Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Liza Minnelli - Az élet egy kabaré

2018. május 07. - Péntek Tünde

Két évesen filmszerep, tizenhat évesen Broadway, tizenkilenc évesen Oscar-díj, öt „apa”, négy férj, nyolc élettárs, drog, alkohol, ma mégis jobb a hangja, mint valaha - ez Liza Minnelli életének összegzése, aki ma ünnepli hatvanötödik születésnapját.

Liza Minnelli 1946. március 12-én, Los Angelesben született. Édesapja Vincente Minnelli rendező, édesanyja a világhírű Judy Garland. A család baráti körébe tartozott Frank Sinatra, Bing Crosby, Fred Astaire, Humphrey Bogart és Marilyn Monroe. Édesanyja őt és két testvérét egyedül nevelte fel, ám valójában Lizára maradt, hogy gondoskodjon a családról. 12 évesen ellátta testvéreit is, sőt az üzleti ügyeket is ő intézte. Attól félvén, hogy anyjuk egyszer túlgyógyszerezi magát, testvéreivel együtt a kapszulák helyett cukorkákat tettek a gyógyszeres üvegekbe. Előfordult, hogy Liza tévét nézett az iskolatársával, mikor anyja bejelentette nekik, hogy most öngyilkos lesz, és magára zárta a fürdőszobaajtót. Az utolsó pillanatban sikerült lányának a vécén lehúzni a pirulákat. Liza speciális gyomorpumpával készenlétben aludt, ha esetleg gyors beavatkozásra lenne szükség.

liza.jpg

Anyja súlyos drogfüggőségéért többek között az MGM filmstúdió tehető felelőssé: a sztárok közé emelte Judy Garlandot, majd amfetaminokkal gondoskodott arról, hogy a sztár továbbra is „bevételi forrás” maradhasson. Mivel az alkohol- és gyógyszerfüggőségben szenvedő Judyt elküldték Hollywoodból, gyermekeivel végigvándorolta Amerikát, egészségi állapotától függően sztárként vagy éppen részeg koldusként. Ha nem tudta kifizetni a szállodai számlát, egyszerűen megszökött. "Több réteg ruhát kellett magunkra húznunk. Amit nem tudtunk így elvinni, azt otthagytuk" - emlékezik Liza.

„Én valójában táncos akartam lenni – vallotta Liza –, hogy ki tudjak kerülni a Garland-mítoszból; az utolsó dolog, amire gondolni tudtam, az az éneklés volt.”  Karrierje már egészen pici korában elkezdődött. A tehetséges kislány hamarabb tudott énekelni és táncolni, mint írni és olvasni. Hétévesen már a Palace Theatre tagja New Yorkban, tinédzserként színművészetet tanult, és 16 éves korában a Broadway-n játszott. Öt évvel később édesanyja altató-túladagolás következtében meghalt. Lányának a mai napig nem sikerült kihevernie a tragédiát. Azt bizonygatta, hogy „mama most jobb helyen van… Minden alkoholista a mennybe kerül, mert itt a földön pokol volt az életük. Nagyon szerettem őt" - mondja Liza annak ellenére, hogy egyik közös fellépésük után a tapsra féltékeny Judy lelökte lányát a színpadról.

liza1.jpg

Liza pályafutása egyre magasabbra ívelt: 1965-től kabarékban játszott, 68-tól pedig filmezni kezdett. Első filmjében, az Albert Finney rendezte Charlie Bubblesben ő volt a vágy titokzatos tárgya. A csúcsot 1972-ben a Bob Fosse rendezésében készült Kabaré című musicalben, Sallyként érte el. Szinte mindenki ismeri Martin Scorsese New York, New York című musicaljének világhírűvé vált betétdalát, amit szintén Liza énekel. Minden rangosabb díjat begyűjtött, köztük a Tony-díjat, a Mar del Plata-i fesztivál legjobb színésznő díját, Emmy-díjat, Oscar-díjat, Arany Glóbusz-díjat, a Brit Akadémia díját, és a Donatello-díjat.

Hihetetlenül gazdag és eredményes szakmai pályafutása mellett azonban végig küzdött édesanyjától örökölt szenvedélybetegségével. Voltak időszakok, amikor már csak a gyógyszer, alkohol, kábítószer ördögi háromszögében tudott létezni, mígnem - már a teljes összeomlás határán - 1984-ben barátnője, Liz Taylor rábeszélésére részt vett egy elvonókúrán, bár a szenvedély többé-kevésbé továbbra is élete állandó kísérője maradt. "Láttam a tükörben, hogy milyen formátlan és felpuffadt vagyok. Hirtelen világossá vált előttem, hogy pontosan olyan vagyok, mint a mama."

liza3.jpg

Liza a magánéletben is nehezen találta meg a boldogságot. Nem volt szerencséje a férfiakkal: minden házassága válással végződött. Első férje AIDSben halt meg, ugyanis biszexuális volt, viszonyt folytatott Lisa mostohaapjával. Negyedik, producer férjétől 3 évvel ezelőtt vált el 16 hónap házasság után: „Hát ez az, nekem briliáns, tökéletes és fantasztikus ízlésem van…, amikor barátokat kell választani. Férjek terén viszont mindig rosszat szúrok ki magamnak.” Legutóbb egy nála 22 évvel fiatalabb aranyifjú hagyta faképnél. Gyermeke nem született, bár "talán egy gyerek mindent megoldott volna. De nem sikerült szülnöm, négy vetélésem volt." Az elmúlt évtized további súlyos megpróbáltatásokat hozott Lizának: gerinc- és csípőműtét, vírusos agyhártyagyulladás, beszédkészségének csaknem teljes elvesztése és gyötrelmes visszaszerzése.

2009-ben Las Vegasban fergeteges sikerű koncertsorozatot adott, amelynek hanganyaga CD-n is megjelent. Idén még kiadják a koncert DVD-változatát, majd élete legkomolyabb alakítására készül. Andrew Lloyd Webber: „Sunset Boulevard” c. musicaljéből készül el a film, amelynek főszerepét Liza alakítja majd. Az egykor ünnepelt díva karakterét mintha rá írták volna. A színésznő ezzel a filmmel szeretne elköszönni a vászontól. Bónuszként még elvállalta „Az ítélet: család!” című tévésorozatból készülő mozi egyik mellékszerepét, majd egy gigantikus búcsúkoncerttel végleg búcsút int a színpadnak is. A művésznő azt szeretné, hogy úgy maradjon meg a rajongói emlékezetében, mint egy ragyogó csillag, nem akarja, hogy fáradtan és öregen is lássák majd.

Liza Minellit minden idők egyik legnagyobb dívájának és a varietévilág egyik legnagyobb tehetségének tekinti a szakma. A showbusiness már sokszor próbálta „eltemetni” a sztárt, de Minnelli többször bebizonyította, képes újrakezdeni.

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 02. 25. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr513898252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása