Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Csillagainkban a hiba

2018. május 29. - Péntek Tünde

„Hiszem, hogy világunkban megválaszthatjuk, miként adjuk elő a szomorú történeteket…” – írja a film alapjául szolgáló bestsellerében John Green. Akár a Csillagainkban a hiba mottója is lehetne ez, hiszen egy bájos szerelmi történetről szól, amely a rákbetegség kapcsán szövődik két fiatal között.

A Csillagainkban a hiba egy különösen mellbe vágó alkotás (legalább is azon nézők számára, akik nem olvasták előtte a könyvet). Egyrészt, aki arra számít, hogy egy depressziós hangulatú filmet lát majd rákbeteg tinédzserekről, óriásit téved. Másrészt, aki egy nyálas, hatásvadász tinifilmet vár, igazán meglepődik majd. Tehát se nem annyira drámai, mint a Philadelphia és nem is annyira érzelgős, mit a Love Story. Nagyszerűsége az egyszerűségében áll. Gyermekien nyúl ehhez a komoly témához és a rákbetegség nyers realitása helyett az érzelmek hiteles bemutatására helyezi a hangsúlyt. Tipikusan az a film, amely közben az érzékeny lelkületű néző elfogyaszt pár zsebkendőt. Ráadásul még azzal a tulajdonsággal is bír, amely csak a legjobb filmekre jellemző: késleltetett hatással dolgozik, a megtekintés után még napokkal később is az eszünkbe fog jutni.

f1_4.jpg

A történet főszereplője Hazel Grace, egy tizenhét esztendős rákbeteg lány, aki egy két lábon járó orvosi csoda. Hazel Grace régen elfelejtette milyen egészségesnek lenni és esélye sincs rá, hogy ezt valaha megtudja újra. Mindenhová magával kell cipelnie oxigénpalackját, ami napjai minden egyes pillanatában emlékezteti betegségére. Aggódó szülei rábeszélik, hogy járjon el egy önsegítő csoportba, ahol megismerkedik Augustusszal, a rákból felépült, ám fél lábát elvesztő sráccal. Mondhatni, hogy szerelem első látásra, habár Hazel Grace először nem szeretne belebonyolódni az ügybe, mivel nem akar feleslegesen fájdalmat okozni a fiúnak, hiszen tudja, hogy nem sok ideje van már hátra. Persze hamarosan az érzelmek kerekednek felül és a két sokat szenvedett fiatal megtapasztalja, milyen édes is az első szerelem. Majd azt is, hogy az élet milyen kegyetlen…

f2.png

A megható alaptörténethez további pluszt ad a színészi teljesítmény. Hazel Grace szerepét Shailene Woodley játssza el, aki nemrég robbant be Hollywood fiatal csillagai közé A beavatott című sci-fivel. Habár a mostani filmben közel sem az akcióhős oldalát villantja meg, legalább annyira emlékezetes alakítást láthatunk tőle és lassan megtanulhatjuk helyesen leírni a nevét is. Augustus megformálója, Ansel Elgort számára ez az első komoly filmszerep, ami érződik is játékán. Viszont a karakternek egyértelműen előnyére válik, hogy ilyen egyszerűséggel és őszinteséggel játsszák el. A Csillagainkban a hiba közel sem lenne ennyire életszerű és bájos, ha vérprofi, manírokban bővelkedő alakítások hemzsegnének benne. Josh Boone második rendezése, így még ő is elég zöldfülűnek tekinthető a szakmában. Az első filmjéhez (Bízz a szerelemben!) hasonlóan, ismét a fiatalok párkapcsolatának boncolgatásával foglalkozik és teszi mindezt hétköznapi díszletek között. Azonban érződik Boone kiforratlansága és a mostani sem tekinthető hibátlan alkotásnak: a film ritmusa nem egységes, helyenként indokolatlanul ragaszkodik a könyvhöz, máshol hiányérzetünk támad a történetben. Továbbá letisztult és hétköznapi vizualitási stílusra furcsán hatnak a szöveges üzeneteket szemléltető, felvillanó szövegbuborékok és az összes nagy jelenetet aláfestő, szívfacsarónak szánt dalok.

f3_5.jpg

Nem könnyű megmagyarázni mitől is jó ez a film, egyszerűen csak meg kell nézni. Annak ellenére, hogy tinik a főszereplői és elsődlegesen velük foglalkozik a film, az idősebb generáció is megtalálhatja benne azt a pluszt, amitől emlékezetes marad számukra. Garantált, hogy szem nem marad szárazon. Égető szükség van az ilyen filmekre, amelyek a maguk egyszerűségében mutatják be, hogy az élet legkilátástalanabb szituációiban is érthetnek minket kellemes meglepetések. Tehát felesleges keseregni, csakis csillagaink tudhatják, kinek milyen sors van megírva.

f4_4.jpg

Csillagainkban a hiba (The Fault in Our Stars)
amerikai romantikus film, 125 perc, 2014 (12)
Rendező: Josh Boone
Főszereplők:
Shailene Woodley
Ansel Elgort
Nat Wolff
Willem Dafoe
Laura Dern

A cikk eredeti megjelenése

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr9014010148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása