Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Daniel Craig, a legmegosztóbb James Bond

2018. június 15. - Péntek Tünde

45 éves lett James Bond jelenlegi megformálója, Daniel Craig. A jeles évforduló alkalmából tekintsük át, mit érdemes tudni minden idők legsikeresebb 007-eséről!

Daniel Wroughton Craig az angliai Chesterben született 1968. március 2-án. Édesapja kereskedelmi tengerész majd kocsmáros, édesanyja pedig művészeti tárgyakat oktató tanárnő és egy nővére van, Lea. Daniel négy esztendős volt, amikor a szülei elváltak, s édesanyja nővérével és vele Liverpoolba költözött. A kis Daniel többször járt színházban családjával, ennek hatására beiratkozott az iskolai színjátszó körbe, ahol a tanárai hamar felfigyeltek rá, de rugbyben és atlétikában is jeleskedett. A tanulás sosem érdekelte igazán, édesanyja azonban megajándékozta egy érdekes könyvvel, Ted Hughes Varjú c. művével, s ez annyira tetszett neki, hogy felolvasó délutánt tartott az iskolában. Craig már kisiskolás korában színész akart lenni; több sikertelen próbálkozás után felvették a Guildhall zene és drámaiskolába, ahol Ewan McGregorral és Joseph Fiennesszal tanult együtt. Karrierje sokáig nem akart beindulni, pincérkedésből tartotta fent magát. A drámaiskola elvégzése után csak abban volt biztos, hogy nem szeretne Shakespeare-szerepeket játszani. Ahogy mondta: "Nem akarom kosztümbe bújtatva illegetni magam."

15_15.jpg

Az áttörést hazájában egy '96-os tévésorozat hozta meg, az Our Friends in the North (Északi barátaink). A kilenc részes szociodráma négy newcastle-i barát életét követte 1964-től '95-ig. Az angol közönség egyből rákattant Craigre, de a világnak ekkor még fogalma sem volt róla, hogy ki a színész, akit érdekes arcberendezkedése miatt barátai csak Mr. Krumplifejnek csúfolnak. A Tomb Raider első részében játszott kisebb szerepe után Amerikában a 2002-es A kárhozat útjá-ban figyeltek fel rá, amelyben olyan élvonalbeli sztárok mellett tűnt fel, mint Tom Hanks és Paul Newman . 2003-ban jött a Sylvia életrajzi dráma, amelyben az írónő Sylvia Plath férjét, Ted Hughest (gyermekkori nagy kedvencét) formálta meg Gwyneth Paltrow partnereként, ezúttal sötét hajjal és igen meggyőzően. A következő évben a Kitartó szerelemben nyújtott alakításáért elnyerte a London Film Critics Circle-től az év brit színésze díjat. Főszerepet játszott A torta című Guy Ritchie feketekomédiában és A hírhedtben is kulcsszerepet kapott Perry Smith gyilkos megformálásával – a film Truman Capote életét mutatja be a Hidegvérrel című regénye megírásakor. Majd pár jelentéktelen alakítás következett. Többek között feltűnt a Sorstalanságban, ő játszotta az amerikai katonát, aki Köves Gyurival beszélgetett a tábor felszabadítása után.

16_13.jpg

2006-ban pedig megkapta James Bond szerepét, öt filmre szerződtették. Óriási botrányt kavart James Bondként, mivel a rajongók többsége nem találta elég magasnak és jóképűnek. Ráadásul ő az első szőke 007-es. Azonban éppen a magassága miatt lett ő a befutó: a casting végére Ewan McGregorral maradtak versenyben és Daniel 5 cm-rel magasabb volt. Viszont 180 cm-es termetével még így is ő a legalacsonyabb James Bond. "Mosogatószert vásároltam egy szupermarketben, amikor a producer felhívott, hogy engem választottak James Bondnak. A flakont visszatettem a polcra, és vettem egy üveg vodkát" – mesélte Craig. Végül a kezdeti fanyalgások után a Casino Royale-lal meggyőzött mindenkit rátermettségéről. Ő volt az első James Bond, akinek megformálója díjat nyert a 007-es alakításáért, sőt BAFTA-díjra is felterjesztették.

18_14.jpg

Ráadásul James Bond szerepe nemcsak híressé, de gazdaggá is tette és sorra kapta az újabb szerepeket is. Nicole Kidmannel kétszer is együttjátszott 2007-ben, először az Invázió című sci-fiben, majd Az aranyiránytű című fantasy-ben. 2008-ban következett második James Bond filmje, a Quantum csendje. A film premierjére törött karral érkezett, amely annak is köszönhető, hogy nem hajlandó kaszkadőrt alkalmazni a rázós jelenetekben sem. Többször megsérült a forgatásokon. „Előfordul az ilyesmi, ha ez a foglalkozásod” – majd egy példát is mondott, hogy milyen sebhelyei vannak: „egy bunyós jelenetnél szerzett arc sérülésemet nyolc öltéssel hozták helyre”.

19_13.jpg

2009-ben a Broadway-en is bemutatkozott: Hugh Jackmannel játszott félévig egy kétszereplős drámában, a Steady Rain-ben. Utána sorra következtek kasszasikerek főszerepei: a Cowboyok és űrlények, A tetovált lány trilógia első része és az Álmok otthona – melynek forgatásán megismerkedett a magyar származású Rachel Weisszel is, akit tavaly nyáron feleségül vett. Craignek ez már a második házassága, az első 20 évvel ezelőtt volt és pár évig tartott, viszont egy gyermeke is született belőle, a napjainkban 20 éves Ella.

17_14.jpg

Tavaly pedig jött a harmadik Bond-film, a Skyfall, amely jóformán a mennybe repítette: minden idők legsikeresebb 007-es filmje lett és számtalan díjat elnyert és Craig népszerűsége a tetőfokára hágott. Azonban a színész nehezen viseli a felhajtást, a londoni premieren is rosszul lett. „A siker sok bosszúságot is hozott. Például utálok folyton felfegyverzett testőrökkel járkálni, de kénytelen vagyok. Aztán a fotósok üldözését is nehéz volt megszoknom. Próbáltam azért megőrizni a humorérzékemet, de aztán azt is elvesztettem. Egyszer például vizelés közben is lefotóztak, na akkor azt mondtam, itt a vég.” – summázta véleményét Daniel Craig.

A cikk eredeti megjelenése: 2013. 03. 01. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6014049834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása