Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Augusztus Oklahomában

2018. május 23. - Péntek Tünde

Itthon jóformán semmit nem hallottunk erről a filmről, csak annak híre jutott el hozzánk, hogy Meryl Streep-et és Julia Roberts-et minden jelentős díjra jelölik az ebben nyújtott alakításukért. Lássuk csak, mit is érdemes még tudni erről az oklahomai augusztusról.

A tavaly Matthew McConaughey főszereplésével bemutatott 18-as karikás Gyilkos Joe szerzőjének (és egyben forgatókönyvírójának) alkotása az Augusztus Oklahomában. Ez a mű egy hamisítatlan, kőkemény családi dráma: egy halotti toron összegyűlik a szétszóródott család és régi sérelmek élednek újjá, nagy bejelentések borzolják a kedélyeket, sorsfordító titkok látnak napvilágot. Tehát valójában nem is az eseményeken van a hangsúly, hanem azon, hogy a karakterek milyen meglepetésekkel szolgálnak. Ez pedig a színjátszás magasiskolájának ad lehetőséget.

a1.png

Meryl Streep neve garancia, hogy valami nagyszabású és emlékezetes alakítást fogunk látni. Itt sem okoz csalódást. Minden eddiginél gonoszabb és unszimpatikusabb szerepben tűnik fel, és hihetetlen, de még ez is jól áll neki. Tulajdonképpen ő a film központi figurája és a konfliktusok okozójának tekinthető. Egyik lányát Julia Roberts alakítja, aki mostanában nem tűnt fel komolyabb szerepkörökben. Ebben a filmben is kicsit olyan, mint mindig, viszont akadnak nagy pillanatai is, még Meryl Streep mellett is. Rajtuk kívül a többiek afféle töltelék szereplők és mindenki érdekes karaktert kapott: Juliette Lewis, a mindig rossz párt választó nő, Ewan McGregor, a külsőségekre adó besavanyodott férj, Benedict Cumberbatch, anyuci pici és antiszociális fia, Dermot Mulroney, akit kislányok hoznak lázba, Julianne Nicholson, az anyja árnyékában senyvedő nő, Abigail Breslin, a szülői civakodást megsínylő gyermek.

a4_3.jpg

Mint minden jó drámában, úgy ebben is szépen kirajzolódnak az egyéni konfliktusok és végül megoldásra lel nagyrészük. Tracy Letts (a szerző és forgatókönyvíró) a korábbiakból is merített, a Gyilkos Joe-hoz hasonlóan visszatér a hűtlenség drámája és annak következményei, illetve az idősebb férfi vonzódása egy tizenegy-két éves fiatal lányhoz. Emellett abban is hasonlóak, hogy minden konfliktus és karakter túlzásnak hat (bár itt azért kevésbé, mint a Gyilkos Joe-ban) – de mégis elülteti a nézőben azt a gondolatot, hogy van benne realitás a színfalak mögött.

a3_3.jpg

Nem mindenki szeret drámákat nézni, hiszen általában a hétköznapok is annyira stresszek, hogy olyan filmre vágyunk szabadidőnkben, ami kikapcsol minket. Ennek ellenére érdemes megnézni az Augusztus Oklahomában-t, mivel olyan nagyszerű alkotásról van szó, amely hemzseg az érdekes karakterektől, a szereposztás mondhatni telitalálat és az első perctől az utolsóig képes lekötni a figyelmet. Szóval, ha hamisítatlan és színvonalas drámára vágyunk, véletlenül se hagyjuk ki!

a2_4.jpg

Augusztus Oklahomában (August: Osage County, 2013)

Amerikai filmdráma, 130 perc

Főszereplők: Meryl Streep, Julia Roberts

Rendező: John Wells

Forgalmazó: Fórum Hungary

A cikk eredeti megjelenése: 2014. 01. 04. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr10013995102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása