Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Az utánozhatatlan Verdi

2018. május 31. - Péntek Tünde

108 éve ezen a napon halt meg Itália legnagyobb operaszerzője, Giuseppe Verdi. Műveit ma is nagy sikerrel játsszák a világ összes operaházában. Népszerűségének titka talán abban rejlik, hogy az ember legkülönbözőbb érzelmeit képes bemutatni fülbemászó dallamokkal ötvözve.

Verdi 1813. október 10-én született az olaszországi Le Roncole-ben. Paraszti ősöktől származott, édesapja bortermelő és kocsmáros volt. Verdi nem folytatta a családi hagyományt, hanem Milánóban szeretett volna zenét tanulni. Szerény életkörülményei miatt csak barátai segítségével juthatott el a hőn áhított városba, de a zenei konzervatóriumba már nem vették fel. Tanulmányait magánúton folytatta és huszonhat éves korában már a milánói Scala színpadán láthatta első operáját, az Obertot.

Bár az Oberto nem tartozott a korszakalkotó művek közé és csendes sikert aratott, mégis két újabb műre szóló megrendelés hozott az ifjú zeneszerzőnek. Ekkortájt következett be Verdi magánéletének legnagyobb csapása: felesége és két kisgyermeke meghalt. Pár év alkotói válság után megújult erővel tért vissza és Nabucco című operájával elsöprő sikert aratott.

g1_4.jpg

A Nabucco a zsidók babiloni fogságból történő kiszabadulásáról szól, viszont az olasz nézők az akkori aktuális politikai helyzettel azonosították. Verdi egy csapásra a forradalmi hangulat jelképévé vált, az egész ország kívülről fújta a rabszolga-kórus dalát. Később Verdi maga is bekapcsolódott a politikába és az első nemzeti parlament tagja lett.

Verdi alkotói csúcspontját az 1850-es években érte el, világhírnévre is ekkortájt tett szert. Victor Hugo A király mulat című drámája alapján készült Rigoletto jelenleg is az egyik legnépszerűbb operája. A mantuai herceg La donna e mobile (Az asszony ingatag) kezdetű áriája igazi slágerré vált: a nem operarajongóknak is egyből beugrik a dallama a mai napig.

A Traviata is ebben az alkotói korszakban keletkezett. Ifjabb Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regényét szinte megjelenésekor elkezdte átdolgozni Verdi, annyira megtetszett neki a keserédes, romantikus történet. (Egy kis kitekintésként megjegyezném, hogy szintén e témát dolgozza fel a 2001-es Moulin Rouge című Oscar-díjas, zenés film). A Traviata első bemutatója az elhamarkodott szereposztás miatt bukás volt, de miután Verdi kissé átalakította színpadi alkalmazását, egyből világsiker lett.

g2_3.jpg

1871-ben a Szuezi-csatorna megnyitásának ünnepségére készült a szintén népszerű Aida. Ezután tizenhat évnyi hallgatás következett. Verdi művei színpadra alkalmazásával foglalkozott és Európa egyik városából a másikba utazott. Hetvenöt éves elmúlott már, amikor Shakespeare művei alapján megírta az Otellot és a Falstaffot, úgymond pályafutása megkoronázásaként. Verdi nyolcvannyolc éves korában Milánóban hunyt el.

Hosszú élete során mérhetetlen vagyont gyűjtött, ő mégis egyszerűen élt. Bevételeinek nagy részét az éhezők szenvedéseinek enyhítésére fordította. Mesterműveket alkotott mint fiatalember, mint érett komponista és mint idős zseni. Életműve utánozhatatlan, rajta kívül senkinek nem sikerült még ilyen mennyiségű, minőségű és ennyire népszerű operákat írni.

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 01. 27. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6714014940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása