Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A Setét Torony

2018. május 20. - Péntek Tünde

A világ egyik legsikeresebb regényírója, Stephen King életműve legfontosabb regénysorozatából készült film minden szempontból hatalmas vállalkozás. A 40 országban több mint 30 millió példányban eladott sorozat misztikus, fantáziadús és vad világot teremt, amely a thriller, a horror, a fantasy és a western keveréke, benne hihetetlen és izgalmas, vad figurákkal.

A Setét Torony Stephen King legendás regénysorozatán alapul, amely több szempontból is kitüntetett helyet foglal el a szerző életművében. „22 évesen, egyetemistaként kezdtem el írni, voltaképpen egész pályafutásom ezzel indult – meséli King. – Ahogy aztán szaporodtak a könyveim, rájöttem, hogy szinte minden karakterem A Setét Torony világában gyökerezik. A Setét Torony lett írói univerzumom alfája és omegája, hősei bekerültek más munkáimba, más könyvem szereplői pedig itt keltek új életre.” King világéletében nagy Gyűrűk ura rajongó volt, szeretett volna hasonlót, de nem akart egyszerű Tolkien utánzó lenni, így amikor annak idején beült megnézni A jó, a rossz és a csúfot, rájött, hogy a lovagregényhez a westernt kell párosítania, ha valami saját produktummal akar előállni. De mi is az a Setét torony? „Úgy kell elképzelni, mint egy világokat összetartó tengelyt – magyarázza King. – Ha egy autónak eltörik a tengelye, nem működik tovább. Ez történik a világgal is, ha a Torony összedől. A Setét Torony kiegyensúlyozza az erőket, és a harcosok feladata, hogy az életük árán is megvédelmezzék. De már csak egyetlen, utolsó harcos maradt: Roland. És vele szemben ott áll a káosz képviselője, Walter, a feketeruhás, aki el akarja pusztítani a Tornyot.”

s2_2.jpg

A Setét Torony regényfolyam nyolc könyvből és több novellából áll, több évtizeden át írt több ezernyi oldalt felölelő anyag, amelyek több évszázadon átnyúló történetét mindig is megfilmesíthetetlennek tartották. Ezért aztán a mégis elkészült film nem egy konkrét könyvhöz köthető, hanem az utolsó rész után veszi fel a fonalat, de merít az első, legismertebb kötetből, A harcosból és a harmadik, a Puszta földek címűből is.  Ennek köszönhetően rengeteg népszerű karakter kimaradt, ami érthető, az viszont már nehezebben magyarázható, hogy a gyártó miért döntött úgy, hogy az így is rengeteg történést és több megjelenített világot, és persze az egész széria esszenciáját alig 95 percre sűríti össze. Ám a rendező, Nikolaj Arcel korábbi munkái és a könyvsorozat iránti elkötelezettsége meggyőzte a producereket arról, hogy nála alkalmasabb személyt keresve sem találhatnának a filmváltozat elkészítésére. Mint Arcel elmondta, kamaszként ő is a sokmillió rajongó egyike volt. Annyira imádta a regényt, hogy 15 évesen miatta tanult meg angolul is. „Akkoriban még nem nagyon fordították Kinget dán nyelvre – emlékezik a rendező. – Beszereztem egy nyelvkönyvet, és elkezdtem angolul tanulni, hogy eredetiben olvashassam.” Aztán felcseperedvén forgatókönyvíró-rendezőnek állt, és megfogadta, hogy filmre viszi King művét.  Így is lett.

s1_3.jpg

A Setét Torony főhősének személyében Stephen King egy igazi keményfiút alkotott meg – mondja Ron Howard producer. „Elgondolkodtunk rajta, hogy Hollywoodban ma ki legkeményebb srác, és így lyukadtunk ki Idris Elbánál. Elképesztő jelenség, ugyanakkor briliáns színész, aki a szerep minden rétegét képes kibontani.” Az egyetlen bökkenő, hogy a regények főszereplője, Roland egy fehér, kék szemű, magas és vékony férfi, akit King egyenesen bevallottan Clint Eastwoodról mintázott. Elba viszont ezen kritériumok egyikének sem felel meg. Sokan azért kampányoltak, hogy Eastwood fiára, Scottra bízzák a szerepet, a filmesek viszont kitartottak Elba mellett, mondván, hogy ő a legjobb. Végül King is csatlakozott hozzájuk, és azt nyilatkozta, hogy nem a bőrszín számít, hanem az, hogyan áll a hatlövetű az illető kezében és miként bánik vele. Egyébként további érdekesség, hogy a King adaptációk történetében már előfordult, hogy sikerrel „feketítettek” be egy főszereplőt: A remény rabjai regényverziójában Red egy fehérbőrű, ír elítélt volt, a filmben viszont Morgan Freeman játszotta.

s3_2.jpg

A mozivásznon viszont még érdekesebbnek bizonyult Walter karaktere. Matthew McConaughey egy alakját változtatni képes, földöntúli figurát játszik, aki Roland szerint az ördögnél is rosszabb. „Walter játékos kedvű, laza fickó – jellemzi a szerepét McConaughey –, vonzó, elegáns, ugyanakkor végtelenül kegyetlen, és kaján örömét leli a pusztításban.Walter elérhetetlen. Ha valaki túlságosan megközelíti, elillan, még csak meg bele se izzad a harcba.” A Oscar-díjas színész félelmeteset alakít a feketébe öltözött ember bőrében: olyan hidegen játssza, hogy külsőségek nélkül, pusztán jelenléte alapján elhisszük neki, hogy nem ember és a hideg kiráz tőle.  Egyszerűen zseniális. Mondhatni, az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb főgonoszát alakítja, aki kihasználja, hogy bármit megtehet az emberekkel: leggyakrabban például azt parancsolja nekik, hogy ne lélegezzenek. A legpraktikusabb módja ez az ölésnek, ha természetfeletti képességekkel bír a gyilkos, viszont valamiért mégsem jutott eszébe még hasonló sem egyetlen szuperhősfilmnek.

s4.png

Már hónapokkal ezelőtt felírtam az „ezt mindenképpen meg kell nézni” filmjeim listájára A Setét Tornyot. Szakmai ártalom, hogy mielőtt moziba megyek, átfutok pár kritikát. És sajnos ezek annyira elrémítettek ettől a műtől, hogy lebeszéltem magam arról, hogy egy ennyire egybe hangzóan rossz filmért pénzt adjak ki. Végül, a premier után egy héttel, a kíváncsiságom győzött – meg az az érv, hogy máskor is befizettem már olyan mozira, ami nagy csalódást okozott, így legalább itt sem érnek meglepetések. Azt kell, hogy mondjam, ilyen meglepetésekre bármikor vevő vagyok, ugyanis az első perctől az utolsóig élveztem ezt az alkotást, lekötötte a figyelmemet, izgalmas, látványos volt és a színészek, főleg Matthew McConaughey nagyszerűen játszottak benne. Azt hozzá kell tennem, hogy a könyveket nem olvastam, így az abból táplálkozó elvárások miatt nem értek csalódások – a legtöbb kritika viszont éppen ebből kiindulva húzta le a filmet. Ha sima fantasyként fogjuk fel, akkor egy egész kellemes darab. Másfél órájával könnyen fogyasztható nyári kikapcsolódás és mivel King képzeletéből táplálkozik, sötétsége eredetibb, ijesztőbb a műfaj többi alkotásánál.  Viszont maga a sztori szerintem túl sok Gyűrűk urás vonást tartalmaz: itt is van egy stratégiai fontosságú sötét torony, és egy olyan főgonosz is, aki látomásképekben is kísérteni tudott, illetve egy olyan pozitív főszereplő is, aki olyan erővel bír, ami a sötét erők vezetőjének kell – és ha használja ezt a képességét, azzal egyből oda is vonzza a gonoszt. Mindettől eltekintve annyira tetszett A Setét Torony, hogy simán kikiáltanám az idei nyár szórakoztatóbb művének – a tanulság pedig az lenne, hogy nem szabad hinni a filmkritikusoknak, vagy legalábbis nem mindegyiknek.

 

A Setét Torony (The Dark Tower, 2017)

amerikai sci-fi, kalandfilm, 95 perc, (16)

Rendező: Nikolaj Arcel

Főszereplők: Idris Elba, Matthew McConaughey

Forgalmazó: InterCom

A cikk eredeti megjelenése: 2017. 08. 19. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr4913985014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása