Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Tolkien világa

2018. május 31. - Péntek Tünde

Az angolszász nyelv és irodalom professzora mítoszokból teremtett egy fantáziavilágot. A legendássá vált A Gyűrűk ura trilógia alkotója 1892. január 3-án született.

John Ronald Reuel Tolkien a dél-afrikai Orange Szabadállam fővárosában, Bloemfontein-ben született, ahonnan német származású, banktisztviselő édesapja korai halála után édesanyjával és testvérével visszatértek Angliába. Neveltetését katolikus szerzetesek irányították, s a katolicizmus nagy hatással volt későbbi életére és munkásságára. A kis Ronaldot rendkívül vonzotta a mesék és a mondák világa, s már ekkor képzeletbeli nyelveket talált ki. 1904-ben az édesanya is meghalt, az árva gyermekek pedig anyjuk gyóntató papjának gyámsága alá kerültek. A birminghami King Edward Schoolban, majd az oxfordi Exeter College-ban tanult tovább, s itt szerzett behatóbb ismereteket az angolszász és az óangol nyelvekről. Ezek az ismeretek képezték az alapot tudományos fordítói tevékenységéhez és a fantázia világ létrehozásához egyaránt. Egyetemi évei alatt megnősült, felesége Edith Bratt, aki szintén árva volt. Életük végéig tartó boldog házasságukból három fiú és egy lány született.

Tolkien alhadnagyként harcolt az I. világháborúban, majd a francia fronton megbetegedett a somme-i ütközet után és hazaküldték. A háború után nemigen tudott mihez kezdeni; egyetemi oktatóként, később professzorként tevékenykedett az oxfordi, majd a leedsi egyetemen. Talán ez buzdítja arra, hogy nyelveket találjon ki, amelyeket a "tündék", vagy "tündérek" beszédének nevez. Ekkor kezdte el írni az Elveszett mesék könyvét, a későbbi Silmarillonnek nevezett elbeszélés-gyűjteményt. Először csak kedvtelésből írt, de barátai unszolására végül is elküldte műveit az egyik kiadónak. A gyermekregények sorába tartozik az 1937-ben kiadott A hobbit is (A babó címmel jelent meg hazánkban először). Itt lép színre először Zsákos Bilbó, Tölgyfapajzsos Thorin, és Gandalf. A hangnem új és derűs, a történet öt világrész gyermekeit hódítja meg. Zsákos Bilbót pedig együtt emlegetik a két, szintén Angliából érkezett mesehőssel: Micimackóval és Alice-szal. A könyvet legalább három műfaj rajongói követelik maguknak. Hiába: A hobbit egyszerûen csak egy elragadó meseregény.

2_12.jpg

A kiadó a folytatás reményében keresi meg a szerzőt, egy újabb "hobbitos történtetet" akart. 1937 decemberében megkapták a választ egy levél formájában: "Megírtam a hobbitokról szóló új történtet első fejezetét. Boldog karácsonyt!" Így kezdődött A Gyűrűk ura megírásának hosszadalmas és nehéz folyamata. Tolkien tizenkét éven át dolgozott a trilógián. Gyakran félretette, párszor majdnem abba is hagyta a könyvet. A kiadó, családja és barátai azonban állandóan biztatták, Tolkien pedig tovább dolgozott. Új világot talált ki, és erre az alapos munkára eddig csak kevés író vállalkozott. Az általa megálmodott Középfölde földrajzát, nyelvét, irodalmát, történelmét, mitológiáját sőt még élővilágát is létrehozta. 1954-ben jelent meg A Gyűrű szövetsége és A két torony, 1955-ben A király visszatér, bár Tolkien eredendően nem trilógiának szánta, hanem egy könyvként szerette volna kiadatni.

A kritika vegyes fogadtatásban részesítette A Gyűrűk urát. C.S. Lewis, Tolkien jóbarátja "derült égből villámcsapásnak" nevezte, míg Edmund Wilson amerikai kritikus "elnyújtott zagyvaságként" jellemezte. Ettől függetlenül a trilógiának hatalmas olvasótábora alakult ki. 1965 után, amikor Amerikában egy nem hivatalos kiadását kezdték terjeszteni, megszületett a Tolkien-kultusz: a rajongók a graffititől kezdve a komoly szakdolgozatig mindenféle módon kifejezték csodálatukat. A Gyűrűk ura-trilógia utótörténetét sok helyütt megírták már; minden addigi könyvet felülmúló sikerén túl átformált egy irodalmi irányzatot, műfajt és kultuszt teremtett, esztéták és írók nőttek fel rajta. A lengyel gimnáziumokban kötelező olvasmány, és sok más országban is tanítják. A Gyűrűk ura új, angol kiadását (harminc évvel az első után) a következő szlogennel hirdetik: "Az angolul beszélő világ két részre oszlik: azokra, akik már olvasták A Gyűrűk urát, illetve azokra, akik el fogják olvasni."

1_15.jpg

A Peter Jackson által rendezett A Gyűrűk ura trilógia három filmje összesen 17 Oscar-díjat söpört be és A király visszatér minden idők legtöbb aranyszobrocskával rendelkező három filmjének egyike jelenleg is. Illetve A Király visszatér annyiban megdöntötte a Ben Hur és a Titanic felülmúlhatatlannak vélt rekordját, hogy valamennyi jelölését díjra váltotta.

Tolkien csendes szemlélője maradt hihetetlen sikereinek, 1959-ben visszavonult oxfordi állásából, és 1968-ban feleségével egy csendes tengerparti kisvárosba, Bournemouthba költözött. Felesége 1971-ben hunyt el. A következő évben az angol királynő Brit Birodalmi Érdemrendet adományozott Tolkiennek, és az oxfordi egyetem is díszdoktorává avatta. A híres irodalmár nem sokkal ezután, 1973. szeptember 2-án halt meg az angol Bournemouth-ban. Feleségével közös sírban nyugszik, a sírfeliraton felesége neve után a Luthien, az övé után a Beren szót vésték. (Beren és Luthien románca A Gyűrűk ura-legendárium - Tolkien szerint - legfontosabb és legszebb szerelmes története.)

A cikk eredeti megjelenése: 2010. 01. 02. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr8014014706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása