Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Aki megálmodta Alice-t Csodaországban

2018. június 01. - Péntek Tünde

Lewis Carroll olyan író, költő és matematikus volt egy személyben, aki a mesevilágban egy legendát teremtett, bár megítélése a mai napig megosztja a tudósokat.

Az író 1832. január 27-én született az angol Daresburyben Charles Lutwidge Dodgson néven. Írói álneve játék a szavakkal, mivel a Lewis a Lutwidge, a Carrol pedig a Charles latin formájának angolosított változata. Negyven évig tanár volt Oxfordban, s egyike az elsőknek, akik George Boole után matematikai logikával foglalkoztak. Eredeti ötlete volt az a sajátos képesség, hogy valaki bármikor átléphet a tükör egyik oldaláról a másikra Alig múlt el 30 éves, mikor megjelent az Alice Csodaországban (Alice´s Adventures in Wonderland), pár évvel később pedig annak a folytatása, az Alice Tükörországban (Through the Looking-Glass). Ez a két mű tette sikeressé, az egyébként nagyon sokoldalú személyiséget. 

Meséinek logikája valójában közelebb áll a játékelmélethez vagy az imaginárius számok elméletéhez, mint a gyermeki közvetlenséghez. Nevét azonban gyermekregénye, a rendkívül népszerű, több mint 40 nyelvre lefordított Alice Csodaországban tette halhatatlanná. A könyv 1865-ben jelent meg. A legenda szerint maga Viktória királynő is el volt bűvölve a kíváncsi Alice bátor helytállásától a különös szabályokkal és szereplőkkel telezsúfolt Csodaországban, s arra kérte a szerzőt, hogy következő művét is mutassa be neki. Carroll eleget is tett a kérésnek, ám az uralkodónő elé járulva legújabb, a differenciálegyenletekről szóló opusát nyújtotta át.

40.jpg

Carroll költőként is ugyanolyan fontos helyet tölt be az irodalomban, mint íróként. Pár évvel a nagysikerű Alice-könyvek megjelenése után 1876-ban jelent meg a Snarkvadászat (The Hunting of the Snark) majd a Gruffacsór (Jabberwocky). Az említett műveket a gyermekirodalom klasszikusaként tartják számon.  

Lewis Carroll ellen rengeteg vádat hoztak fel az elmúlt évek során különböző kutatók. Habár műveinek népszerűsége máig töretlen, az életét kutató tudósok véleménye megoszlik. Az egyik csoport pedofíliával és drogfogyasztással vádolja. A másik csoport viszont egy visszahúzódó, erősen dadogó, szinte unalmas embernek tartja. Szeretett fényképezni, kora egyik legtehetségesebb fotósának tartották. Nagyon sokszor készített képeket kislányokról, az egyik legkedveltebb fotóalanya Alice Liddell volt, aki az Alice-regények ihletője.

41.jpg

Carroll 1898. január 14-én halt meg Guildfordban. A pletykák és különböző állítások ellenére is Lewis Carroll az irodalom egyik legnépszerűbb és legfontosabb szerzője. Műveit csaknem a világ minden nyelvére lefordították.

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 01. 22. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr114016842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása