Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Valami követ

2018. május 19. - Péntek Tünde

A Valami követ a nyár szenzációjának ígérkezik az ajánlások szerint. Mi több, nem kisebb jelzőkkel illetik a kritikusok ezt a művet, mint „az évtized horrorfilmje”. Nos, utánajártam, mennyi ezen állítás valóságtartalma.

„Képzeld el, hogy követ valaki. Bárhol is vagy, és egyszer csak feléd sétál. Bármilyen alakot felvehet. Lehet egy régi ismerős, kedves, szeretett arc, vagy egy ijesztő alak, egy vadidegen. Nem fut feléd, nem is különösebben siet. Csak határozottan megy feléd, és ha utolér, meghalsz. Ha pedig rád ragad, a követés átkától egyféleképpen szabadulhatsz: ha szexuális együttlét során átadod valaki másnak. De ha az illető meghal, újra nagy bajban vagy.” – derül ki a nagy rejtély már a film első negyedórájában.  Főszereplőnk, a 19 éves Jay ezzel a halálos veszéllyel néz szembe, amikor egy ártalmatlan egyéjszakás kalandot követően arra lesz figyelmes, hogy valami követi. Csak egyben biztos: menekülnie kell előle - az életéért.

i3.jpg

Nos, minderről szól „az évtized horrorfilmje”. Ha ez a kijelentés igaz lenne, akkor valószínűleg elég gyatra évtizedet zárhatott a horror-ipar. A nagy várakozásokhoz képest a kapott műalkotás több mint kiábrándító. Érthetetlen, miért is ez a nagy felhajtás körülötte. Jóformán egyetlen pozitívumot sem lehet felhozni az érdekében, még akkor is, ha a műfaj keretein belül vizsgáljuk meg alaposabban.

Elsőként kiemelendő az előbb bemutatott történet. Nyilván a horrorfilmekben nem feltétlenül kell logikát és valósághűséget keresni. Viszont ez az alapsztori, miszerint szexuálisan terjed ez a gyilkos fenyegetés, rettenetesen abszurd. Nem, nem az abszurd a megfelelő kifejezés: inkább a röhejes. A legjobb horrorfilmeket azért élvezzük, mert képesek vagyunk átérezni a szituációt, együtt izgulunk és rettegünk főhőseinkkel. Nos, jelen esetben erről szó sincsen, annyira képtelen a történet és a megoldás pedig annyira kézenfekvő lenne. Persze főhőseinek nincsen annyi értelme, hogyan gyorsan rövidre zárják az eseményeket.

i2.jpg

Másodszor, ha már „az évtized horrorfilmje”, akkor nyilván elvárhatnánk tőle, hogy mi is beleborzongjunk. A Valami követből egyszerűen kimarad a riogatás – talán egy-két jelenetnél lehet picit megijedni, viszont nagyon is kiszámítható, mikor következik valami rémisztő. Tulajdonképpen maga a film csak szimplán unalmas és vontatott, a 100 perces játékidőt sokkal többnek érezzük. Ráadásul a gyors léptekkel a főhős felé közeledő alakok sem okoznak majd álmatlan éjszakákat, még a néző vérnyomása sem igazán emelkedik meg, amikor feltűnik egy újabb ilyen teremtmény a vásznon.

Harmadszor, főszereplőnk – és a többiek is – rettenetesen bárgyú karakterek, akikben nincsen semmi szimpatikus. Irritálóan bután kezelik a szituációt – habár itt újra meg lehet említeni, hogy maga a szituáció is rettenetesen idióta. Mindenesetre minden logikus lépés ellenére cselekednek (a végső megoldás a jelenség legyőzésével kapcsolatban szinte értelmezhetetlen, viszont még kínunkban sem lehet nevetni rajta, hogy mégis hogyan találták ezt ki) és meggondolatlanul viselkednek. A felnőtt nézők szimpátiáját biztosan nem nyerik el a bajos tinédzserek zűrös ügyei, a 18 év alattiak pedig jobb, ha nem nézik meg ezt a filmet.

i1.jpg

Negyedszer, még abból a szemszögből is harmatgyenge az alkotás, hogy alig van benne véres jelenet. A legdurvább képsort már az első 5 percben ellövik, onnantól pedig nem kell tartanunk megrázó sérülésektől, felejthetetlenül gusztustalan halál-formáktól. A Valami követ további 95 percében végig borongós, néhol sötét színvilágú marad, amely légkörben a szereplők is mintha elunnák az életüket.

Valójában teljesen érthetetlen, mit esznek rajta a kritikusok, szerintem roppant gyenge darabja a műfajnak, hiszen hiányzik belőle minden, amitől élvezetes egy horrorfilm. Összességében számomra óriási csalódás volt. A nagyszerű filmajánlóknak és marketingfogásoknak köszönhetően beleestem abba a hibába, hogy kíváncsiságom csillapításának érdekében megnéztem. Nos, teljesen felesleges volt, mindössze 100 elvesztegetett perc. Megtekintését semmilyen korosztálynak nem ajánlom, inkább válasszunk valami mást a filmkínálatból.

i4.jpg

 

Valami követ (It Follows)

amerikai horror, 100 perc, 2015

Főszereplők: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Bailey Spry

Rendező: David Robert Mitchell

Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

 

A cikk eredeti megjelenése: 2015. 06. 25. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr513979036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása