Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Poe krimibe illő élete

2018. május 16. - Péntek Tünde

A napjainkban kriminek nevezett bűnügyi és detektívregény létrehozásáért mondhatunk köszönetet Edgar Allan Poe-nak, aki költőként is jeleskedett. Élete bővelkedik a misztikus elemekben, amiket akár ő is megírhatott volna.

1809. január 19-én Bostonban látta meg a napvilágot Edgar Allen Poe. Szülei vándorszínészek voltak és egy körút során született egyetlen gyermekük. Édesapja és édesanyja korai halála után a család egyik barátja nevelte és igyekezett mindenből a legjobbat nyújtani neki. A legnevesebb iskolákba íratta, sőt angliai egyetemi tanulmányait is lehetővé tette.

p0.png

Viszont a gyermekből különös ifjú serdült. Amellett, hogy szenvedélyesen olvasott és rendkívüli műveltségre tett szert, már középiskolás korában elkezdett inni, hajszolta a nőket és rákapott a szerencsejátékokra. Utóbbi szenvedélye miatt eltanácsolták az egyetemről és visszatért az Egyesült Államokba. Ezután katonai akadémiára iratkozott be, viszont a botrányok ott sem kerülték el, így nem volt sokáig maradása.

Poe már diákkorától fogva rémtörténetekkel ijesztgette osztálytársait és nem átallott őket papírra vetni. Az újságok szívesen közölték verseit és novelláit és mind az olvasók, mind a kritikusok kedvelték őket. A Morgue utcai kettős gyilkosság című hosszú elbeszélésével alapította meg a nyomozóregények műfaját. Már az ókori görögöktől kezdve írtak műveket bűntettekről, viszont a Poe-féle találmány sajátossága az, hogy a detektív saját logikájával győzedelmeskedik. Poe hagyományát vitte tovább és vált világhírűvé például Agatha Christie vagy Arhtur Conan Doyle.

p1_2.jpg

Ha sosem írt volna verseket Poe, akkor is világirodalmi jelentőségű alkotó lett volna. Ám költészetében még inkább kitűnt zsenialitása. A képzelet, érzelmi gazdagság, nyelvi sokszínűség vegyítése a zenei hatású verslábakkal különös látomást ad minden olvasónak. Bár Poe azt vallotta, hogy hideg fejjel, mint megoldandó matematikai feladatot építette fel verseit, azért ennél mégis többről lehet szó. Legbonyolultabb szerkezetű verse a Holló példája is jól mutatja mennyire nehéz őt utánozni, mivel jelenleg tizenkét magyar fordítása létezik (köztük Babits Mihályé vagy Tóth Árpádé) de eddig senkinek sem sikerült teljes egészében visszaadni azt, ahogy Poe eredendően megírta.

Ez a nagyszerű író és költő hétköznapjait élve maga volt a züllöttség. Alkoholizmusa, játék függősége és az élvezetek hajszolása megtették hatásukat, mivel negyven évesen vesztette életét. Poe haláláról legendák keringenek. Annyi bizonyos, hogy 1849. október 7-én eszméletlenül találták Baltimore egyik utcáján, azt viszont csak találgatni lehet, hogy mi történt. Egyes elképzelések szerint kocsmából hazafelé-menet elesett és belefulladt egy pocsolyába. Másik teória szerint a következő napi választások miatt tették el láb alól. De benne van a pakliban egy ritka agybetegség, magas vérnyomás, hormonzavar, szifilisz, drog illetve egy veszett állat harapása.

p2_2.jpg

Minden kétséget kizáróan a legenda tovább él. Ugyanis Poe halálának századik évfordulóján megjelent a sírnál egy titokzatos, fekete köpenyes, csuklyás férfi aki három rózsát és egy üveg konyakot helyezett el a síron. Valószínűleg az egyik rózsát Poe-nak, másikat feleségének, harmadikat anyósának szánta. Az ital jelentésére még nem jöttek rá, de összefüggésben lehet Poe alkoholizmusával, vagy csak az egészségére történő koccintást szimbolizálja az ital. Ez a jelenség a mai napig minden évben megismétlődik. Két alkalommal levelet is találtak a síron: egyikben az állt, hogy „a fáklya átadásra kerül”, a másikban pedig tudatta a csuklyás alak, hogy a hagyomány megteremtője meghalt. A férfi(k) kilétére még nem derült fény, mert a szemtanúk félnek megszólítani. Poe sírjánál senki sem lehet biztos, hogy milyen borzalmakat rejt a köpeny.

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 01. 19. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6713963852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása