nemcsak a főszereplő skót szabadságharcost, William Walace-t játszotta el, hanem ő volt a direktor is, és már ebben a művében is sok stílusjegyet felismerhetünk, amik a későbbi alkotásaiban is visszaköszönnek. Viszont afelett sem lehet szemet hunyni, hogy A rettenthetetlen felkerült minden idők leghiteltelenebb történelmi filmjeinek listájára is, mivel sok tárgyi tévedést tartalmaz (köztük például azt is, hogy a 13. században még senki nem hordott skót szoknyát.) Evégett Skóciában roppant népszerűtlen a film, hiszen a skót történelem hősi alakját tüntette fel hamis színben. (Erről egyébként skóciai utazásom során is hallottam egy s mást, bővebben itt olvasható.) Mel Gibson később bevallotta, hogy drámai szempontok miatt kerültek pontatlanságok a filmbe, a főszerephez pedig ő is egy évtizeddel idősebbnek érezte magát a kelleténél, viszont a Paramount Pictures ragaszkodott hozzá, hogy neki kell eljátszania William Walace-t, különben nem finanszírozzák a produkciót.

 

Dunkirk (2017) (filmkritika itt)

11_39.jpg

Minden idők legdrágább háborús filmjére is több szavazat érkezett. A Dunkirk igazán megosztó műalkotás lett, vagy nagyon lehet szeretni, vagy egyáltalán nem. Mindenesetre azt senki sem vitatja, hogy Christopher Nolan rendező kísérleti jellegű háborús filmet készített. A Dunkirk a Dinamó hadműveletet mutatja be három idősíkban: a szárazföldi katonák egy hetét, a civil hajósok egy napját és a pilóták egy óráját láthatjuk. Tulajdonképpen nincsen főszereplője a műnek. Habár a különböző színtereken visszatérő karakterek szempontjából élhetjük át az eseményeket, azonban ők is leginkább névtelenek maradnak, és keveset beszélnek. Nolan amikor csak lehetett, kerülte a CGI használatát, szinte kizárólag praktikus effekteket alkalmazott, amit lehetett, rekonstruált, például igazi csatahajókat vett kölcsön, igazi Spitfire repülőket küldött fel az égbe. Összességében egy igazán színvonalas, egyedi látásmódú, elképesztően látványos és kiemelkedő háborús film a Dunkirk, amelynek valóban ott a helye a műfaj klasszikusai között.

 

Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

12_35.jpg

A fegyvertelen katonához hasonlóan, a Ryan közlegény megmentését is annyira naturálisnak találtam, hogy az életben egyszer elég is volt, bármennyire is a háború hiteles arcát mutatja meg. Steven Spielberg 5 Oscar-díjas filmjét (amibe beletartozik a legjobb rendezés, vágás, operatőr és hangeffektek díja), szintén nem egy megkérdezett jelölte meg kedvencének. A történet a normandiai partraszállás idején kezdődik 1944. június 6-án, amikor is az Omaha Beach kódnevet kapott hadművelet keretében a tengerparton a csónakokból védhető fedezékbe igyekvő szövetséges katonák pergőtűzbe kerülnek, és óriási vérveszteséget szenvednek.  A pokol első bugyrán éppen csak túljutott Miller százados (Tom Hanks) megmaradt embereivel azt a küldetést kapja, hogy be kell hatolnia az ellenséges hátországba, felkutatni egy amerikai katonát, James Ryan közlegényt (Matt Damon).  A film költségvetése kiugróan magas lett, csak az Omaha Beach jelenet került 11 millió dollárba, amihez nagyjából ezer statisztát szerződtettek, köztük az ír hadsereg katonáit, illetve 30 férfit, akinek valamely végtagját amputálták, hogy kevesebb effektet kelljen használni a felvételek során a sérülések rekonstruálásához.

 

A szakasz (Platoon, 1986)

3_64.jpg

Talán már egy kicsit kezd is unalmassá válni, hogy megint itt egy film, amit többen ajánlottak a listára, és szintén több Oscar-díjat nyert (szám szerint négyet), a legjobb filmnek, rendezésnek, vágásnak és hangnak járó aranyszobrot. Oliver Stone remekműve a vietnámi háborúba kalauzolja a nézőket. Egy önkéntes katona (Charlie Sheen) megérkezésével ismerhetjük meg az egyégben uralkodó viszonyokat, a két ellentétes vérmérsékletű őrmestert, szemtanúi lehetünk ártatlan emberek kivégzésének és természetesen harci jelenetekből sincs hiány. Érdekes módon A szakaszban nem is a főszereplő a legemlékezetesebb, hanem a két őrmestert játszó Tom Berenger és Willem Dafoe - akiket még Oscar-díjra is jelöltek alakításukért. Oliver Stone koncepciója az volt, hogy mindkét színésznek olyan karaktert adott, amelyekkel kimozdította őket a komfortzónájukból, mivel korábban Dafoe szinte csak antagonista szerepeket játszott, míg Berenger mindig a jófiú volt. A szakasz sok botrányt is kavart, Vietnámban a nép ábrázolása miatt tiltották be, míg Malajziában a szükségtelen káromkodások és erőszak okán.

 

A halál 50 órája (Battle of the Bulge, 1965)

14_29.jpg

Az ardenneki ütközetet feldolgozó, második világháborús film főbb szerepeiben többek között Henry Fondát, Telly Savalast és Charles Bronsont láthatjuk. A készítők három napba sűrítették a Németország, Belgium és Luxemburg területén csaknem egy hónapig tartó csatát. A film egyes helyszínei nem hasonlítanak a csata valódi helyszíneire, ami komoly kritikáknak adott alapot a mű történelmi hitelességével kapcsolatban. A halál 50 óráját Spanyolországban forgatták, így nem látszik a hideg időjárás és a hó, azaz azok a körülmények, amelyek között az igazi csata zajlott. A filmben használt tankok sem korhűek, mert akkoriban nem léteztek a szükséges számban működőképes, filmforgatásra alkalmas második világháborús harckocsik. Ráadásul a legtöbb második világháborús filmeposszal ellentétben A halál 50 órája szereplői kitalált alakok, noha egy részüket valóságos személyekről mintázták (például Hessler ezredes alakja Joachim Peiper Waffen-SS Standartenführert idézi meg, míg Kiley alezredes figurája Oscar Koch felderítő alezredesnek állít emléket). Eisenhower elnök nyugdíjba vonulása után sajtótájékoztatót tartott, hogy felsorolja a film nagyobb történelmi pontatlanságait. Mindazonáltal a Halál 50 órája helyesen ábrázolja a csata egyik fő jellemzőjét, hogy az Ardennekben állomásozó tapasztalatlan amerikai egységek nem voltak egyenrangú ellenfelei a támadó németeknek, és az amerikai front áttörése után óriási zavarodottság alakult a valóságban is. Emellett a film felhívja a figyelmet a nehéz német páncélosok fölényére, és legnagyobb gyengeségükre, az üzemanyaghiányra.

 

Híd a Kwai folyón (The Bridge on the River Kwai, 1957)

9_41.jpg

Pierre Boulle azonos című regényéből készült a hétszeres Oscar-díjas film (köztük a legjobb film, rendező, főszereplő, operatőr), amely Délkelet-Ázsiában játszódik a második világháború idején egy hadifogolytáborban, ahol brit rabokat megbíznak, hogy a japán hadsereg számára stratégiai fontosságú hidat építsenek a Kwai folyón, ami, ha elkészül, a szövetséges csapatok vereségét is okozhatja Indokínában. A Híd a Kwai folyón angol ellenes hangulatával nem nyerte el a szigetország szimpátiáját, mi több, a japánok is tiltakoztak ellene, hiszen a mű egyik alappillére az, hogy a japánok nem elég jó mérnökök ahhoz, hogy egy hidat felhúzzanak a folyóra.  A híd felépítéséhez használt elefántoknak minden negyedik órában pihenőt rendeltek el és megengedték nekik, hogy a folyóban felfrissítsék magukat. Viszont a víz közelében majdnem tragédia is történt, David Lean rendezőt váratlanul elsodorta a folyó és a Joyce hadnagyot alakító Geoffrey Horne mentette ki. A forgatás atmoszférája sem volt kellemes, az alakításáért Oscar-díjat nyert Alec Guinness annyira nem jött ki a rendezővel, hogy már nem is várta meg, hogy a hidat lerombolják, előtte hazautazott Angliába. Mások számára viszont kifejezetten érdekesnek bizonyult a dolog, ugyanis szuvenír vadászok lepték el a forgatás helyszínét és környékét, hogy a híd maradványait kibányásszák a partról, vagy a vízből.

 

A híd túl messze van (A Bridge Too Far, 1977)

8_49.jpg

Richard Attenborough monumentális, második világháborús eposzához igazi sztárparádét szerződtetett, kisebb-nagyobb szerepekben feltűnik a filmben Sean Connery, Michael Caine, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Robert Redford és Sir Laurence Olivier is. A híd túl messze van a történelem legnagyobb ejtőernyős hadműveletét, a Market Garden hadműveletet mutatja be. 1944 szeptemberében, amikor a németek már elvesztették Franciaország nagy részét, a szövetséges csapatok több ezer amerikai, lengyel és angol ejtőernyőst dobtak le Hollandiába, hogy kiépítsenek néhány bázist, illetve, hogy elfoglalják a legnagyobb stratégiai fontosságú Arnhem-hidat, amivel blokkolhatják egész Nyugat-Németországot. A két hét alatt összefabrikált hadművelet előkészítése és kivitelezése katasztrofális lett. Az ejtőernyősök rosszul kiválasztott zónába ledobása és a rádió-összeköttetés hiánya miatt reménytelen küzdelembe fulladó mészárlás alakult ki, amely bár pótolhatatlan veszteségeket okozott a német hadseregnek, több áldozatot követelt a szövetségesek részéről, mint a partraszállás Normandiában. A néző fülébe cseng Browning tábornok végtelenül cinikus mondata a film végén, aki önmagát felmentve a 17 000 áldozatot követelő bevetés előkészítetlensége alól, hűvös eleganciával csak annyit mond a meggyötört Sean Connery-nek: „Nos, én mindig azt mondtam, a híd túl messze van.” Attenborough egyébként mindent megtett a hitelesség érdekében: ez volt az első olyan háborús film, amelyet megelőzően a színészek kiképzőtáborban vettek részt, valamint a forgatás alatt is barakkokban voltak elszállásolva.

 

Apokalipszis most (Apocalypse Now, 1979)

5_53.jpg

Francis Ford Coppola kétszeres Oscar-díjas rendezése (legjobb operatőr és hangok) igazi háborús klasszikus. A vietnámi háború idején játszódó történet főszereplője Benjamin L. Willard, az Egyesült Államok Hadseregének századosa (Martin Sheen), akit azzal bíznak meg, hogy végezzen egy renegát Zöldsapkás (és vélhetően őrült) ezredessel, Walter E. Kurtz-cel (Marlon Brando). Habár az Apokalipszis most Joseph Conrad A sötétség mélyén című, 1902-ben kiadott kisregényén alapul, a fiktív történet ellenére rendkívül hiteles, a részt vevő harci alakulatok és harci járművek elnevezései valódiak, mind amerikai, mind vietnámi oldalról. A film hosszas és gondokkal teli forgatásával hívta fel magára a figyelmet: Brando nem várt módon, 40 kiló túlsúllyal jelent meg a felvételei kezdetekor, Sheen szívrohamot kapott, a szélsőséges időjárás tönkretette a drága díszletek egy részét, Coppola több alkalommal öngyilkossággal fenyegetőzött és 45 kilót fogyott a 16 hónapos forgatás során, a film bemutatóját pedig többször elhalasztották.

 

A szarvasvadász (The Deer Hunter, 1978)

7_45.jpg

Ismét egy ötszörös Oscar-díj nyertes háborús dráma kerül terítékre, amely a legjobb film, rendező (Michael Cimino), férfi mellékszereplő (Christopher Walken), vágás és hang kategóriákban győzedelmeskedett. Erich Maria Remarque a Három bajtárs című regénye alapján készült film három barát (Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage) történetét meséli el, akik együtt mentek el harcolni Vietnámba, és mindhármukat máshogy érintett meg a háború borzalma és más módon próbálták azt feldolgozni.  Michael Cimino alkotása világszerte heves tiltakozásokat váltott ki. Amikor versenyen kívül bemutatták az 1979-es nyugat-berlini filmfesztiválon, a premier elleni tiltakozásul a Szovjetunió kezdeményezésére a szocialista országok – Románia kivételével – visszavonták versenyfilmjeiket a programból, és delegációik elhagyták a fesztivált. Az 1979-es Oscar-gála sem múlt el botrány nélkül: a tekintélyes szakmai díj legfontosabb kategóriáiban A szarvasvadász mellett a Hazatérés című film diadalmaskodott, melynek a vietnámi háború utóhatásai volt a témája. A két főszereplő, Jane Fonda és Jon Voight Oscar-díjat kaptak alakításaikért. A díj átvételekor Fonda – aki a vietnámi háború elleni tiltakozás egyik leghíresebb képviselője volt, korábban Vietnámba is elutazott, hogy az amerikai katonák ellen buzdítson, ami miatt igen népszerűtlenné vált az amerikai nép széles rétegeiben – kritikusan beszélt a másik díjazottról, Cimino „rasszista” alkotásáról. További érdekesség A szarvasvadásszal kapcsolatban, hogy rendezői utasításra Christopher Walken arcon köpte Robert De Niro-t, aki nem volt felkészítve a dologra, és habár rendkívül hitelesre sikerült ez a felvétel, a színész ott akarta hagyni miatta a forgatást. A híres orosz rulett jelenet is teljesen autentikus volt abból a szempontból, hogy a valóságban is folyamatosan pofozták egymást és igen ingerült hangulatba kerültek ettől a színészek.

 

Acéllövedék (Full Metal Jacket, 1987)

1_3.png

Stanley Kubrick kiváló filmje a vietnámi háborúban játszódik és azt a folyamatot mutatja be, ahogy a katonák lassan elvesztik emberi mivoltukat és gyilkológépekké válnak. A cselekmény alapvetően két részre osztható. A film első szakasza egy kiképzőtáborban játszódik, ahol az újoncokból a kegyetlen Hartman őrmester nevel öldöklő vadembereket. A második szakasz pedig már Vietnámban játszódik, ahol az egység szembesül a háború borzalmaival az 1968-as vietkong Tet Offenzíva alatt. Az Acéllövedék a korábban már tárgyalt vietnámi filmek sorában a leginkább háborúellenes üzenetet fogalmazza meg: minden háború alapvetően antihumánus, a győztes sem nyer semmit. Hartman őrmester legendás szerepében R. Lee Ermey-t láthatjuk, aki a következőképp nyerte el a figura eljátszásának lehetőségét. Az anekdota szerint személyesen kereste fel Stanley Kubrickot, és megkérte, hogy adja neki ezt a szerepet. A rendező elutasította, miszerint a színész nem rendelkezik elég karizmával a kegyetlen kiképzőtiszt eljátszásához. Ekkor Ermey ráordított a direktorra, hogy álljon fel, amíg vele beszél – Kubrick pedig döbbenetében azonnal engedelmeskedett neki, majd mégis csak ráosztotta a szerepet. A rendező a későbbiekben sem bánta meg döntését, mivel Ermey annyira jól improvizált a forgatáson, hogy egy idő után már szöveget sem írt neki előre, és két-három felvételnél nem is kért többet tőle – amúgy Kubrickra jellemző, hogy akár 30-40 alkalommal is képes felvenni ugyanazt a jelenetet.

 

Bőrnyakúak (Jarhead, 2005)

6_51.jpg

Sam Mendes rendezése egy életrajzi dráma, amely Anthony Swafford amerikai tengerészgyalogos öböl-háborús memoárjának azonos című regénye alapján készült. A Bőrnyakúak egy igazán különös háborús film, amiben ne számítsunk hősökre, vakmerő és felejthetetlen tettekre, végső győzelmi jelenetekre. A film arról szól, hogy miután átesnek a szokásos kiképzésen és beavatási rítusokon, Swoff (Jake Gyllenhaal) közlegényt és társait Szaúd-Arábiába küldik bevetésre, hogy a Sivatagi pajzs elnevezésű hadművelettel biztosítsák a szaudi olajföldeket egy esetleges iraki invázióval szemben. A katonáknak azonban csalódniuk kell, ahelyett, hogy bevetésre küldenék őket, egész nap sátraikban kell elütniük az időt. Amikor aztán végre a harctérre érnek, kiderül, hogy a háború épp véget ért. A Bőrnyakúak a kaszárnyaélet képeivel próbálja meg az amerikai tengerészgyalogos portréját megrajzolni, az unalomtól a teljes becsavarodásig. A témát Mendes a műfaj korábbi nagy alkotásainak perspektívájából ábrázolja, a Bőrnyakúakat keresztül-kasul szövik az elődökre történő félreérthetetlen utalások (például a parancs érkezése előtt az Apokalipszis most híres helikoptertámadásos jelenetét nézik, az egyik katonának felesége küldi el videón a Szarvasvadászt, az Acéllövedék pedig számos jelenetnek szolgál alapjául).

 

Senikföldje (No Man’s Land, 2001)

13_28.jpg

A film egyetlen meleg nyári nap története. Egy bosnyák és egy szerb katona 1993-ban, a délszláv háború alatt az ellenséges frontvonalak közé, a "senkiföldjére" szorul. A katonák megpróbálnak kiutat találni a bizarr helyzetből, amiben az ENSZ egy kéksisakos őrmestere is segíteni próbál, annak ellenére, hogy parancsot kapott a be nem avatkozásra. Az eseményeket a sajtó képviselői is izgalommal figyelik, amitől az egész nemzetközi üggyé válik. A rendező, Danis Tanovic tévés tudósítóként végigkövette az embertelen és abszurd helyzeteket eredményező konfliktussorozatot, a Senkiföldjében pedig letisztázta a sok száz óra haditudósítás lényegét. Gyönyörű iróniával és könnyedséggel ábrázolja azt a népirtástól terhes időszakot, ahol testvér testvér ellen vívott élet-halál harcot. A műfaj legjobbjaihoz hasonlóan, a bosnyák film a világ bármelyik pontján szembenálló háborús felek tárgyilagos helyzetértékeléseként is megállja helyét. A Senkiföldje a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat is megnyerte.

 

A hazafi (The Patriot, 2000)

10_38.jpg

A  hazafi az amerikai függetlenségi háború korában játszódó fiktív történet, de a főszereplőket valós történelmi személyekről mintázták. Például Benjamin Martin (Mel Gibson) figuráját a dél-karolinai milíciát vezető Andrew Pickens története ihlette, akinek a valóságban is felgyújtották a házát és megölték a fiát, mielőtt megszervezte a helyi ellenállást. Habár ezt a filmet Roland Emmerich rendezte, Mel Gibson is kreatívan hozzájárult a történet alakításába. Például, azt kérte, hogy az általa játszott figurának ne a forgatókönyv szerint megírt, hat gyermeke legyen, hanem hét, mint neki is a valóságban. Amikor Mel Gibsont és az egyik filmbeli fiát alakító Heath Ledgert tanították az elöltöltős puska használatára, az oktatójuk a következő tanáccsal látta el őket: „kis cél, kis hiba” – ami arra utal, hogy ha egy embert céloznak meg és elvétik, akkor az embert is eltéveszthetik, amennyiben viszont egy gombot vesznek célba az ingen és elhibázzák, attól még nem feltétlenül vétik el magát az embert. Mel Gibsonnak annyira tetszett ez az útmutatás, hogy ragaszkodott hozzá, hogy a filmbe is belekerüljön. Illetve egy olyan anekdota is napvilágot látott, hogy egy kemény forgatási napon, amikor Dél-Karolinában közel 40 fok volt, és a színészek kókadoztak súlyos kosztümjeik alatt, Mel Gibson úgy rázta fel fáradt kollégáit, hogy egy ló hátára pattant, és előadta William Walace híres beszédét a szabadságról A rettenthetetlenből.

 

Pearl Harbor – Égi háború (Pearl Harbor, 2001)

15_23.jpg

1941. december 7. a második világháború fordulópontja, a történelem egyik legvéresebb csatája: a japán légierő megtámadta az Egyesült Államok csendes-óceáni flottáját. A bombázás számtalan áldozattal járt, hatalmas pusztítást vitt végbe: sokáig tartott, míg az amerikai hadsereg kiheverte a csapást, és felkészült a visszavágásra. Ez a film e támadás és csata története, de egyben három fiatalról is szól, akik, miközben a történelem a szörnyű, véres események közepébe sodorja őket, egy szerelmi háromszögbe bonyolódnak. Michael Bay rendező fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem dokumentum jellegű mozit akart készíteni, csupán tisztelegni kívánt azok előtt az emberek előtt, akik átélték a második világháború szörnyűségeit, a film éppúgy emléket akar állítani a japánok dicsőségének, mint az amerikaiak hősiességének.  A fiktív történetben valóságos figurákat is láthatunk: valóban James Doolittle (Alec Baldwin) parancsnok vezényelte le a tokiói hadműveletet, Doris Miller (Cuba Gooding Jr.) volt az első fekete, aki az amerikai haditengerészet legrangosabb kitüntetését, a Navy Cross-t megkapta, és a Ben Affleck által játszott pilótát Joe Foss-ról mintázták, aki több mint 32 ellenséges gépet szedett le a második világháború során.

15a.jpg

„Foglalkoztatott a gondolat, hogy egyszer filmet készítsek Pearl Harborról. Akkor kaptam igazán megerősítést, amikor San Diegóban találkoztam egy csoport veteránnal. Belenéztem ezeknek a nyolcvan esztendős férfiaknak a szemébe, és láttam, hogy rengeteget tanulhatnánk tőlük. Amikor elmesélték, hogyan élték meg a támadást, lassan megértettem, miért mondják, hogy Pearl Harborral Amerika elveszítette az ártatlanságát. Minden férfi és nő, aki részt vett a háborúban, valóságos hős volt." - nyilatkozta a rendező. A főszereplők is alaposan felkészültek a forgatásra, Ben Affleck egy hetet töltött az Amerikai Egyesült Államok kommandós kiképzőtáborában, ahol újraolvasta a második világháborús szakirodalmat, és számtalan órát szánt rá, hogy alaposan kikérdezze a hadászati repülőpilóták oktatóit és a Pearl Harbor-i veteránokat, kollégája, Josh Hartnett társaságában. Kate Beckinsale pedig idős asszonyokkal találkozott, akik ápolónőként dolgoztak Pearl Harbor támadása idején, és a hawaii kórházban megengedték neki, hogy beadjon pár injekciót néhány önként vállalkozónak.

A forgatás rendkívül grandiózusra sikerült, magára a produkcióra és a marketingre nagyjából ugyanannyit költöttek, mint a felvételek helyszínén keletkezett károk helyreállítására. Abban a jelenetben, ahol Pearl Harbor bombázása során a főhősöket üldözni kezdi két Japán Zéró, az egyik repülő a valóságban is lezuhant, szerencsére egy törött ujjon kívül más sérülés nem érte a pilótát. A veteránok beszámolói alapján a japán támadás nagyjából hitelesen lett ábrázolva, leszámolva azt a részt, amikor a kórházat is bombázzák, mert ilyen nem történt a valóságban. A japán pilóták szigorú utasítást kaptak, hogy civileket nem vehetnek célpontba.

 

Hideghegy (Cold Mountain, 2003)

16_18.jpg

Charles Frazier azonos című regényének adaptációja Anthony Minghella csodálatos drámája, ami +1 háborús filmként foglal helyet a listán. Ugyanis eddig csak olyan történetek kerültek terítékre, amelyek főhősei katonák és a csatatéren harcolnak. Ugyan jelen film főhőse is katona az amerikai polgárháború idején, aki történészek szerint is igen valósághű  csatajelenetben éli át a harcmezők borzalmait, ám alapvetően arról szól a Hideghegy, hogy a férfi dezertőrnek áll, hogy hazatérjen szerelméhez. A nagy ívű szerelmi történet betekintést nyújt abba, amiről eddig nem esett szó, hogy nemcsak a csatatéren tudnak megnyomorodni az emberek, az otthon maradtaknak, nőknek, gyermekeknek, időseknek is szenvedés a lét háborús időkben. A Hideghegy széles repertoárját mutatja be annak, hogy a háttérországnak is mennyi kínt kell kiállnia. A film, amely nem kevesebb, mint 5 évig készült, sok pozitív értékelést kapott a kritikusoktól és több fontos díjat nyert, például Renée Zellweger a legjobb női mellékszereplő kategóriában elsőként kapta meg az öt legrangosabb filmes elismerést (Oscar-díj, Golden Globe-díj, BAFTA, SAG és Critics Choice Award). Mellette a két főszereplőt, Nicole Kidmant és Jude Law-t is számtalan díjra jelölték. Kisebb mellékszerepekben pedig olyan, később Oscar-díjjal kitüntetett színészeket láthatunk, mint Natalie Portman, Philip Seymour Hoffman és Donald Sutherland. További érdekesség, hogy a Hideghegyet Romániában, Brassó környékén forgatták. A filmben fontos szerep jut a zenének is, Nicole Kidman saját maga zongorázik, Brendan Gleeson is maga hegedül, Jack White pedig nemcsak énekel, hanem dalszerzőként is hozzájárult a filmzenéhez.

 

Esetleg kimaradt a Te kedvenced? Várom kommentben!

befunky-collage1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr4614557190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LúzerMan 2019.01.14. 23:11:31

Szentjánosbogarak sírja.

smartdrive 2019.01.14. 23:12:58

a Dunkirkből hiányzik a modern tömegháború ábrázolása, pedig a témának pont az a lényege, hogy sok embert mentettek meg. ehhez sok embert kellett volna a vászonra állítani. kb. ez hiányzott ahhoz, hogy minden idők legjobb háborús filmje legyen

A dicsőség ösvényei, Vaskereszt, A csatorna, A fehér Tigris, Generációk háborúja (ez tkp. egy minisorozat), A tengeralattjáró...

smartdrive 2019.01.14. 23:14:45

amaurote: az nem jó film, csak dokumentarista, ezért brutális. de dramaturgiailag érdektelen

smartdrive 2019.01.14. 23:16:42

A holnap határa, A bolygó neve halál, Avatar

csak vicceltem. az Avatar nyilván nem

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2019.01.14. 23:20:12

Sztálingrád (német film)
Ellenség a kapuknál
Vaskereszt

Roppento 2019.01.14. 23:21:22

Úgy érzem érdemtelenül kimaradt az egyik klasszikus
Kelly hősei

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.01.15. 00:39:09

Remek válogatás, és kitűnő vitaindító (ha a kommentekből nem tűnt volna fel :) ).

K-ree 2019.01.15. 02:09:18

22-es csapdája, de ami mindent visz, a Trópusi Vihar. “Mi a tüzesz szákány vagyunk!”

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.01.15. 03:43:45

Ezek egy része kb. annyira háborús film, mint a Hair. Vannak benne katonák is.
Ilyen alapon az Egri csillagok vagy A Pál utcai fiúk is ideférne (abban is háború van a grundért).
Vagy mondjuk a Bors meg az Egy óra múlva itt vagyok.
Ja, ki ne felejtsem: Forrest Gump.

És eleve baromság olyat írni, hogy az X legjobb, mert másnak meg más a legjobb, ez teljesen ízlés kérdése.

De vannak olyan filmek, mint a Sztálingrád (az orosz meg a német változat is simán ver a listán szereplő néhány filmet).

@LP Cox:
Fenyő iván a kész filmbe egyetlen képkocka erejéig sem került be.
Van orosz Sztálingrád is, és az is jó.
port.hu/adatlap/film/tv/sztalingrad-stalingrad/movie-134432

@zotyesz11:
Az Apokalipszis most Joseph Conrad A sötétség mélyén c. regényének adaptációja Vietnamba áthelyezve, a könyv Afrikában, a Kongó mentén játszódik, és kissé más időszakban (lévén hogy 1899-ben jelent meg).

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.01.15. 03:45:07

@MaCS_70:
Hiteles?
Te ott voltál, láttad, milyen volt?
Vagy legalább voltál már háborúban, és tudod, hogy milyen?

Vagy akkor honnan tudod, hogy hiteles?
Megfelel a te háborúról elgondolt sztereotípiáidnak?

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.01.15. 03:57:50

Ja igen:
Itt csendesek a hajnalok (A zari zgyesz tyíhije, orosz). Nem igazán hepiend a vége.
Az acélt megedzik (Kak zakapjalasz sztal, sorozat, orosz)
Mindkettő regényfeldolgozás.

De az oroszoknak a 60-as - 70-es években voltak kurva jó háborús filmjei meg sorozatai, részben a világháborúról, részben a NOSZF utáni polgárháborúról, igaz, nem fél másodperces vágásokkal, meg nem mindig vonult el boldogan dugni a hős a végén a nővel. Viszont szerintem messze verik a lista 10 filmjének többségét.

De voltak a jugóknak, bolgároknak is jó filmjeik (Amerre a vaddisznók járnak stb.).

lenörd hofstadter 2019.01.15. 07:18:24

Rájöttök valaha, hogy ezek nem dokumentumfilmek és a korhűség nem a legfontosabb szempont? Ki a bánatot érdekel, ha egy 44-es moziban 46-tól gyártott tankot használnak, vagy a telefonkagyló ami lóg a rádióból az 8 évvel későbbi modell. Csináljatok jobbat. Ja, az nem megy, csak a fikázás.

Hegge Balázs 2019.01.15. 07:39:21

Unsere Father, Unsere Muther I-III. Német rendezés, átlag német, nem náci szemszögből mutatja be a II. világháborút. Szerintem az egyik legjobb II. világháborús film. Amúgy van kiaknázatlan megrendezésre váró téma még bőven ahol lehetne nagyot alkotni. Pl Berlin ostroma, Kurksz, A Normandiai csaták, A Bismarck stb

Valandil 2019.01.15. 07:53:32

Tora! Tora! Tora! - ezt nem láttam a hozzászólásokban említeni, pedig jó és pontos film.

yourmomtits 2019.01.15. 07:57:49

a Bőrnyakúakban játszik magyar is, és feltűnik benne egy magyar zászló néhány pillanatra

Donatus a Jerbiton 2019.01.15. 08:00:27

Az Éjfélre kitisztul kimaradt idáig minden felsorolásból.

_z_ 2019.01.15. 08:10:16

Erdekes lista, szerintem sok film nem valo ide, de tiszteletben tartom a szubjektivitast. Mindenesetre nekem nehezen esik komolyan venni egy olyan listat, ahol nincsenek benne ezek:
Nyugaton a helyzet valtozatlan (reszemröl ez A HABORUS FILM, csodalkozom, hogy mas nem emliti)
Vaskereszt (sok mindenben hasonlit az elozohoz)
Solyom vegveszelyben (kicsit talan akciofilmes, nem annyira koncentral a katonakban lezajlo lelki folyamatokat, de ettol meg jo)
Das Boot (bar lehet eret vagnek magamaon, ha meg egyszer vegig kene neznem, de azt hiszem a hossza hozza tartozik a klausztrofob erzeshez)
Levelek Iwo Jomarol / A dicsoseg zaszlaja (nem mintha sajat jogukon nem fernenek be a listara, de szerintem zsenialis, ahogy a ket film kiegeszitik egymast, mindegyik ujabb retegeket ad a masikhoz, erdemes parban kezelni)
Elit alakulat (bar nem film, hanem sorozat, mindenkeppen emlitest erdemelne)
(Az orosz haborus filmeket nem ismerem, biztos van ott is, ami idevalo lenne.)

yerico1 2019.01.15. 08:18:57

A Dunkirkben kérhetnék egy felsorolást a sikeresen előbányászott csatahajókról? Csak mert ahogy olvasom, a legnagyobb hajó egy francia romboló volt, amit sikerült előkaparni. Az meg azért elég szegény csatahajónak.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.01.15. 08:29:59

A humorosak hiányoznak, de nagyon. Akár a @Dr. Panasz Muki: által már már említett MASH, akár a @BaitHrunner: által elsőnek beírt Kelly hősei. És ne felejtsük el a Tizedes, meg a többieket sem. Kicsi ország, kicsi költségvetés, de mekkora film! Mindhárom a remekül mutatja be a háború abszurditását, és közben mégsem kell kiomló belekkel álmodni egy héten át. :-)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.01.15. 08:34:24

Az író szellemi színvonaláról bizonyítványt állít ki, hogy csak és kizárólag a halihúdi filmeket ismeri. Se magyar, se orosz, japán, német stb. film nem fér rá fel. A Dunkirk meg tényleg a kalap fos: se nem látványos, se nem hiteles. Kimaradt belőle pl. egy "apróság", hogy azért menekülhettek meg, mert Hitler gesztusgyakorlás miatt leállíttatta a hadműveletet. :-)
Pl. nagyon jó japán film, ami magyarul is megvan, de nincs magyar címe :-) :Eien no 0 vagy a német Generációk háborúja (ami k. szar fordítás, inkább az Anyáink, apáink cím a jobb)

Ahogy Nagy Feró énekelte: keresztrejtvény megfejtésből szerezted a műveltséged, annyit tudnék ajánlani, olvass többet könyvet...

AdamTheTux 2019.01.15. 08:55:20

Nekem is hiányzik a listáról a Katonák voltunk, a Sólyom végveszélyben és a személyes kedvencem, a Kelly Hősei. De akár a Piszkos tizenkettő is felkerülhetne.

A Pearl Harbor egy dagályos szar szerintem :/

A Dunkirk-et viszont meg kell védenem, nekem tetszett az az aspektus, amit bemutatott.

2019.01.15. 09:17:21

A tizedes meg a többiek..:)

David Bowman 2019.01.15. 09:22:45

Mi ez a halivúdmánia? Puszta tájékozatlanság?
9. század.
Das Boot
Sztáingrád (német)

spinat 2019.01.15. 09:27:16

Két félidö a pokolban

David Bowman 2019.01.15. 09:27:26

@AdamTheTux: A Sólyom Végveszélyben a lehető legjobb kombináció: A forgatókönyvet az élet írta, a filmet Halivúd csinálta.
Az amik nagyon jó filmeket tudnak csinálni, csak nem szabad rájuk bízni a forgatókönyvet.
Az Apokalipszis Most is azért lett ilyen jó, mert a Sötétség Mélyén koppintása.

David Bowman 2019.01.15. 09:32:37

@Hegge Balázs: A Berlini Nő - ha jól emléxem a címére..

David Bowman 2019.01.15. 09:36:41

@Hegge Balázs: A Bismarck már a könyökömön jön ki, de a Yamatot megnézheted.
A Csendes Óceán Boszorkánya.
www.imdb.com/title/tt0406941/

airsheep 2019.01.15. 09:41:36

Elit alakulat
Meg az összes többi amiket a többiek felsoroltak...szinte mindegyiket láttam filmet láttam, az orosz, finn és német filmeket is.
Nagyon sok jó háborús film van amiről a cikk írója lehet hogy nem is hallott, de azért nem rossz a lista, a többségét én is szeretem. A Pearl Harbor mondjuk egy fos mit általában az összes Michael Bay film.

David Bowman 2019.01.15. 09:47:30

@Trónkövetelő: Nekem sokadik nekifutásra se tetszett.

David Bowman 2019.01.15. 09:50:51

@airsheep: Két finn filmet is láttam mostanában ebben a témában. Elég jók voltak, bár magyarul még felirat se volt hozzájuk.

dr. mesterséges színezék 2019.01.15. 09:57:59

A hazai mozik és csatornák hibájából nem fog patina érni az alábbiakra:
- The Flowers of War (A nankingi mészárlást feldolgozó kínai film)
- Brotherhood of War (Koreai darab, mint a már említett My Way)
- Európából a The Unknown Soldier (a szovjet-finn háború alulnézetből)

Az A leghosszabb nap viszont közismert, csak az ide írók átlagos életkorának merem betudni, hogy nem vetette fel senki.
Annál is inkább, mert háborús film addig még nem próbált meg ennyire aprólékosan történelmileg hiteles lenni, és azóta se gyakori.

dr. mesterséges színezék 2019.01.15. 10:01:57

@David Bowman: Az egyikhez, az éppen említett The Unknown Soldierhez van.

Egyébként északi vonalon a The 12th Man és a The Heavy Water War is ritkán feldolgozott mozzanatokra enged bepillantást.

n0ky 2019.01.15. 10:03:48

Jákob lajtorjája

airsheep 2019.01.15. 10:05:18

@David Bowman:
én is két filmet láttam, de mindegyikhez volt felirat. Az egyik a Talvisota (téli háború), a másik címe sajnos nem jut eszembe de 2. vh-s volt.
Vagy pl. azt észtektől az 1944 amit esetleg még tudok ajánlani, bár az inkább kicsit moralizálós, de nem rossz.

tarkofityisz 2019.01.15. 10:17:54

A Harcosok szövetsége olyan film amiről lehet nem is hallott az író, pedig ennek a listának az elején lenne a helye. Kötelező film!
De nyilván Michael Bay meg a Dunkirk kimossa az emberek agyát eléggé.

dr. mesterséges színezék 2019.01.15. 10:21:31

@tarkofityisz: Soha ki nem találtam volna, hogy a The Brotherhood of War kapta ezt a magyar címet. Inkább képzeltem mögé egy Marvel-filmet a százezerből.

dr. mesterséges színezék 2019.01.15. 10:35:13

@tarkofityisz: Egyébként a Dunkirket nem sajnálnám le annyira.
Persze senki sem fog rá emlékezni 20-30 éve múlva, mint itt pár említett darabra, de azt az érzést jól visszaadja, amit az események sűrűjéből hadifogságba eső Robert Merle a Két nap az életbe beleírt.

C. Lee Boss 2019.01.15. 11:09:29

Ha már Dunkerque, akkor - Week-end a Zuydcoote, 1964 - Két nap az élet, Jean Paul Belmondóval. dr. m. sz-nek igaza van!

Srac80 2019.01.15. 11:13:54

Az ötvennegyedik hadtest

www.imdb.com/title/tt0097441/

Igazán remek film, ajánlom mindenkinek!

2019.01.15. 11:57:32

Könnyedebb stílus:
Kelly hősei, A piszkos tizenkettő, Kecskebűvölők..

Róka Róka 2019.01.15. 11:58:39

9. század, orosz film.

Aranytorkú Károly Művész Úr 2019.01.15. 11:58:42

@hordalek: Az orosz Sztálingrád? Az egy borzalmas CGI orgia, gyakorlatilag nézhetetlen.

Aranytorkú Károly Művész Úr 2019.01.15. 12:01:45

@David Bowman: Igen, csak a regény Kongóban játszódik, kb 70 évvel korábban. Óriási hiba ezt a filmet bármilyen háborús listára felvenni, mert nem az. A háború csak kulisszaként szolgál, a sztori tkp egy road movie az emberi lélek legsötétebb bugyraiba.

megvagyhadnagy 2019.01.15. 12:09:25

@Aranytorkú Károly Művész Úr: Lehet igazad van. Asszem' tán két film is futott ezen a néven. Nem emlékszek pontosan.
Ha már itt vagyok, akkor mindenkinek ajánlom az Élet és halál városa című filmet. Fekete fehér, elképesztően nyomasztó film. Nincs benne jó és rossz oldal, nem állít az egyik vagy másik oldalra. Nincs benne kapaszkodó, nem ad reményt, hogy majd jobb lesz, nincs happy end.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.15. 12:09:57

Pearl Harbor ????

Dunkirk???????

The Big Red One, Das boot, All Quiet on the Western Front (1930) meg sehol?

Hány éves vagy királylány?

megvagyhadnagy 2019.01.15. 12:14:05

@dr. mesterséges színezék:
" The Flowers of War (A nankingi mészárlást feldolgozó kínai film)"
Köszi a tippet. Az elmúlt időszakban nagyon rágyógyultam a távolkeleti háborús filmekre. Erről viszont nem hallottam még. Maga az esemény ismert, csak filmre nem bukkantam eddig vele kapcsolatban.

Katica977 2019.01.15. 12:16:02

Kémek a sasfészekben, Navarone ágyúi.

Hari Seldon 2 2019.01.15. 12:17:59

Nyugaton a helyzet változatlan... - Ennek szerintem benne kéne leni az első 5-ben

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.15. 12:25:06

@Hari Seldon 2: de szigorúan az eredeti 30-as feketefehér verziónak.

W.Walter 2019.01.15. 13:01:10

A 'BAT 21'-et se felejtsük ki/el ...

David Bowman 2019.01.15. 13:08:58

Melyik az a film, amiben a koreai srác hadifogságba esik, és még Sztálingrádot is megjárja?

dr. mesterséges színezék 2019.01.15. 13:15:40

@David Bowman: Konkrétan Sztálingrád nem dereng, de a már említett My Way. en.wikipedia.org/wiki/My_Way_(2011_film)

És persze a legabszurdabb az, hogy nem totális fikció.

masada 2019.01.15. 13:22:00

Nevetséges lista...mit keres rajta Rettenthetetlen és a Hazafi - azok történelmi filmek nem háborús filmek. Terrence Malick Thin Red Line-ját pedig bűn volt kihagyni.

dr. mesterséges színezék 2019.01.15. 13:32:38

@W.Walter: Ryan közlegény megmentése lájt Brad Pitt Felsőtestére és szovjet filmekben megismert cselekvőképességű németekre hangszerelve.
Akkor inkább a Négy péncélos és a kutya: abban legalább a kutya kutyaszerű.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.15. 13:55:28

@W.Walter: Már ha a viccesfilmek között akarod indítani.

Miklós Balla 2019.01.15. 14:00:45

Bombák földjén. Szerintem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.01.15. 14:16:11

Maradjunk annyiban, hogy a '90-es évek előtti háborús filmek nagy része kb. annyira szólt háborúról és annyira hiteles, mint egy pornófilm az átlagember szexuális élete kapcsán. Elhiszem, hogy valakinek alap, de én már tizenéves fejjel 1998 előtt is mosolyogtam rajtuk. Idealizált, sztereotipizált izék. A klasszikusnak tekintett művek is, a Híd Túl Messze Van, Halál 50 órája stb.

Az első olyan filmek, amik a háború igazi brutalitását kezdték bemutatni azok Vietnám után jöttek a '70-es évek végétől, pl a Szakasz. Sokkal inkább bemutatták azt, hogy mi jár egy katona fejében.

Vizuálisan az első normális film (bár a sorozattá vágott változat sokkal jobb) a Das Boot, de ott ugyebár csatatér = acélkoporsó volt csak.

Az első vizuálisan is odabaszós film a Saving Private Ryan és a Thin Red Line voltak. Sőt, mai napig sajnos ezek a mércék több téren, a Fegyvertelen Katona több téren már a röhejesség szintjére csúszott és a túl sok CGI miatt a két fenti mű sokkal vállalhatóbban néz ki. Sok más háborús film meg egész egyszerűen kb. gagyi.

A margóra. Érdekes módon pl. a T2 sok mai filmnél szebb és jól állja az idők próbáját, mert CGI még nem volt szinte csak a T1000-es, de más téren meg a fizikai valóság és a modellekkel is sokkal szebb és vállalhatóbb a végeredmény. Ez igaz a háborús filmeknél is. A CGI nélküli filmek kiállják az idők próbáját látvány terén is. Ha ma mutatnák be pl. a Black Hawk Down-t, ma is államat keresném, hogy milyen kurva jól néz ki.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.01.15. 14:18:15

A listák kapcsán nagy viták vannak. A probléma az, hogy a kb. paródia / vígjáték vonalon levő Kelly Hőseit és mondjuk Tizedes meg az ... féle alkotásokat szerintem halás felesleges egy kategóriába venni. Értelmetlen. Van ilyen jellegű és olyan jellegű háborús film.

Van, ami tényleg valós eseményekről szól és már-már dokumentarista pontosság felé tart, van ahol meg csak szimplán a környezetet adja meg.

Ez alapján kéne talán listát csinálni, mert máshogy katyvasz az egész. Mintha azonos kategóriában lenne a dráma meg a vígjáték az Oscar-on.

Jimbo75 2019.01.15. 14:19:54

Dunkirk az konkrétan egy vicc volt, simán az év legrosszabb filmje....

Jimbo75 2019.01.15. 14:22:22

"amikor is az Omaha Beach kódnevet kapott hadművelet keretében"

Omaha Beach nem a hadművelet neve volt, az Overlord volt....

Szabványok 2019.01.15. 14:45:25

@rtomix: Igen, "Az ellenség a kapuknál" nagyon jó. Ahogy bemutatja a háború brutalitását, amikor az emberélet nagyon-nagyon olcsó. Mondanám, hogy kedvencem, de annyira ütős, hogy nem szeretem nézni.
A másik véglet is kimaradt, a "Kelly hősei", amiben a háború egy vicces dolog, ahol az igazi férfinak nem lehet baja.

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.01.15. 14:46:39

@Hegge Balázs:
Muther? Kurksz? (Miért nem mindjárt Kurx?)
Te tudsz valamit.
Nem a nyelvek azok.

@yourmomtits:
Pontosabban ott volt a forgatáson, de egy másodpercre sem tűnik fel a filmen.

@David Bowman:
Apokalipszis most, A sötétség mélyén, A berlini nő, A Csendes-óceán boszorkánya, helyesírás 1-es.
És nem koppintás, adaptáció.

@Aranytorkú Károly Művész Úr:
Szerintem meg kurva jó.

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.01.15. 14:49:16

@molnibalage:
Na, megint megjött az alapvetően írástudatlan, de mindenhez értő szakértő.
Gondolom, több háborúban jártál már, ezért tudod, hogy milyen az igazából.
Pont amennyire repülős végzettséged van (konkrétan semmilyen, leginkább fingod sincs róla), ezért ugatsz bele minden repülős témába botcsinálta "szakértő"-ként.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.01.15. 14:58:28

@Na hogy érzi ez a Wágner magát?: Ezt nem én mondom faszikám. A veteránok. Szóval náluk reklamálj.
Ugatni meg te ugatsz, én beszélgetni szoktam.
Ha ekkora spíler vagy, akkor meg mutasd referenciádat. Faszfej.

W.Walter 2019.01.15. 15:20:10

@dr. mesterséges színezék : .. de mindenki tudja, hogy Prad Pittet csak nyillal a sarkában lehet megölni. Szal könnyű vele filmet észíteni .. ;)

@Viszlát és kösz a halakat : nekem tetszett. 1x. Akkor most ... ?

laci_52 2019.01.15. 15:20:55

Oroszlánkölykök
A piszkos tizenkettő
Most és mindörökké
A 22-es csapdája

És még sorolhatnám...

Fortress_ 2019.01.15. 15:28:08

Dunkirk, Bőrnyakúak, Hideghegy nem való a legjobb háborús filmek listájára. Helyettük: Kelly hősei, A bukás, Ellenség a kapuknál.

dr. mesterséges színezék 2019.01.15. 15:28:31

@molnibalage: "Az első vizuálisan is odabaszós film a Saving Private Ryan és a Thin Red Line voltak. "

Nagyjából, de fogalmazhatjuk úgy is, hogy ezek voltak azok a filmek, amelyek a háborús filmekben is elhozták azt a képi inflációt, ami akkor már tapasztalható volt a horrorfilmekben: 30 éve ha ketchup fröccsent a falra, akkor nem volt kérdéses, hogy kellemetlen dolgok történtek a látószögön kívül; ma az is ingerküszöb alatt marad, ha az érintettet saját vastagbelére akasztják fel, jól kihangsúlyozva a korábbi jelenetben elfogyasztott főtt kukorica maradványainak jelenlétét.

harakiri 2019.01.15. 15:41:56

Leghosszabb nap is kimaradt, pedig alapmű!

dr. mesterséges színezék 2019.01.15. 15:43:19

@laci_52: A Most és mindörökké hatalmas film, és kalapot érdemel a korabeli amerikai filmgyártás, amiért nem elégedett meg a 8 oscaros "rövidfilmmel", hanem elkészítette a könyv terjedelmét jobban tiszteletben tartó minisorozatot, ami az elismeretlensége ellenére simán veri az agyondíjazott mozifilmet.
Ezzel együtt: nem jobban háborús film, mint majdnem minden, ami a két világháború között készült, és nem cukrozott takonynak tervezték.

2019.01.15. 15:57:56

Die Brücke (1959), Stalingrad (1993), Unsere Mütter, unsere Väter (2013), The Longest Day, The Night of the Generals, Michiel de Ruyter (2015), Black Hawk Down

2019.01.15. 15:59:32

Land of Mine (Under sandet) (2015)

Urancityhero 2019.01.15. 16:32:36

9. század
Ellenség a kapuknál
Sztálingrád
Black Hawk Down
A leghosszabb nap
Elit alakulat

Aranytorkú Károly Művész Úr 2019.01.15. 17:00:23

@David Bowman: A My Way, de Sztálingrádot nem járja meg. Jó sztori lenne, van is valóság magva, nem is indul rosszul, de aztán valahogy összeomlik. Nekem olyan érzésem volt, mintha a film első félórája után a forgatókönyv író helyére egy 13 éves srácot ültettek, akinek a pár évvel idősebb bratyója átvette a rendezést. kerüld el messzire, iszonyú.

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.01.15. 17:11:46

@molnibalage:
jó az aláírásod, valóban az vagy.
Magyarországon meg tömegével élnek háborús veteránok, szólva persze, ők mondják.
Te meg napi szinten átéled velük.

@dr. mesterséges színezék:
Ja, a sorozatváltozata szerintem is kurva jó, sokkal jobb, mint a mozifilm.

Jazo 2019.01.15. 17:33:41

Bár nem egyestés film, hanem sorozat, de nálam a top 3-ban mindenképp ott van a Band of Brothers. A Levelek Ivo Jima-ról is érdekes és egyedi, hogy a másik oldalt mutatja be.

Viszlát és kösz a halakat 2019.01.15. 17:43:58

@molnibalage: "Idealizált, sztereotipizált izék" nekem mondjuk a Nyugaton a helyzet változatlan original version amit még a II VH előtt forgattak, sok mindent az eszembe juttat de ezek között se idealizáltság se szereotipia nincsen.

Omnisapient 2019.01.15. 17:45:21

Néhány éve láttam: Ameddig a lábam bírja (német film)

Nemozoli 2019.01.15. 19:27:47

A lista szubjektív, és mint ilyen, mindig is vita tárgyát fogja képezi. Engem inkább ez a rész húzott fel:

Pearl Harbor "a történelem egyik legvéresebb csatája: a japán légierő megtámadta az Egyesült Államok csendes-óceáni flottáját. A bombázás számtalan áldozattal járt, hatalmas pusztítást vitt végbe: sokáig tartott, míg az amerikai hadsereg kiheverte a csapást, és felkészült a visszavágásra."

Legvéresebb... hatalmas pusztítás... sokáig tartott...
2399 áldozat, a 21 hajóból, amit találat ért, 3 kivételével mindet megjavították, ráadásul ezek többségét már 1942-re visszaállították szolgálatba. Nem kell az amerikai propagandát benyelni kritika nélkül, ennél még a thermopülai szorosnál is majdnem tízszer több áldozat volt...

==T== 2019.01.15. 19:49:34

A blogbejegyzésben levő klista kissé felszínes.

Örülök, hogya kommentek közt olvastam a "Nyugato na helyzet változatlan" c. filmet.

Amit hiányolok még a hozzászólások közül is, az az "Isten veled király".

A legjobb háborús film szerintem talán a Szakasz.

Nagy film még a Das Boot is.

A Ryan közlegény vizuálisan igen realisztikus.

A német Sztálingrád c. film ill. az ellenség a kapuknál is listás.

Nekem a Kelly hősei is bejön, noha ugye az végülis vígjáték, de vannak benne komolyabb részek is.

A Memphis Belle is jó.

laci_52 2019.01.16. 00:27:49

@Nemozoli: Igazad van Pearl Harbor igencsak fel van nagyítva az amerikai propagandában.

Arról viszont mindmáig hallgatnak, hogy hogyan történhetett meg? Tudhatták akkorra, hogy a japánok nem a puszipajtásaik! Hol volt az amerikai felderítés? Tengeralattjárók, felderítő hajók és repülők nem járőröztek Hawaii környékén? Radar nem volt? Hiszen akkorra már feltalálták!

A japán flotta több ezer kilométert megtett anélkül hogy az amcsik akárcsak sejtették volna, hogy közelednek! Mai szemmel szinte hihetetlennek tűnik, nem véletlen, hogy ezzel kapcsolatban összeesküvés-elméletek születtek.

Labasmaz 2019.01.16. 14:23:53

@laci_52: Azt mondják, szándékosan hagyták, hogy legyen egy jó indok beszállni a világháborúba.

David Bowman 2019.01.16. 15:07:45

@Omnisapient: Az is jó, bár nem háborús.

Nemozoli 2019.01.19. 12:17:47

@laci_52: Szerintem is hihetetlen, hogy nem volt semmilyen információjuk. Olyasmi casus bellit akartak, mint Ferenc Ferdinánd lelövetése az I. VH előtt. Ott is tudták, hogy balhé lesz, mégis odaküldték, és az első merényletkísérlet után sem tágítottak... Pearl Harbort pedig odadobták a japánoknak.

2019.02.09. 20:28:09

Két félidő a pokolban..

2019.02.09. 20:29:39

@laci_52: Hát nemtom. A brit titkosszolgálat egész biztosan tudott a dologról, de természetesen nem szóltak ..
süti beállítások módosítása