Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A legsötétebb óra

2018. május 08. - Péntek Tünde

A második világháború kifogyhatatlan ötletbázist biztosít a filmiparnak. Sok mindent láttunk már, ám mindig lehet újabb és újabb eseményeket mozivászonra vinni, esetleg más szemszögből megközelíteni. Minden kétséget kizáróan 2017 Dunkerque éve: Christopher Nolan Dunkirk című monumentális háborús műve után itt van Winston Churchill megközelítéséből is a Dinamó hadművelet.

1940 májusának végén az előretörő német hadsereg bevonult Belgiumba és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. A legfeljebb 5 kilométeres szakaszon a szövetségesek nagyjából 400 ezer embere szorult össze, és nem volt merre menekülniük. Az angol flottának különleges és váratlan akcióval, civil hajók bevonásával sikerült 330 ezer katonát evakuálniuk a térségből. A Dunkirk című alkotás dokumentarista jelleggel mutatja be, hogy a parton rekedt katonák, a civil hajósok és a brit légierő hogyan élték meg ezeket a napokat, hogyan zajlott a Dinamó hadművelet. A legsötétebb óra szintén a történelem ezen időszakába repíti vissza a nézőt, viszont a La Manche helyett a Temze partjára, a londoni parlamentbe, ahol nemzetek sorsát megalapozó döntések születtek.

darkest-hour-image.jpg

Winston Churchill a világtörténelem egyik legérdekesebb alakja, akiről mindig is sokat tudtunk, ám jelen film arra világít rá, hogy mégis keveset. Nyilván a magyar történelemórákon kevesebb szó esik a brit politikusról, mint hazájában, viszont mi is eszünkbe véstük már iskolás korunkban, hogy a második világháború alatt hidegvérét megőrizve, győzelemre vezette a legkilátástalanabb helyzetből a szövetséges hatalmakat. A legsötétebb óra Churchill életéből azt az időszakot ragadja ki, amikor miniszterelnökké választották és működése első három hetében milyen körülmények között született meg a Dinamó hadművelet. Annak ellenére, hogy a mű hangvétele rendkívül hazafias és végül Churchill az egekig magasztalódik benne, azért rávilágít arra a tényre is, hogy abban az időben bizony ő volt az egyik legnépszerűtlenebb politikus Nagy-Britanniában. Gyakorlatilag azért kapta meg ezt a megtisztelő kinevezést, hogy ő vezényelje le a béketárgyalásokat Nagy-Britannia és Németország között – amely meglepően kevésen múlott, hogy nem köttetett meg.

5a5fb072bb050_image.jpg

"Nem ígérhetek mást, csak vért, verítéket és könnyeket!" Churchill szállóigévé vált szavai is elhangzanak a film drámai tetőpontját alkotó nagy ívű, parlamenti beszédben. A miniszterelnököt Gary Oldman formálja meg, akit mindössze tekintetéről ismerhetünk fel, annyira elképesztő munkát végeztek vele a sminkesek, maszkosok és öltöztetők. Ha belegondolunk, egy színész számára igen nagy kihívást jelenthet, amikor tulajdonképpen egész orcáját álarc fedi és nem a megszokott módon tud játszani mimikájával. Oldman viszont bravúrosan vette az akadályt, elképesztő hitelességgel alakította ezt az ikonikus, történelmi figurát, azonban néhány elkapott tekintetből mégis felsejlett, hogy nemcsak egyszerű utánzásról van szó, hanem ott van egy karakteres színész is mögötte. Oldman alakításának dicsérete szinte már közhelynek is hat, annyira egyöntetű az egyetértés nézők és kritikusok körében. Viszont semmilyen túlzásról sincs szó, a közelmúltban is előfordultak már olyan kiemelkedően karakteres szerepek történelmi filmekben, amelyek belevésődtek emlékezetünkbe, gondoljunk csak Daniel Day-Lewis Lincolnjára, vagy Colin Firth VI. Györgyére A király beszédében. Gary Oldman Winston Churchillje is tökéletesen illik e sorba.

darkest_hour-img_1593-1.jpg

Joe Wright rendező a Vágy és vezeklés című filmjében már bemutatta, mennyire ért a korszak ábrázolásához: ebben az alkotásban egy nagyjából 6 perces, vágatlan jelenet mutatja be a Dunkerque partjain ragadt katonák életkörülményeit. A legsötétebb órában rendkívül feszült atmoszférát sikerült teremteni az első perctől az utolsóig, még úgy is, hogy mindenki tudja, mi a végkifejlet. A sötét, dohos parlamenti tárgyalótermek, az óvóhelyen kialakított irodabarlang, a mindent körbelengő baljós légkör és a lenyűgöző kosztümök mind-mind hozzájárulnak, hogy egy igazán felejthetetlen filmes élményben legyen részünk. Mindezt megkoronázza egy elképesztő színészi bravúr, amit valóban kár lenne kihagynunk. A hab tortán pedig az, hogy még a történelmi ismereteinket is frissíthetjük, bővíthetjük és elcsodálkozhatunk, hogy egy teljesen irreálisnak tűnő lépéssel is megváltoztatható a világ sorsa.

 darkest-hour-2017-movie-poster.jpg

A legsötétebb óra (Darkest Hour, 2017)

angol életrajzi dráma, 125 perc (12)

Főszereplők: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas

Rendező: Joe Wright

Forgalmazó: UIP-Duna Film

 

A cikk eredeti megjelenése: 2018.01.30. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6413899676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása