Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Louis Aragon, a szürrealizmus elindítója

2018. június 11. - Péntek Tünde

"Aragon szava oly erővel és oly könnyedséggel jelentkezett, hogy Franciaország egyik végétől a másikig visszhangzott." – írta a költő Claude Roy kortársáról. Aragon életműve a XX. század forradalmi mozgalmának és irodalmának egyik meghatározó egysége.

Louis Andrieux.François la Colère 1897. október 3-án született Párizsban. Törvénytelen gyermekként látta meg a napvilágot, ráadásul félrevezették a rokoni szálakat illetően: anyját nővéreként kezelték, apja kilétét pedig sokáig nem tudhatta meg. Louis Aragon a párizsi egyetemen filozófiát, botanikát és fiziológiát tanult, tanulmányai befejezését követően biológiával, bakteriológiával foglalkozott. Aragon rendkívül tudatos író volt, aki elmélettel is foglalkozott. Ő volt az irodalmi dadaizmus és szürrealizmus egyik irodalmi vezére, teoretikusa, és az is, aki a szocialista realizmust Franciaországban megfogalmazta. Az ilyen eszméket képviselő Littérature folyóiratot alapított 1919-ben André Bretonnal és Philippe Soupaultal, a lapnál és főszerkesztőként tevékenykedett.

3_22.jpg

Kisegítő orvosként átélte az első világháborút. Tiltakozott, részben éppen a háborús élmények hatása alatt, Franciaország gyarmati háborúi ellen. 1927-ben belépett a francia kommunista pártba, majd egy évvel később megismerkedett későbbi feleségével, az orosz származású Elza Triolet-val.  Ő maga így magyarázza csatlakozását a kommunista párthoz: "Hogy hazám hét évvel egy olyan háború után, amelyről azt mondták nekünk, hogy ez lesz az .utolsó - képes volt fiait gyilkosokká tenni és háborút viselni egy távoli országgal, ezt tűrhetetlennek éreztem! És rögtön csatlakoztam az egyetlen olyan párthoz, amely szembeszállt ezzel a háborúval."  Az 1930-as évek elejétől a szocialista realizmus szellemében született Való világ című regényciklusa (A bázeli harangok, Úri negyed, Az omnibusz utasai, Sziget a Szajnán).

 A második világháború idején a hadifogságból megszökve az ellenállási mozgalom egyik szellemi vezetője volt. Verseiben és regényeiben a francia polgárság hanyatlásáról, a francia nép életéről, az ellenállási mozgalomról és a kommunisták harcáról rajzol eleven és valószerű képet. Az I. világháborúban mutatott bátor magatartásáért magas katonai kitüntetést kapott. A II. világháborús szolgálatáért érdemérmet és katonai keresztet kapott. A népek közötti béke érdekében folytatott tevékenységéért 1957-ben Nemzetközi Lenin Béke-díjjal tüntették ki.

1927-től a Francia Kommunista Párt (FKP) tagjaként tevékenykedett. 1930-ban meglátogatta a Szovjetuniót, ahol a szovjet írók harkovi kongresszusán volt vendégelőadó. 1933-ban a politikai elkötelezettsége a kommunizmus iránt a szürrealizmussal való szakítással végződött. Lírájában a szerelem és a társadalmi-politikai elkötelezettség egységben nyilvánul meg, elválaszthatatlan egymástól. Kevés költő van, aki olyan mély meggyőződéssel tudta dicsérni a „szelíd szerelmet”, mint ahogy ezt Aragon tette, különösen azokban a versekben, amelyeket a második világháború után, az ötvenes-hatvanas években írt. Irodalmi tanulmányai és publicisztikája a marxizmus-leninizmus szempontjából tárgyalják a humanizmust, a művészet és irodalom problémáit. A Forradalmi Írók és Művészek Szövetsége folyóiratának, majd a felszabadulást követően 1949-ig a párizsi Ce Soir című kommunista napilap, ezután a Les Lettres Françaises ellenállási kiadvány főszerkesztője volt.

4_22.jpg

Utolsó regényeiben elfordult a realizmustól, újfajta elbeszélő módszerekkel kísérletezett. Verseiben a szürrealizmus eredményeit, a szabadverset a francia költészet klasszikus formáival ötvözte; gazdag metaforikus nyelvezete szétfeszítette a hagyományos jelentés korlátait. Művei hazánkban már a II. világháború előtt is elismerést arattak, művészetére először Illyés Gyula hívta fel a figyelmet. A francia fővárosban halt meg 1982. december 24-én.

A cikk eredeti megjelenése: 2010. 10. 03. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1714034202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása