Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Shakespeare-mester története

2018. június 01. - Péntek Tünde

Csaknem négyszáz éve halt meg (azon a napon, amelyen született) a világirodalom egyik legismertebb alakja, William Shakespeare.

William Shakespeare életére vonatkozóan a hiteles történeti források eléggé szórványosak. Születésének pontos dátuma ismeretlen. Mivel az újszülötteket pár nappal születésük után keresztelték (Shakespeare esetében 1564. április 26-án), felteszik, hogy 1564. április 23-án született Stratford-on-Avonban. Apja Erzsébet kori karriert futott be, kitanulta a kesztyűkésztés mesterségét, vállalkozásokba fog; fával, gyapjúval, élőállattal is kereskedik, ház- és bolttulajdonos. Különböző tisztségeket is vállalt: esküdt, csendbiztos, főkincstárnok, majd 1569-ben polgármester és békebíró lett. Fiát, Williamet sem inasnak adta, hanem a helybeli latin iskolába, hogy itt elsajátítsa a humanista tudomány új alapelemeit, majd tanulmányait a közeli Oxfordban folytassa. De erre már nem került sor: apjának anyagi nehézségei támadtak, kezességet vállalt ismerőseiért és eladósodott.

15_3.jpg

William Shakespeare nem igazán kecsegtető háttérrel vágott neki a felnőtt életnek: 1582-ben nősült meg, feleségül vette a nála nyolc évvel idősebb, csekély hozományú Anne Hathaway-t, leánygyermekük öt hónapra születik. 1585-ben az asszony egy ikerpárnak adott életet. 1583. május 26-án Stradfordban megkeresztelték elsőszülött lányát, Susannát, 1585 februárjában pedig az ikreket: fiát, Hamnet-et és Judithot. Hamnet 11 éves korában, egy ismeretlen betegség következtében meghalt; egyes források feltételezik, hogy fia halála befolyásolta Shakespeare-t a Hamlet megalkotásában. Az ifjú családapának nem volt biztos egzisztenciája: talán házitanítóskodott vagy írnokoskodott. Feleségével, a gyermekekkel ott szorongott a szülői házban, a húga meg a két öccse mellett.

A legenda szerint a földesúr erdejében vadat lőtt, azért kellett világgá futnia. Valószínűbb, hogy a tehetetlenséget megsokalló tettvágy juttatta elhatározására: 1587 táján vándorszínésznek állt, és 5 évre nyoma veszett. Mint oly sok angol fiatalember, talán ő is hajózással próbálkozhatott először. Matróz is lehetett, kereskedő is, egyesek kalóznak is képzelték. Annyi csaknem bizonyos, hogy járt Itáliában. Velencében játszódó színjátékaiban (Othello, Velencei kalmár) ottani helyismeretet gyaníthatunk. És valamelyest tudott olaszul, olasz novellákat eredetiben is olvasott. (Gyakran félre is értett.) Annyi bizonyos, hogy az olasz világ mindig is érdekelte, vígjátékainak többsége itáliai városokban játszódik.

16_3.jpg

A jó londoni színtársulat egy jó darabbal főúri palotákban vagy akár a királyi udvarban is szerepelhet. Tagadhatatlan, hogy Shakespeare hátrányos helyzetből indult, kiejtése és modora falusias volt, nem járt egyetemre, nem voltak kapcsolatai. Ő azonban mindent megnézett, megfigyelt, elolvasott, félelmetesen tanulékony volt. Született költőzseni volt és ízig-vérig színész, a színházból formált, s nem az irodalomból színházat. Mindig megérezte, hogy mi kell a sikerhez. 1590-1591-ben már jelentek meg művei, először király és rémdrámák, illetve komédiák. A pórnépet bohóctréfával, daliákkal, haramiákkal és tündérekkel mulattatta; a páholyt új divattal és antik szerzőkkel. Elfogadták és sikeres lett.

1594-ben a régi színészek egy része új társulatot szervezett, Shakespeare hozzájuk szegődött, mint alapító tag. A siker nem maradt el: szezononként tartottak egy-két Shakespeare bemutatót. 1599-ben a társulat új játékszínt építtetett, mely a Globe nevet viselte. Mivel az alaptőkéhez a költő is hozzájárult, így igényt tarthatott a közös bevétel egy részére: így tekintélyes vagyont sikerült összegyűjtenie, amiből egy birtokot vásárolt Stratford határában. 1610-ben Shakespeare visszaköltözött szülővárosába. 1613. július 29-én leégett a Globe színház, elképzelhető, hogy a lángok között ismeretlen Shakespeare-kéziratok is ottvesztek. 1614-ben újjáépítik a színházat, de a költő már nem írt több darabot. 1616. március 25-én véglegesítette végrendeletét. Minden ingó és ingatlan vagyonát leltárba vette, műveiről azonban egy szót sem ejtett. 1616. április 23-án, 52. születésnapján halt meg.

17_3.jpg

Az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja volt. Shakespeare világirodalmi öröksége és hatása a világ minden táján fellelhető. Angliában mint a nemzet dalnokát tisztelik ("Bard of Avon", vagy egyszerűen "The Bard"). Műveit az élő nyelvek majdnem mindegyikére lefordították, és színműveit folyamatosan játsszák a világ színpadain. Shakespeare azon kevés drámaírók közé tartozik, akik mind a komédia, mind a tragédia műfajában számos maradandó művet alkottak.

A cikk eredeti megjelenése: 2013. 04. 23. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5814016664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása