Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Gilbert Bécaud, a „sanzon-gyáros”

2018. június 10. - Péntek Tünde

Tíz éve halt meg a világhírű francia sanzonénekes, Gilbert Bécaud. „A jó dal titka a jó szöveg, ezért dolgozom mindig a legjobb szerzőkkel” - mondta egyik utolsó interjújában.

A francia sanzon egyik legnagyobbika Francois Gilbert Silly néven született Toulonban 1927. október 24-én. A helyi és a nizzai konzervatóriumban tanult zongorázni. Itt érte a második világháború kirobbanása, és tizenöt évesen csatlakozott az ellenálláshoz. A háború után kezdett dalokat szerezni, amelyet egy trióval adott elő 1950-ig. Az egyre sikeresebb Bécaud ezután turnézongoristának állt, így találkozott Edith Piaffal, aki felkarolta és elindította karrierjét. Ezen kívül mást is köszönhetett Edith Piafnak: általa ismerte meg Charles Aznavourt, aki nemcsak barátja, hanem pályatársa volt.

14_10.jpg

A sokoldalú Bécaud nemcsak mint temperamentumos énekes aratott sikereket, hanem hírnevet szerzett mint komponista, zongorista és színész is. Első sikere a Quand tu danses című dal volt 1953-ban. Következő évben a párizsi Olympia színpadán lépett fel, s ezen a pódiumon harminchárom alkalommal adott koncertsorozatot. 1996-ban az ő fellépésével avatták fel az újjáépített Olympiát, majd 1991. októberében ott tartotta utolsó hangversenyeit.

1961-ben született egyik legnagyobb slágere, az Et maintenant, amelyet a francia publikumon kívül az egész világ is megismerhetett - igaz, angol nyelven, What Now My Love címen. A dalt olyan zenészek tűzték műsorukra, mint Shirley Bassey, Sony and Cher, Elvis Presley vagy Frank Sinatra.

13_10.jpg

Legtöbben minden bizonnyal az 1963-as év egyik legnagyobb slágeréről emlékeznek Bécaud nevére: ekkor énekelte el ugyanis a Nathalie-t, amelyet egy bizonyos Natalja nevű orosz tolmácslány iránti szerelem ihletett. A dal a hidegháború kellős közepén egy orosz lányról szólt - hatására jellemző, hogy az addig viszonylag ritka női nevet akkoriban egyre több kislány kapta.

Bécaud írta a zenéjét a Babette háborúba megy című musicalnak Barbra Streisand számára, akárcsak a Párizsban száznál több előadást megért operának, az Opera d' Aran-nak is. Sikerrel szerepelt Amerikában is, a Broadway-n heteken át ment a műsora. 2000-ben rögzített Mon Cap című albumának megjelenését már nem érte meg.

Bécaud fénykorában évente gyakran kétszáznál többször lépett színpadra, de volt, amikor 250 hazai és külföldi koncertet adott. Nem meglepő, hogy „Monsiuer százezer volt” becenévvel illették. A francia - és általában európai - rajongói számára neve szinte ugyanazt jelentette, mint Elvis Presley az amerikaiaknak.

12_11.jpg

Gilbert Bécaud kétszer házasodott, öt gyerek apja volt. A kilencvenes években már leginkább válogatáslemezei jelentek meg, s egyre ritkábban lépett színpadra. A láncdohányos hírében álló Bécaud, tüdőrákban halt meg 2001. december 18-án Szajna partján lévő lakóhajóján. Párizsban, a Pére Lachaise temetőben helyezték végső nyugalomra.

Bécaud halálhíre nyomán a francia televízió- és rádióállomások rendkívüli adások sorában emlékeztek meg a közel fél évszázados színpadi karrierje során több mint négyszáz dalt szerző énekesről. „Pótolhatatlan embert és igazi barátot vesztettem el, nagyon szomorú a mai nap a számomra” - nyilatkozta Charles Aznavour.

A cikk eredeti megjelenése: 2010. 12. 18. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr9614034228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása