Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Wagner, a német opera megteremtője

2018. május 31. - Péntek Tünde

196 éve ezen a napon született Richard Wagner, kora egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, akit operái tettek halhatatlanná. Kalandos és utazásokkal teli életet mondhat magáénak.

Richard Wagner 1813. május 22-én Lipcsében született a család kilencedik gyermekeként. Alig fél évvel később rendőrtiszt édesapja meghalt és édesanyja ismét férjhez ment egy drezdai színész-költőhöz. Nevelőapja igen laza neveltetésben részesítette, a végletekig elkényeztetett gyermek volt. Drezdai otthonukba bejáratosak voltak a színház emberei, így Wagner már egész kis korában kapcsolatba került e világgal. Bár a család festőnek szánta, őt inkább az irodalom érdekelte és gimnazistaként tragédiák írásával foglalkozott.

w1_5.jpg

Beethoven IX. szimfóniájának megismerése után határozta el Wagner, hogy zenével szeretne foglalkozni. Rendszeres muzsikus oktatásban sohasem részesült, az alapokat a lipcsei Tamás-templom karnagyától tanulta meg. 1833-ban a würzburg-i színháznál karigazgatói állást szerzett, majd egy évvel később Magdeburgban lett karmester. Itt ismerkedett meg Minna Planerrel, akit nemsokára feleségül vett.

Wagner 1837-ben Königsbergben majd Rigában is karmesterkedett, de hitelezői elől menekülni kényszerült. Feleségével apró vitorlás kereskedőhajón, három és fél hétig tartó viszontagságos úton értek Londonban. A tengeri viharok és a norvég fjordok Wagner eszébe juttatták Heine egyik novelláját a bolygó hollandi mondájáról. Így született meg a híres opera alapötlete, amelyet 1843-ban mutattak be.

w2_5.jpg

Wagner Párizs után Drezdában telepedett le, ahol karmesteri állást kapott. Ekkortájt a német mondavilág tanulmányozásával is foglalkozott, a germán mesék, legendák alapján szeretett volna szövegkönyvet és zenét létrehozni. Munkáját megszakította az 1848-as forradalom, aminek aktív részese volt. A bukás után menekülnie kellett és Svájcban lelt új otthonra. Zürichben egy vagyonos, operabarát kereskedő villájába költözött feleségével együtt. 1865-ben újból csomagolhattak, mivel Wagner szerelmi viszonyba bonyolódott házigazdája feleségével. Az afférra saját házassága is ráment. Ezután szerezte a Trisztán és Izolda című operáját, amivel örök emléket állított szerelmének.

Wagner Münchenben kapott állást a bajor királytól, de kicsapongó életmódja miatt gyorsan menesztették. Wagner egy barátja hívására visszatért Svájcba, Luzern közelébe. „Önmagam másik énjét ismertem fel benne”- írta naplójában Liszt Ferencről. A két zeneszerzőt élete végéig szoros barátság kötötte össze. Svájcban találkozott Wagner a házas Liszt-Bülow Cosimával, akiben nemcsak megértő társra lelt, hanem eszméinek lelkes támogatójára talált. Nem törődve a botránnyal, Liszt Ferenc lánya elvált és feleségül ment Wagnerhez.

w3_4.jpg

A rendeződött magánélet a munkáját is inspirálta, mivel sikerült megírnia A Nibelung gyűrűje című tetralógiát, amin évtizedeken keresztül dolgozott. Az újonnan épített bayreuthi operaházban mutatták be mind a négy operát: A Rajna kincsét, A walkürt, Siegfriedet és Az istenek alkonyát. Wagner élete végéig Bayreuthban dolgozott. Utolsó műve a Parsifal szintén a német mondavilág alapján készült. Wagner 1883. június 15-én halt meg.

Wagner operáinak nemcsak zenéjét szerezte, hanem a szövegkönyvet is saját maga írta. Műveit általában langyos fogadtatásban részesítették a bemutató napján, viszont egy kis idő elteltével igen népszerűvé váltak. Wagner operái közül az eddig említetteken kívül kiemelendő a Lohengrin, amiről pszichológiai tanulmányok jelentek meg, A nürnbergi mesterdalnokok, ami görbe tükröt mutat Wagner koráról, illetve a Tannhauser, aminek nyitánya igazi operaklasszikus.

A cikk eredeti megjelenése: 2009. 05. 19. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7114015896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása