Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Károly herceg titkai

2018. május 27. - Péntek Tünde

A mai napon minden bizonnyal nagy ünnepélyt tartanak a Buckingham palotában, mivel 1948. november 14-én született a királynő idősebb fia, Károly herceg.

Teljes nevén Charles Philip Arthur George a Buckingham palotában látta meg a napvilágot és születésekor máris Edinburgh hercege címet kapta. A kis Károly csupán négy esztendős volt, amikor édesanyja trónra került, ezáltal ő lett a törvényes örökös. (A poszt betöltésére a mai napig vár, azaz ötvenhét esztendeje.)

h1_7.jpg

Károly kiskorától a legjobb neveltetésben részesült, kijárta valamennyi iskolát, ahol édesapja is tanult. Egyetemre Cambridge-be járt, ahol régészetet és antropológiát hallgatott. Később a wales-i Aberystwyth egyetemre is beiratkozott. (1969-ben Wales huszonegyedik hercegévé koronázták.) Az életrajzírók szerint a herceg életében nem ez az időszak volt a legboldogabb, mivel szíve mélyén mindig is vidéki fiú maradt, aki szereti a csínytevéseket.

Az egyetem után Károly csatlakozott a Királyi hadtesthez és haditengerészethez. Pilótának képeztette magát és helikoptert is megtanult vezetni. A bulvár sajtó szerint ekkoriban több futó kalandja is volt, ám a legnagyobb hatást Camilla Sand gyakorolta rá. Egy pólómérkőzésen ismerkedtek meg 1971-ben és nemcsak érzelmeik, hanem személyiségük és érdeklődési körük is egy párrá tette őket. Ám házasságról szó sem lehetett, hiszen Camilla származása nem volt megfelelő a királyi udvarban. Így Camilla férjhez ment Andrew Parker-Bowles-hoz, aki korábban Károly húgának udvarolt.

h2_4.jpg

Ezután egyre sürgetőbbé vált, hogy Károly is megházasodjék és választása a Spencer család idősebbik lányára esett. Ám látogatásai során megismerkedett a fiatalabb gyermekkel, Diana-val is és végül az ő kezét kérte meg. 1981 júliusában házasodtak össze a Westminster apátságban, a ceremóniát a televízió élőben közvetítette. Pontosan egy évvel ezután született első fiuk, Vilmos majd 1984 szeptemberében Harry.

h3_6.jpg

Károly és Diana annyiban hasonlított egymásra, mint a tűz és a víz. Diana mindig is nagyvárosi nőnek érezte magát, aki keresi a feltűnést, felrúgja a királyi protokollt, segít bajbajutottakon, viszont még érettségivel sem rendelkezett. Ezzel szemben Károly jobban szeretett vidéken lenni és édesanyja nevelésének köszönhetően művelt, kifinomult trónörökös vált belőle, aki legszívesebben elbújna a világ szeme elől. Egy idő után Károly életében újra megjelent Camilla Parker-Bowles, Diana viszonzásképp más férfiaknál keresett vigaszt így 1992-ben nem látták értelmét a látszat fenntartásának és elváltak. Ezután öt évvel halt meg Diana autóbaleset következtében Párizsban. Diana halála hatalmas ellenszenvet váltott ki a királyi családdal szemben, sok évnek kellett eltelnie mire az emberek megbékéltek.

h4_7.jpg

Ennek köszönhetően Károly 2005. április 9-én Windsorban oltár elé vezette Camillát. A frigyre Vilmos és Harry is áldását adta, akárcsak az egész világ. Napjainkban Károlyról nem sok pletyka kering, lovaspóló iránti szeretetéről és széleskörű jótékonysági tevékenységéről szólnak a hírek. Emellett Károly több rekordot is felállított a brit uralkodóházban. Ő a legidősebb wales-i herceg, aki elsőként tanulta meg először a helyi nyelvet, valószínűleg ő lesz a legkorosabb trónra kerülő és 280 év után az első elvált brit király.

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 11. 15. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr214005790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása