Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

100 éve született Ronald Reagan

2018. június 01. - Péntek Tünde

Halála után egy évvel egy szavazáson minden idők legnagyobb amerikaijának választották meg Ronald Reagant, aki olyan személyeket előzött meg, mint George Washington, Abraham Lincoln vagy Martin Luther King.

1911. február 6-án látta meg a napvilágot Ronald Wilson Reagan az illinoisi Tampicoban. Édesapja ír származású cipőkereskedő volt, aki gyakran nézett a pohár fenekére. Édesanyja próbálta egyben tartani a családot. A rossz anyagi körülményeik miatt Ronald Reagan nyaranta kénytelen volt vízimentőként dolgozni, hogy tanulmányait finanszírozni tudja. Az egyetemen szociológiát és közgazdaságtant hallgatott, de emellett sportriporterként dolgozott egy rádióállomáson.

23_1.jpg

1937-ben Hollywoodba költözött és színészként próbált szerencsét. Habár filmekkel nem szerzett akkora hírnevet, mint amire vágyott, a szerelem mégis rátalált. Feleségül vette Jane Wyman színésznőt, akitől egy Maureen Elizabeth nevű kislánya született és egy fiút (Michael Edward) is adoptáltak.

Ronald Reagan a második világháborúban tartalékos volt a légierőnél. Pár évvel később aktívan politizálni kezdett és a Filmszínészek Egyesületének elnökévé vált. Emellett tévéműsorok vezetésével is foglalkozott. Házassága megromlásában ezek a tényezők is közrejátszottak és második kislánya, Christine röviddel születése utáni halála csak súlyosbította a helyzetet. Így nyolc év házasság után elvált. 1952-ben másodszorra is megnősült, újra egy színésznőt vett feleségül, Nancy Davist. Két gyermekük született: Patricia Ann és Ronald Prescott.

24.png

1966-ban Kalifornia kormányzójává választották, amely címet közel tíz évig birtokolt. 1980-ban az elnökválasztáson sikerült legyőznie az akkori elnök Jimmy Cartert. Így Ronald Reagen lett az Egyesült Államok negyvenedik és egyben legidősebb korban hatalomra lépő elnöke.

Egy évvel később merényletet követtek el ellene: egy elmebeteg new yorki taxisofőr hatszor rálőtt egy hollywoodi filmből vett példa alapján. Bár az egyik lövedék a szívétől nem messze állt meg, Ronald Reagannek sikerült felépülnie. De elnöksége alatt többször volt problémája egészségével: vastagbél-, bőr- és prosztatarákkal is operálták 1989-ig.

1994-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, ami memóriazavarokkal, szellemi képességek hanyatlásával és az idegrendszer folyamatos leépülésével járó gyógyíthatatlan betegség. Ronald Reagan ekkor vonult vissza a nyilvánosságtól. 2004. június 5-én tüdőgyulladás következtében 93 évesen vesztette életét. Fiatalabbik lánya elmondása szerint utolsó éveiben már nagyon kevés tiszta pillanata volt, járni és beszélni sem tudott.

25_1.jpg

Halálának híre az egész világot megrázta, a vezető politikusok sorra tették a szebbnél szebb nyilatkozatokat. Az akkori elnök, George Bush elmondta, hogy „Ronald Reagan halálával egy hatalmas amerikai személyiség élete ért véget, aki segített a világ megmentésében… Reagan elnök egy magára talált nemzetet hagyott maga után. Munkásságával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy eltűnjön a félelem és a zsarnokság világa.”

Tony Blair brit munkáspárti miniszterelnök szerint „Nagy-Britannia egy jó barátot veszített el.” Ronald Reagan elnöksége idején Lady Margaret Thatcher töltötte be a brit miniszterelnöki posztot, aki egy “igazi amerikai hősnek”, legközelebbi politikai szövetségesének és barátjának nevezte az USA negyvenedik elnökét.

26_1.jpg

Ronald Reagen politikája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államoknak egy puskalövés nélkül sikerült a hidegháborút megnyernie és milliók köszönhetik neki szabadságukat. Hazánkban 2006. szeptember 22-én a Városligetben szobrot avattak a tiszteletére.

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 02. 06. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1914016722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása