Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A hobbit – Váratlan utazás

2018. május 30. - Péntek Tünde

„Azt hiszem, én kész vagyok egy újabb kalandra” – búcsúzott a Gyűrűk ura trilógia záró epizódjában Zsákos Bilbó. Idén végre megvalósult az újabb utazás, amelyet az elkövetkező két évben minden bizonnyal rendkívüli érdeklődés övez majd. Nézzük csak, hogyan sikerült a visszatérés Középföldére!

A Gyűrűk ura trilógia (A Gyűrű szövetsége, A két torony, A király visszatér) minden kétséget kizáróan a filmtörténet klasszikusai közé vonult be: a 2001-2003 között bemutatott három film összesen 17 Oscar-díjat söpört be és több millió rajongót vonzott maga köré. Ahogy a Gyűrűk ura trilógia mindegyik darabján érződik a kifinomult és minőségi munka, ugyanúgy A hobbit trilógiát sem lehet megvádolni, hogy összecsapott és elkapkodott projekt lenne, amely a korábbi sikereket kívánja meglovagolni. A rajongóknak csaknem 10 évet kellett várni az újabb Középföldén játszódó történetre – az érdeklődés azonban semmiképpen sem hagyott alább és a 2012-es esztendő talán legjobban várt filmjeként vonult be december 13-án a mozikba.

2.jpeg

A hobbit trilógia első darabja a Váratlan utazás címet viseli, rendezője hosszas egyeztetés után a korábbi filmeket is jegyző Peter Jackson lett, a visszatérő szerepekre pedig kivétel nélkül sikerült megnyerni A Gyűrűk urában is játszott színészeket. Nyilván mindez egyértelmű garanciának tűnik a sikerre – azonban van egy apró bökkenő. J. R. R. Tolkien A Gyűrűk ura trilógiája három könyvből áll, melyből három film készült, viszont A hobbit mindössze egy nagyjából 300 oldalas mese. Hogyan lesz ebből háromszor háromórás mozifilm?

1_13.jpg

A Váratlan utazás megtekintése alapján a recept a következő: semmit se hagyj ki A hobbitból, viszont turbózd fel a történetet annyi kapcsolódó háttérinfóval, amelyet Tolkien valaha elcsepegtetett valamelyik Középföldén játszódó művében. Az így kapott eredmény némileg könnyedebb hangvételű és humorosabb, mint A Gyűrűk ura, viszont a drámai vonulat, a feszültség és a sok látványos akció sem hiányzik belőle. A Váratlan utazás rendkívüli nosztalgiával töltheti el a Gyűrűk ura rajongóit, mivel számtalan ismerős tájon járhatunk, a korábbi események kiegészítődnek érdekes történetekkel és magyarázatokkal, ráadásul ismerős szereplőkkel is találkozhatunk. Visszatér Gandalf, Elrond, Galadriel, Szarumán, Gollam, Zsákos Frodó és az idős Zsákos Bilbó.

3_8.jpg

Aki olvasta A hobbit könyvet, nem lepődik meg, hogy a fiatal Zsákos Bilbó kalandjait fogja viszont látni, amelyeket tizenhárom törp kíséretében él át. Tehát új színészekre is szükség volt az új szerepekhez. A végeredményen látszik, hogy rendkívül jól dolgoztak a castingon: a különböző törp-karakterek igazán egyedire sikerültek (amelyben nyilván a smink-mesterek is nagy szerepet játszottak) és szerethetőknek tűnnek. A legnagyobb felelősség Tölgypajzsos Thorin és Zsákos Bilbó kiválasztásában rejlett. Mindkét szerepre a magyar nézők számára jóformán ismeretlen színészeket sikerült megnyerni. A törpkirály megformálója Richard Armitage, aki emlékezetesen alakítja a büszke harcost és pótolja azt a hiányt, amelyet a Gyűrűk ura ember-karakterei jelentettek korábban. Martin Freeman-féle Zsákos Bilbó valószínűleg elnyerné a legszimpatikusabb hobbit címet, mivel egyesül benne a félszereztek minden hasznos tulajdonsága (mint a bátorság, lelkiismeretesség, segítőkészség, eszesség, szívósság) és sikeresen kamatoztatni is tudja ezeket. Bilbó karakterével kapcsolatban mindössze egyetlen apró észrevétel merülhet fel: már korábbról is tudhatjuk, hogy a Gyűrű birtoklása azt is jelenti viselőjének, hogy egy percet sem öregszik (ezt Gandalf is megjegyzi Bilbónak A Gyűrű szövetségében). A Váratlan utazásból kiderül, hogyan szerzi meg a Gyűrűt Bilbó – viszont azt is láthatjuk, hogy mennyivel idősebbnek tűnik 60 évvel később. Érdekes…

4_10.jpg

A Váratlan utazást több verzióban is megtekinthetjük a magyar mozikban: a hagyományos 2D-s verzióban szinkronizáltan és feliratosan egyaránt, 3D-ben, IMAX 3D-ben és Peter Jackson forradalmi újításában High Frame Rate 3D-ben (HFR 3D), amely 48 képkockát pörget le egy másodperc alatt, megduplázva a szabványos 24 másodperc/képkocka sebességet. Az új technika intenzívebbé teszi a mozizás eddig élményét, mivel ez sokkal közelebb áll az emberi szem valódi befogadóképességéhez – azonban az előzetes próbavetítések során állítólag többen is rosszul lettek. Véleményem szerint a hagyományos 3D nem tett annyit hozzá a filmhez, hogy az kevésbé hatásos legyen mindenféle szemüveg nélkül, így a történet rajongói valószínűleg a „megszokott” Gyűrűk urás 2D verziót is ugyanúgy szeretni fogják.

 

A hobbit – Váratlan utazás (The Hobbit: An Unexpected Journey)

Amerikai-új-zélandi fantasy, 169 perc

Rendező: Peter Jackson

Főszereplők: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage

Forgalmazó: Fórum Hungary

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 12. 14. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr2214013676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása