Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Dübörög a szív

2018. május 20. - Péntek Tünde

Nem esünk túlzásokba, ha Meryl Streep-et olyan jelzőkkel illetjük, mint Hollywood királynője. Ő minden idők legsikeresebb színésznője, három Oscar-díjjal és emellett nem kevesebb, mint tizennyolc jelöléssel büszkélkedhet. A neve mindig garanciát jelent a minőségre, még akkor is, ha egy olyan könnyedebb, zenés műfajban mutatja meg magát, mint a Dübörög a szív című filmben.

Meryl Streep igazi kaméleon, játszott már politikust, szakácsnőt, boszorkányt, szerelmes asszonyt – és erre a listára mostani filmjével felkerült a rocker titulus is. A Mamma mia! című többé-kevésbé sikeres musicalben már megmutatta, hogyan tud énekelni, így ebből a szempontból nem okozott meglepetést. A külseje viszont annál inkább, hiszen pontosan úgy néz ki, ahogyan egy idősödő rock-zenészt elképzelünk. Azonban kicsit sem tűnik öregnek ehhez a szerephez, ráadásul simán elhiteti velünk, hogy még élvezi is.

d6.jpg

Jonathan Demme rendezését leginkább úgy határolhatnák körül, hogy egy zenés-érzelmes, helyenként drámázó, ámde szórakoztató történet - tehetséges színészekkel. „Egy igazi amerikai lány vagyok!” – ezzel indít Meryl Streep (azaz Ricki) egy lerozzant kocsma színpadán. Ricki különböző gitáralapú slágereket és átdolgozott frissebb popdalokat énekel a bandájával, míg három felnőtt gyermeke (Mamie Gummer, Sebastian Stan, Nick Westrate) és ex-férje (Kevin Kline) tőle több ezer mérföldre éli már régen a hétköznapjait. Ricki csak egy elhalványuló arc maradt a régi családi fotókon, ám mégis szükség lesz rá, amikor lányát elhagyja a férje, és depresszióba esik. Ricki tornádóként érkezik a konszolidált család életébe, felforgatja volt férje és annak felesége békés életét.

d2_1.jpg

Abból szempontból érdekes a film, hogy a nézőnek alkalmanként az a benyomása támadhat, hogy Amerikát nézi, de ezúttal valahogy belülre került és nemcsak a nagy lehetőségek hazáját látja – hanem azt is, ami azon túl következik. Benne van egy valamikor tündöklő generáció végnapjainak bemutatása, van benne valami nosztalgikus a rock’n’roll életérzésről, és ízelítőt kapunk az amerikai család intézményének kritikájáról is. A színészi játékok minősége, a jelenetek ritmusa, és az ízléses humor mind a film előnyére szolgálnak. Meryl Streep anyai és a rock’n’rollos identitása, sziporkázó jelenléte és játékos személyének őszinte villanásai jól illeszkednek a rendező által megkoreografált családi drámába. Ráadásul ennél jobban sosem működött a vásznon anya és lánya kapcsolata, hiszen Meryl Streep valóban Mamie Gummer édesanyja. Nem esett messze az alma a fájától, Gummer nemcsak külsőleg hasonlít édesanyjához, de valamelyest tehetségét is örökölte. Közös játékuk a film legnagyobb erőssége, gyakorlatilag elviszik a hátukon az egész alkotást.

d5.jpg

Ha végignézünk a rendező eddigi pályafutását, akkor bizony meglepődünk. Jonathan Demme nevéhez fűződik a Philadelphia – Az érinthetetlen,  és A bárányok hallgatnak is. Habár  a zene visszatérő elem minden művében, mégis nehezen találjuk a Dübörög a szív helyét. Oké,  hogy Ricki zenekara rögtön az első jelenetben ugyanazt a dalt adja elő, mint amit A bárányok hallgatnak-ban a kocsijában dudorászik a fiatal hölgy, közvetlenül azelőtt, mielőtt elrabolná Buffalo Bill – de ez így mégis kevés. Illetve 2008-ban Demme már előjött egy filmmel, melyben volt fekete bárány, családi dráma és lagzi: a Rachel esküvője komolyabb hangvételű alkotás, de még így is túlzottan sok hasonlóság fedezhető fel a Dübörög a szívvel összehasonlítva.

d4_1.jpg

Az a furcsa, hogy Jonathan Demme egy igazán megbízható és kreatív rendező, aki lelkes és nagyszerű stábbal dolgozik, viszont megelégedett egy olyan film elkészítésével, amely mellőzi a lényegi izgalmakat, és inkább a nézőket is bevonja az esküvő előkészületeibe, majd a buliba. Persze Meryl Streep még mindig Meryl Streep és egyszer valóban meg lehet nézni ezt a filmet (már csak Meryl Streep rockersége miatt is), de igazából semmi több, láttunk már ennél jobbat is…

 

Dübörög a szív (Ricki and the Flash)

amerikai dráma, 101 perc, 2015 (12)

Rendező: Jonathan Demme

Főszereplők: Meryl Streep, Kevin Kline, Mamie Gummer

Forgalmazó: InterCom

A cikk eredeti megjelenése: 2015. 10. 22. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr9913984884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása