Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Új múlt

2021. szeptember 05. - Péntek Tünde

Nem kell túl mélyre ásnunk magunkat a filmes portálokon ahhoz, hogy megtudjuk, Hugh Jackman új filmje óriásit bukott és a kritikusok ízekre szedték. Már csak ezért is kíváncsi voltam rá, hogy tényleg ennyire borzalmasan sikerült-e.

08_2.png

Az eredendően Reminiscence (azaz visszaemlékezés) címet viselő alkotás nem lett az a kifejezett blockbuster, ugyanis az észak-amerikai jegypénztárakban a 65 millió dollárból készült, 3265 moziban vetített alkotásra nyitó hétvégéjén összesen mindössze 2 millió dollárért váltottak jegyet – és legalább az eredeti költség dupláját, azaz 130 millió dollárt kellene hoznia a konyhára ahhoz, hogy nyereségesnek lehessen nevezni. Beszédes tény az is, hogy számos film még a pandémia tetőzésének idején is jobban nyitott ennél. Nem tudni, hogy hozzájárult-e a katasztrofális eredményhez, hogy a Warner Bros. a mozik mellett streamelős platformján, az HBO Maxon is bemutatta a filmet. Viszont az ítészek annyira lehúzták, hogy jelenleg 168 véleménycikk összesítése alapján 38 százalékon áll a Rotten Tomatoes oldalon. Nincs mit szépíteni, az Új múlt minden idők egyik legnagyobb bukása lett a bevételeket tekintve.

03_51.jpg

Szóval mi is ez a film, ami ekkora csődöt jelent a forgalmazójának? A történet a nem is olyan távoli jövő Miamijában játszódik, ahol hatalmas falakat húztak fel, hogy megvédjék magukat az egyre emelkedő vízszinttől, a lakosok pedig a hatalmas hőség miatt nappal alszanak, és csak éjszaka járnak ki. A jövő semmi jót nem ígér, viszont éppen ebből él meg a háborús veterán Nick (Hugh Jackman), aki segít felidézni a hozzá fordulók emlékeit: az agy sötét titkait kutatja, és aki fizet neki, azt hozzásegíti, hogy a múltbeli szép időket újra átélje. Egy napon váratlanul beállít hozzá Mae (Rebecca Ferguson), aki arra kéri, segítsen kideríteni, hova tehette a kulcsát. Nick szinte azonnal beleszeret, ám néhány romantikus hét után a nő hirtelen eltűnik az életéből. Nick lázason kutatja, és teljesen véletlenül egy másik ügyfél erőszakos emlékei között látja viszont szerelmét – ami teljesen más megvilágításba helyezi a történteket.

02_3.jpeg

Tehát az Új múlt egy nagyon is reálisnak tűnő közeljövőt tár a nézők elő, amely napjaink környezetszennyező nemtörődömségéből fakad és a globális felmelegedés egyik lehetséges kimenetelét mutatja be. Az utópia szerint a tengerparti nagyvárosokat elönti a víz, így rendkívül felértékelődnek a szárazföldi ingatlanok. Az elviselhetetlen hőség miatt az emberiség az éjszakai életmódra tér át, mivel nappal csak pihenésre képes a szervezetük. A mi életünkben feltételezhetően még nem fogjuk ilyen szinten érezni a klímaváltozás hatásait, azonban a film egy meglehetősen reális és egyben ijesztő jövőképet vázol fel.

09_3.png

Az előbbieken túl viszont nem sok eredeti ötletet tartalmaz az Új múlt. Számos helyről merít, viszont ezeket az elemeket olyan hatásosan fésüli össze, hogy sikeresen épít belőlük valami egyedit. Mivel a Westworld sorozat alkotóinak a munkájáról van szó, nem meglepő, hogy ez a film is rá emlékeztet leginkább, hiszen meghökkentő csavarokból, furcsa ötletekből alkot egy szemkápráztató világot. A látvány és történet egy-két elemét tekintve is visszaköszön a Szárnyas fejvadász, a főhősünk ez esetben is magánnyomozósdit játszik a világvége hangulat kellős közepén. Az pedig, hogy Nick az emberi elmében kutat nemcsak álmok, hanem emlékek után is, egy az egyben felidézi Christopher Nolan kultikus művét, az Eredetet. A párhuzam pedig nem is olyan meglepő annak tudatában, hogy az Új múlt rendezőjének a sógora Nolan.

05_47.jpg

Pontosabban rendezőnőjének, ugyanis Lisa Joy ezzel az alkotással debütál direktorként – de egyben a forgatókönyv is az ő keze munkája. Tulajdonképpen a film minden képkockájáról lerí, hogy nő készítette és álmodta a vászonra, annyira érzékeny alkotás és olyan jól rátapint, hogy mivel lehet igazán megfogni az érző szívű nézőket. Ha pedig tudjuk, hogy mi inspirálta Joy-t a film elkészítésére, még inkább zseniálisnak érezhetjük a történetet. A nagyapja halálát követően Joy-nak kellett elrendeznie a hagyatéki ügyeket, ezért visszatért gyerekkora színhelyére, egy kis angliai városkába. A nagypapa háza egy női nevet viselt, ami jól látható helyen volt kifüggesztve, de a férfi sosem árulta el az eredetét, annyit mondott mindig, hogy csupán egy szép név. Az iratok rendezgetése közben azonban Joy talált egy fotót egy gyönyörű nőről, és a fénykép hátoldalára a ház neve volt írva. A titokzatos nő és a régi, meghatározó emlékek megőrzése pedig az alkotót a fent ismertetett sztori megírására ösztönözte.

11_79.jpg

Az Új múlt követi a klasszikus film noirok nyomvonalát, hiszen ugyanúgy megvan benne a titokzatos femme fatale, aki mindent felforgat, és aztán meglepő dolgok derülnek ki róla – de Joy képes volt ezt a jól működő receptet igazi szívvel és lélekkel fűszerezni, így kifejezetten nagy hatást gyakorol a nézőkre a dráma. A rendezőnő remekel a sötét atmoszféra megteremtésében, az emlék-újrajátszás pszichológiai következményeinek taglalásában és az Új múlt búvalbélelt, esőverte, múltba forduló világában egyértelműen van valami megkapó szépség. Már a film által bemutatott környezet is azonnal berántja a nézőket a nyomasztó hangulatának köszönhetően, és erre csak rátesz pár lapáttal a kellemesen feszült cselekmény, ami Hugh Jackman és Rebecca Ferguson mindent elsöprő szerelme köré épül. Nagyszerű döntés volt, hogy ezt használta motornak Joy, hiszen egy valóban szívszorító eseményekkel teli kapcsolat bontakozik ki a közönség szemei láttára.

07_45.jpg

A mozik műsorán ritkán látott zsáner a film noir, a sci-fi noir pedig annál ritkább, és ebben nincs semmi meglepő, mivel a műfaj többször megkoronázott királyának tartott Szárnyas fejvadász is hatalmas bukás volt, mikor négy évtizeddel ezelőtt bemutatták, és hiába kapott nagyívű folytatást, az is hidegen hagyta a nézőket. Érdekes vállalkozás, hogy ennek ellenére Joy ezt a műfajt választotta, ám mindent ki is hozott belőle, amit lehetett, a film noirt alaposan megéli, szépen meglovagolja a közhelyeit. Emiatt ugyan kicsit biztonsági játéknak hat, de mégis üdítő filmélményt kínál, hála főszereplők odaadó játékának. Ám azért meg kell jegyezni, hogy néha még ők is nehezen birkóznak meg a gyakorta szerencsesütiket vagy Coelho-bölcsességeket idéző szövegeikkel.

01_54.jpg

A főszerepben Hugh Jackmannek hálátlan feladat jutott, mert úgy kell végigkalauzolnia a közönséget a csavaros nyomozástörténeten, hogy karaktere közben végig piszkosul rosszul érzi magát. Első látásra kicsit hiteltelennek tűnhet ebben a szerepben, hiszen túl jó fizikummal rendelkezik ahhoz, hogy megtört hősszerelmest játsszon, de mégis van egy olyan nyers erő az alakításában, ami képes feltölteni, és folyamatosan előre gördíteni a történet fonalát. Habár nem marad túl sok játéktér a színésznek, de Jackman szenvedés közben is rokonszenves marad. Nem ez élete alakítása, de mégsem okoz csalódást.

04_53.jpg

Rebecca Ferguson jelenésszerű, rejtélyes alakja viszont biztosan mélyebb nyomot hagy bennünk. Ahhoz, hogy az Új múlt hitelesen újrateremtse a klasszikus film noir femme fatale-ját, kell egy olyan színésznő, aki a negyvenes években is megtalálta volna a helyét a műfajban, és Ferguson kétségtelenül ilyen alkat. Már többször bizonyította, hogy mágiával tölti be vásznat és biztosan nem most hallunk róla utoljára, bármekkorát is bukott a filmmel.

10_83.jpg

Az Új múlt legnagyobb erénye, hogy melankolikus hangulata azonnal megragadja a nézőt, szinte tapintható az atmoszférája és bekúszik a bőr alá. Valójában nem annyira fordulatainak izgalma és csavarossága miatt válik emlékezetessé az alkotás, hanem megindító és szívbe markoló befejezése révén – ami egyértelműen zsebkendőért kiált. Nem azért, mert érzelgős, hanem azért, mert érzelmes. Talán azért is bukhatott akkorát az Új múlt, mert sokkal inkább romantikus dráma, mintsem sci-fi – még ha mindkét zsáner is ötvöződik benne. Megidézi az összes olyan alkotást a Kínai negyedtől a Szédülésig, amelyben a férfi főhős olyan nőbe szeret bele, aki titkokat őriz, és akit valaki egészen másnak gondol.  Emellett pedig felsorakozik minden olyan műhöz is (mint a Viharsziget vagy a Memento), amelyben az emlékek és az emlékezet szívfájdítóan manipulatív módon jelenik meg, és amelyben a hősök mesét írnak saját maguk számára. Ugyanis az Új múlt sem más, mint egy könnyfakasztóan szép mese, a globális felmelegédesen túl, az emlékek gyönyörű sűrűjén át, a sohasem beteljesülő álmok fájdalmáig. És az pedig igazi rejtély, hogy mit nem lehet szeretni rajta.

06_46.jpg

Új múlt (Reminiscence, 2021)

amerikai romantikus sci-fi, 115 perc

Rendező: Lisa Joy

Főszereplők: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson

00_45.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr2416680366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.12.11. 21:58:46

Eredet 2.0 egy kis Mementoval fűszerezve, látványilag, illetve történetmesélésileg, de a film egy neonoir krimi egy velencévé váló miamiban. A látvány marha jó, az alakítások is rendben vannak.
süti beállítások módosítása