Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Jurassic World

2018. május 31. - Péntek Tünde

Messze felülmúlva a várakozásokat, minden nézettségi rekordot megdöntött a legújabb Jurassic Park film. Most, 22 évvel az első őslényes mozi után, legalább ugyanannyira dinó-lázban ég az egész világ, mint hajdanán. Vajon milyen meglepetéseket tartogat még számunkra Spielberg univerzuma?

Idén több klasszikus műalkotás feldolgozása vagy folytatása kerül a filmszínházakba, többek között a Star Wars, Mad Max, Terminátor, Mission Impossible, Bosszúállók, Fantasztikus Négyes és persze a Jurassic Park. Steven Spielberg 1993-as mozija korszakalkotó mű, azelőtt senki sem használta ilyen minőségben – jóformán élethűségben – a digitális technikát és a populáris kultúra részévé tette az addig közel sem annyira divatos, 65 millió éve kihalt dinoszauruszokat. Továbbá azt a trendet is útjára indította, hogy a nézőknek valami olyat kell mutatni, ami lenyűgözi őket, amit ezelőtt még nem láttak, sőt el sem képzeltek. Ennek az élményközpontú szórakoztatásnak ékes példái azóta az Avatar és a Gravitáció is.

18_2.jpg

Nem szükséges komoly fejszámolásokba bocsátkoznunk ahhoz, hogy rájöjjünk: a klasszikus Jurassic Park filmek rajongói már felnőttek. Viszont ez a korosztály – akárcsak ezen sorok írója – a mai napig emlékszik arra, micsoda élmény volt a dinoszauruszok látványa a mozivásznon, és még most is felcsillan a szeme, amikor meghallja a Jurassic Park filmzenéjének témáját. Ehhez képest rettentően izgalmas az az adat, hogy az amerikai nyitóhétvégén a nézők 39 százaléka a 25 év alatti korosztályból került ki – tehát többségük még meg sem született, amikor bemutatták az első részt. Vajon számukra is annyira felejthetetlen marad ez az első találkozás, mint anno?

A negyedik Jurassic film megteremti azt, amit 22 évvel ezelőtt John Hammond megálmodott: Nublar szigetén üzemel az őslénypark. Egy kisfiú szemszögén keresztül és ámulatát teljesen átérezve láthatjuk mindazt a csodát, amit ott felépítettek a közönség számára. Ám a folyamatos igények kielégítése végett mindig kell valami nagyobb, menőbb és veszélyesebb. Amikor a dinólovaglás és –simogatás már unalmas, a velociraptorok idomíthatók, sőt a T-Rex-etetés is csak egy látnivaló a sok közül, akkor bizony nagyon oda kell tenniük magukat a park fenntartóinak. Így születik meg egy génmanipulált lény, az Indominus Rex, ami minden eddiginél félelmetesebb. A baj csak akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy bizony okos is – és elszabadul. Innentől jön a futás és a sikoltozás...

17_2.jpg

Az első perctől az utolsóig leköti a néző figyelmét a film, annyira akció-dús. Azonban, ha a történet mélyére nézünk, további érdekességeket is találhatunk. Először is azt, hogy mennyire önironikus ez az alkotás. Ugye az alapkonfliktus kiváltója, hogy a közönség számára létrehozott szemkápráztató és megborzongató látványosság elszabadul, és szó szerint felfal mindenkit. A Jurassic World-re mindez ugyanúgy igaz, hiszen IMAX vagy 3D-s verziója olyan élményt ígér, amit eddig nem láttunk – maga a film is éppen olyan szuperprodukció, mint az Indominus Rex. Ezzel a gyilkos lénnyel kapcsolatban felmerül a felelőtlen állattartás és az állatkerti fogság mindig aktuális problémaköre is: az óriáshüllő azért szökött meg a ketrecéből, mert nem a megfelelő körülmények között tartották. Ráadásul további morális kérdéseket vet fel, hogy mennyire lehet az állatokat pénzcsináló attrakciókként kezelni – hiszen, mint a filmből is kiderül, fontosabb a közönség szórakoztatása, mint az élővilág fenntartása. Végül a velociraptorok hadieszközként való bevetése az amerikai fegyverlobbira is válaszol a maga módján.

20_1.jpg

Többször emlegettük már Spielberget, azonban fontos tudni, hogy a Jurassic World nem az ő rendezése, csak a produceri feladatokat látta el. Azonban a szemfülesebb nézők több kikacsintást is észrevehetnek, amelyekkel a készítők tiszteletüket róják le egy nagyszerű életmű előtt: a mosasaurus etetésénél mintha csak a Cápa filmek borzalma jelenne meg újra, főhősünk öltözéke pedig kiköpött Indiana Jones. Emellett persze számtalan utalást láthatunk a korábbi Jurassic Park filmekkel kapcsolatban, különösen megható az a jelenet, amikor a fiúk betévednek a régi park emlékei közé és egyikük megsimogatja a raptor portréját. De az egész Jurassic World igazi nosztalgia-élmény az egykori rajongóknak számára. Kicsit újraélhetjük a régi történetet, mivel most is két elveszett gyermeket kell megmenteni a dinók karmai közül két olyan felnőttnek, akik picit ódzkodnak tőlük – és először egymástól is. Felbukkan az eredeti Jurassic Park logó, és kiderül, hogy a dzsipek is működnek még. A legnagyobb eufóriát pedig minden kétséget kizáróan a T-Rex megjelenése váltja ki, aminek „szerepében” ugyanazt a lényt láthatjuk, aki elől Jeff Goldblum és Laura Dern menekült több mint 20 évvel ezelőtt.

19_2.jpg

A Jurassic World akkora kaland, amely a Spielberg-klasszikusokon és azután nevelkedett nézősereget is egyaránt elkápráztatja. Ez a nagyszabású mű azt is igazolja, hogy az otthoni filmnézést közel sem lehet összehasonlítani egy ütős moziélménnyel – így még szellemiségét tekintve is méltó folytatásává vált a korábbi részeknek. Már csak egy kérdés maradt: vajon mennyit kell várni a következő Jurassic epizódra? Nos, egyelőre ez még rejtély, de annyi biztos: a mostani filmet nehéz lesz überelni.

 

Jurassic World

amerikai kalandfilm, 125 perc, 2015 (12)

Rendező: Colin Trevorrow

Főszereplők: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard

A cikk eredeti megjelenése

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr814014484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása